Her şey bir hayal ile başladı

Çorum Belediyesi'nin tarihi yapıyı ayağa kaldırmak için başlattığı kültür yolu projesi devam ediyor.

27 Kasım 2020 Cuma 11:52
Her şey bir hayal ile başladı

Çorum’un tarihi değerlerini gün yüzüne çıkararak şehrin turizm potansiyelini artırmayı hedefleyen belediye “Kültür Yolu” projesi kapsamında çalışmalara devam ediyor.

Çorum Kalesi’nden başlayıp Ulu Cami’ye kadar uzanan kültür yolu rotası üzerinde bulunan tarihi yapılar yeniden ayağa kaldırılıyor. Veli Paşa Konağı yanında bulunan ve mülkiyeti belediyeye ait olan İkiz Konaklar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Çorum Belediyesi tarafından restore edilecek. Konakların butik otel olarak turizme kazandırılmasının hedeflendiği proje için Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 1,5 Milyon TL’lik destek verilecek.
Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Çorum’daki tarihi dokunun ayağa kaldırılması ve ihya edilmesi noktasında ikiz konakların restorasyonunu önemsediklerini söyledi.

Bin yıllık bir geçmişe sahip olan Çorum Kalesi’nden Selçuklu mirası olan Ulu Cami’ye kadar bir “Kültür Yolu” hayallerinin olduğunu dile getiren Başkan Aşgın, “Kültür yolu projesi üzerinde tarihi yapılarımız var. Bunlardan bir tanesi de İkiz Konaklar olarak bilinen yapılarımız. Bu tarihi ikiz konaklarımızın 300 metrekare oturum alanı var. İkiz konaklarımızın restorasyonu tamamlandığında etrafındaki Velipaşa Konağı, Velipaşa camii ve geçtiğimiz aylarda hizmete açılan Abbasoğlu Konağı ile beraber orada tarihi kültür yolunun önemli bir mihenk taşı olacak. İkiz konakların restorasyonu ile birlikte şehrimize yeni bir kültürel varlık daha kazandırılmış olacak” dedi.
Konakların restorasyonu noktasında Kültür Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün de katkılarının olduğunu hatırlatan Aşgın, geçtiğimiz günlerde Çorum Valiliği ile 1.5 milyon TL bütçeli bir protokol imzaladıklarını hatırlattı.

TARİHİ MEKANLAR YAŞAYAN ALANLAR

Tarihi mekanların yaşayan alanlar olmasını önemsediklerini dile getiren Başkan Aşgın, “İkiz Konaklar yerel mimari açıdan çok önemli özellikler barındırıyor. İkiz konağı üzerinde bulunan malakari bezemeler ve nişler Çorum yerel mimari kültürü açısından önemli. Bunları koruyacak şekilde konaklarımızdaki restorasyonu tamamlayacağız. Tarihi mekanları yaşayan alan olmasını önemsiyoruz. Restorasyonunu yaptıktan sonra hangi fonksiyonların olacağı da çok önemli.
İkiz Konağımızda 20-25 kişilik bir butik otelimiz olacak. Leblebinin yolculuğunun anlatıldığı bir bölüm ile tarihi halıların sergilendiği bir alan olacak. Projenin daha önemli ayağı bin yıllık bir geçmişe sahip olan kalemizin restorasyonu. Bununla ilgili çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Kalemizin içerisinde bir butik otel olacak. Şehir dışından gelen misafirlerimizin restorasyonlarımızın tamamlanmasıyla birlikte tarihi mekanlarda konaklama imkanına sahip olacak.

Çorum Belediyesi olarak kültürel varlıklarımıza sahip çıkıyor tarihi dokuyu yeniden ayağa kaldırıyoruz” diye konuştu.


İHA

Son Güncelleme: 27.11.2020 12:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Başkan 2020-11-27 11:59:32

Başkan boşver böyle işlere para harcamayı şu ortadaki cenazayi kaldır. Yani belediye binasını bitir. Millet yararlansın. Bu konaklar ne işe yarayacak.

Avatar
Duyuru 2020-11-27 12:33:31

Umarım iş bilen insanlar restore eder, dışına bi alçı sıva yapıp restore ettik demezler

Avatar
çorum19 2020-11-27 13:33:32

lütfen artık israftan vaz geçin

Avatar
Ahmet 2020-11-27 14:11:43

Hastane yolu hala çok büyük problem olarak duruyor. Fantaziyi bırakın da öncelikle şehrin sorunlarına çözüm bulun.

Avatar
Kenarı 2020-11-27 16:25:14

Çok daha acil işler varken, bunlar bu süreçte israf. Asla tasvip etmiyorum.

Avatar
Talat 2020-11-27 20:37:15

Yeni belediye binası imam hatip olsa. Belediye için çook büyük. Belediye binası yeterli ne gerek varki. Fanteziye gerek yok

Avatar
Çorum 2020-11-27 12:10:57

Başkan rumuzlu yazan arkadaş yapılan ve inşaat halinde duran bina yanlış bir proje ve hemen acilen ihtiyacı olan bir kuruma devredilmesi lazım. O bina çoruma çok çok büyük

banner165