Kibele’yi gören üzülüyor!

Çorum'da Kibele kabartmasını ziyaret eden vatandaşlar, gördükleri manzara karşısında büyük üzüntü yaşıyor.

02 Temmuz 2023 Pazar 10:42
Kibele’yi gören üzülüyor!

Çorum’un Ortaköy ilçesinde bulunan kanyon içerisinde yaklaşık 2 bin yıl önce kayaya oyularak yapılan ve define avcıları tarafından tahrip eden Kibele kabartmasını ziyaret eden vatandaşlar, gördükleri manzara karşısında büyük üzüntü yaşıyor.

BAYRAMDA ZİYARETÇİ AKINI

Hitit İmparatorluğu’nun başkenti Çorum’un Ortaköy ilçesinde yer alan İncesu Kanyonu Kurban Bayramı tatilinde vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. İncesu köyünde bulunan kanyonu kurulan ahşap parkur sayesinde geçen vatandaşlar, parkur sonunda 2 bin yıl önce yapıldığı düşünülen bereket tanrıçası Kibele’nin kabartmasını görme fırsatı buluyor. 40 yıl önce keşfedilen ve 2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınan kabartmanın uğradığı tahribatı gören vatandaşlar büyük üzüntü yaşıyor. Beton kırma makineleri ile altın bulmak amacı ile büyük bir kısmına zarar verildiğini ve arkasındaki kayanın oyularak tünel açıldığını gören vatandaşlar büyük üzüntü yaşıyor. Yaklaşık 2 metre boyunda olan ve bir kayaya oyularak yapılan kabartmayı gören vatandaşlar, 2 bin yıllık tarihe böylesine zarar görmesine tepki gösterdi.

TARİHİ ESER TAHRİP EDİLDİ

Bayram tatili için Kocaeli’den Çorum’a geldiklerini ve heykeli görmek için kanyonu ziyaret ettiklerini ifade eden Mehmet Kamil Bornovalı, “Burası eşimin köyü. Gezdik, gayet keyif aldık. Ama burayı görünce hayal kırıklığına uğradık. Daha sağlam ve daha büyük bekliyordum. Umduğum gibi çıkmadı. Bombalamışlar, dinamitle, beton kırma makinesi ile zarar vermişler. Arkasına da bir tünel kazmışlar. Kötü, daha korunaklı olabilirdi. Zarar verilmesin diye önüne bir koruma yapılabilirdi. Kibele gibi bir heykel, büyük bir tanrıçanın heykelini bu halde görmek bizi çok üzdü. Daha sağlam bir şekilde görmeyi bekliyordum. Keşke korunsaydı” dedi.


İHA

Son Güncelleme: 02.07.2023 12:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar 2023-07-02 15:24:53

Çorum da ki doğa harikası yerleri, ÇORUM'lular bilmiyorlar. Bir çok Çorum'lu İncesu Kanyonu'nun Çorum da olduğundan bir haber. Çorum Ortaköy de İncesu Kanyonu var diyoruz, ÇORUM'lular şaşırıyorlar. Çorum da KANYON mu var diyorlar. Biz ilk önce Türkiye de ki 1.400.000 Çorum'lulara Çorum'u tanıtmamız gerekiyor. ÇORUM'U Çorum'lulara tanıtırsak, tüm Türkiye'ye hatta DÜNYA'ya tanıtırız.

Avatar
Gören göz 2023-07-02 16:52:11

Kültür müdürü koltuğundan kalkmaz.. yıllardır böyle Nevşehir 6 milyon turist Amasya 700 bin Çorum 35 bin turisti ağırladı geçen yıl.. tarih bizde hepsinden fazla..ASC Allah rızası için koruduğun müdüre bundan sonra artık koruma... sonuç ortada Çorumlu olarak bu başarısızlıgi utanarak hissediyorum...

Avatar
Gurbetteki Çorumlu 2023-07-02 12:34:29

İlimiz Hitit başkenti kızılırmak büyük nimet İç anadoludan karadenize Manzaradan iç anadoluya geçiş noktası çoğu ilçede kaleler kalıntılar mevcut ancak na bileyim yeterince tanıtımı yapılmıyor restore deniliyor yarım bırakılıyor düşündürücü SAHİP ÇIKILMALI

Avatar
Bayindir 2023-07-02 18:34:11

Cok uzaga gitmeye gerek yok.. Kac Corumlu Corum Muzesini ziyaret etmis bir bakmak lazim.. Uzulerek Kybeleyi kurnaz, acgozlu Anadolu un yuzkarasi yaratiklar yok etmis ler..

Misafir Avatar
Bayındıra 2023-07-03 16:03:39 @Bayindir

Kendi memleketimizin insanı Boğazkale'yi ve müzeleri bilmiyor.Önce kendi insanımıza tanıtılırsa buraların reklamı da yapılmış olur.Bu tür yerlere belediyeler ücretsiz turlar düzenleyebilir, müzeler haftasında veya bayramlarda bu yerlere giriş ücretsiz yapılabilir.

Beğenmedim! (0)
Avatar
Çorumlu 2023-07-04 07:39:30

Turist gelirse gavurluk gelir yobaz mantığınından ancak bu kadar..

Avatar
Mehmet Kamil Bornovalı 2023-07-15 20:21:34

Haberdeki kişi benim. Yorumların hepsine katılıyorum. Önce siz Çorumlular sahip çıkmalısınız şehre. Sonra hepimiz.