Şapinuva tur ve Unesco listesine alınıyor

04 Eylül 2023 Pazartesi 13:52
Şapinuva tur ve Unesco listesine alınıyor

Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, geçtiğimiz Cuma günü Çorum’un Ortaköy ilçesi Şapinuva ören yerini ziyaret ederek, Tepelerarası ve Ağılönü mevkilerinde açığa çıkartılan yapıları inceledi.

Vali Dağlı’nın ziyaretine İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaşve Şapinuva Kazı Alanı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Önder İpek eşlik etti.

ÇORUM TAM BİR MEDENİYET MOZAİĞİ

Şapinuva arkeolojik kazı alanı incelemelerinin ardından Vali Dağıl şu açıklamayı yaptı;

“İlimiz, Türkiye'nin tarihi ve kültürel açıdan önemli bir şehridir. Çorum, binlerce yıllık bir geçmişe sahip olup, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Eski Tunç, Hitit, Frig, Helenistik dönem, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kültür ve medeniyet izlerinin tümünü Çorum’da görmek mümkün. Çorum; kültürleri, medeniyetleri, ırkları, dinleri ve dilleri tarihin fotoğrafında buluşturan bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Çorum tam bir medeniyet mozaiğidir.

HİTİT İMPARATORLUĞU

Tarihi açıdan, Çorum birçok antik kent ve arkeolojik alanı barındırmaktadır. Özellikle Hitit İmparatorluğu dönemine ait kalıntılar, şehrin tarihi zenginliğini göstermektedir. Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva gibi önemli arkeolojik alanlar, Hititlerin izlerini günümüze taşımaktadır.
Bugün ilimizde bulunan kazı alınlarından Şapinuva kazı alanına gelerek incelemelerde bulundum ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldım. Burada yapılan çalışmalar ilimiz turizmi katkı sağlaması açısından önem arz etmektedir.

UNESCO DÜNYA BELLEĞ İLİSTESİ

Sapinuva kazı alanının Örenyeri statüsü alarak Hattuşa ve Alaca Höyük ile birlikte tur programlarına alınması için Ziyaretçi Karşılama Merkezi Projesi başlatılmış olup, çalışmalar tüm hızıyla sürmektedir. Ayrıca Şapinuva’da çıkan binlerce tabletin UNESCO Dünya Belleği listesine alınması için yapılan çalışmalar devam etmektedir.

TURİZME DESTEK SÖZÜ

İlimiz turizminin gelişmesi açısından Şapinuva’da yapılan bu çalışmalara ve turizm alanında yapılacak her türlü projeye destek vereceğiz. Sektörde bulunan tüm kesimlerle işbirliği içinde çalışarak ilimizi turizm açısından ülkemizin önemli şehirlerinden biri haline getirmeyi hedeflemekteyiz."

Son Güncelleme: 05.09.2023 15:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gören adam 2023-09-04 14:30:45

Koltuğa yapışmış kültür müdürü var.. kaç kere yazdım amasyanin onda biri kadar Turist çekemiyoruz.. sayılara rakamlara bakınca utanıyorum.. Amasyadan fazlaligimiz varken ??

Avatar
Tebrik Ederim Valim 2023-09-04 20:58:27

Sayın Valimi tebrik ediyorum. Bu değerin göreve geleli bir kaç gün olmasına rağmen farkına varması (veya farkında olduğunu göstermesi) çok ama çok kıymetli. Sırf kıskançlıktan o kazı Hitit Üniversitesine alınmasın diye uğraşanlar olmuş. Allah var, hesap günü var. Hakimin bizzat şahit olduğu hesap günü var.

Avatar
hitit 2023-09-05 08:34:23

elimizdeki bu büyük kültürü değerlendiremiyoruz tanıtım reklam yok geç kalınmış şeyler bunlar ama zararın neresinden dönersen kardır medeniyetimiz dillere destan ama bilen yok

Avatar
Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar 2023-09-04 18:02:15

Her sene Çorum da ki Tarihi, Turistik ve Doğa Harikası yerleri görmeye Dünya'nın her yerinden gelen en az 1 milyon Turist gelmesi gerekiyor. Bu potansiyel Çorum da fazlasıyla var. Ancak bu zamana ki basiretsiz yöneticiler hep Çorum'un önünü tıkadılar. Bizler HÜKÜMET'E sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Çorum'un Çorum'luların hakları YENİLİYOR. İçimiz de ki ve dışımız da ki Çorum düşmanları biz Çorum sevdalılarını susturmaya çalışsalarda bizler HÜKÜMET'E sesimizi duyurana kadar yazmaya devam edeceğiz. Çorum ve Çorum'luların hakları YENİLİYOR. Bizler birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız. Çorum ve Çorum'lular olarak uyumamalıyız,uyanık olmalıyız. Senelerdir bizleri uyuttular, artık uyanalım. Başka Çorum yok. Bizim için çalışan elini taşın altına koyan Bürokratlarını sonsuz teşekkürler. Bizim için hiç bir şey yapmayan bütün Milletvekillerini, Eski Bürokratları da Allah'a havale ediyorum. Çorum hak ettiğini er ya da geç alacaktır. Bugün olmazsa yarın, ama ENİNDE sonunda hak yerini BULACAKTIR.