Vali Dağlı’dan çarpıcı tespit

Hitit medeniyetine dair ören yerlerini ziyaret eden Vali Zülkif Dağlı, Çorum'un turizm sektöründen hak ettiği payı alabilmesi için yapılacakları özetledi.

19 Eylül 2023 Salı 00:20
Vali Dağlı’dan çarpıcı tespit

Alacahöyük Ören Yeri ve Alacahöyük Müzesi'nde incelemelerde bulunan Çorum Valisi Zülkif Dağlı, Boğazköy Müzesi Müdürü Resul İbiş ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Yıldırım’dan bilgi aldı.

İLK KAZI 1907’DE BAŞLADI

İlk kazıların 1907 yılında başladığı ve halen Prof. Dr. Tayfun Yıldırım’ın başkanlığında sürdürülen Hitit İmparatorluk çağını yansıtan mabet, kral mezarları, sfenskler ve anıtsal kapıların bulunduğu Alacahöyük Ören yerini gezen Vali Dağlı, daha sonra Alaca Kaymakamı Hicabi Aytemur ile birlikte yapılan kazılarda çıkartılan eserlerin sergilendiği Alaca müzesini ziyaret etti. Müze ziyaretinde kazı tarihçesi ve müzede bulunan Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Hitit ve Frig dönemlerine ait sergilenen eserler hakkında Müze müdüründen bilgiler aldı.

ESERLER HAKKINDA BİLGİ ALDI

Alacahöyük’ten sonra Boğazkale’ye geçen Vali Dağlı, burada Hattuşa ören yeri, Hattuşa’nın en etkileyici mekanı Yazılıkaya açık hava tapınağı ve Boğazköy müzesini gezerek incelemelerde bulundu. Ören yeri ve müze hakkında Müze müdürü Resul İbiş, Kazı Başkanı Prof. Dr. Andreas Schachner ve Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Metin Alparslan’dan bilgi aldı.

ZENGİN TARİH VE KÜLTÜR

Gezi ve incelemelerinden sonra Çorum’un birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi ve kültürel olarak çok değerli zenginlikleri bulunan bir il olduğunu belirten Vali Dağlı, Hititlerin iki başkentinin de Alacahöyük ve Hattuşa’da bulunduğunu, bu iki ören yerinde 100 yılı aşkındır yapılan kazılarda binlerce değerli eserin çıkartılarak müzelerimizde sergilendiğini ifade etti.

TURİZM AÇISINDAN BAŞARI

Bakanlığın girişimleri sonucunda Berlin Müzesi’nden iadesi sağlanan Boğazköy Sfenksi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’nde bulunan diğer Sfenksi ile birlikte 26 Kasım 2011 tarihinden itibaren Boğazköy Müzesinde sergileniyor olmasının Çorum turizmi açısından büyük bir başarı ve kazanç olduğunu vurgulayan Vali Dağlı, Hattuşa’nın 1986 yılından beri UNESCO’nun Dünya kültür mirası listesinde yer aldığını,1988 yılında da Tarihi Milli Park statüsü alarak ilimiz turizminin dinamiği haline geldiğini ifade etti.

HAK ETTİĞİ PAYI ALMASI İÇİN

Bu denli tarihi ve kültürel zenginlikleri bulunan Çorum'un turizm sektöründen hak ettiği payı alabilmesi için yürütülmekte olan altyapı ve tanıtım çalışmalarına ağırlık verileceğini, turizm çeşitliğinin arttırılması için yeni alternatifler üretileceğini belirten Vali Dağlı, bu çerçevede; sektörde bulunan tüm kesimlerle işbirliği içerisinde yapılacak çalışmalarla, yerli ve yabancı turistleri ilimize çekerek bölgede yaşayan halka ekonomik katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Son Güncelleme: 19.09.2023 13:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hüseyin 2023-09-19 19:33:47

Bütün eserler İstanbul, Ankara ve Çorum müzelerine götürülmüş. Hattuşa tarafına büyük bir müze yapıp tüm eserler geri toplanırsa bölgede turizm değerli bir anlam kazanır.

Avatar
KÜLTÜR GEZİSİNİ ÇORUMDAN BAŞLATIN 2023-09-19 18:03:44

Sen önce kendi hemşehrine oraları tanıt. Kültür gezisi diye ÇORUM DIŞINA GÖTÜRMEYİ BIRAK. Her gelen valinin ilk lafıdır bu tanıtıma önem vereceğiz, cak cek edeceğiz. Laftan öte hiç bir şey yok. Yazık..

Avatar
YİNE BEN 2023-09-20 08:49:27

SAYIN VALİ YİNE ESKİLERİNİN YAPTIĞI HATAYA DÜŞÜYOR ...BU MEDENİYETİN MERKEZ İLİ ÇORUIM ÖNCE ŞEHRE TURİST GELMESİ İÇİN ŞEHRİN SUİLETİ Nİ DÜZELT ŞEHRİ PİSLİK GÖRÜNTÜSÜNDEN KURTARIN KALEN VAR TELLE ÇEVRİLİ ETRAFI VAROŞ YANINDA 200 YILLIK PİSLİK SANAYİ ARTIKLARI SİZ NE ZAMAN BUNU GÖRECEKSİNİZ...VİZYON VİZYON YOOOK YOK