Yağbat, tartışmalara açıklık getirdi

Saat Kulesi’nin kadranındaki ‘dört’ rakamının yazılışı tartışma konusu olunca, devreye Belediye Başkan Vekili İsmail Yağbat girdi.

11 Eylül 2019 Çarşamba 12:48
Yağbat, tartışmalara açıklık getirdi

MUSTAFA DEMİRER
Saat Kulesi’nin yenilenerek hizmete sunulmasının ardından kadranlarındaki ‘dört’ rakamının yazılışı tartışma konusu oldu.
Bazı okurlar Habercim 19’un sosyal medya hesaplarında saat üzerindeki ‘4’ rakamının Roma rakamıyla yanlış yazıldığını ısrarla savununca, Belediye Başkan Vekili İsmail Yağbat devreye girdi.


Başkan Vekili Yağbat, tarihi saat kulesinin bakım ve onarımını 65 yıl boyunca üstlenen bir ustanın görüşlerini aktardığı yazılı bir kaynağı örnek gösterdi.
Ardından dünya genelinde saat kadranlarında ‘4’ rakamının Roma rakamıyla yazılışını gösteren görseller paylaştı.


Konuya ilişkin Habercim19’a yorum yazan ‘Tolga’  isimli bir başka okur ise, tartışmalar üzerine konuya ilişkin yaptığı araştırmaya dair şu bilgileri paylaştı:
Ben biraz araştırma yaptım. 9 sayısının IX olmasına rağmen, 4 rakamının IV değil de IIII olmasının nedenini izah edebilecek pek çok teori buldum.
1)Jüpiter Teorisi: Eski Roma da IV (IVPITER) olarak yazılan tanrı Jüpiteri simgelemiştir. Bu yüzden roma rakamıyla yazılan saatlerde IV yer almaz.
2)Gelenek: Geleneksel olarak, eski saatler IIII simgesini kullandığından, buna devam edilmesi geleneği.
3)Güneş Kral Teorisi: Güneş Kral lâkaplı 14. Lui-louise XIV-saatçilerine, kendi adındaki IV'ü andırmasın diye, IIII kullanmalarını empoze etmiştir.
Simetri Argümantasyonu: IIII kullanılınca, tam karşısına denk gelen 8 sayısının ifadesi olan VIII ile daha simetrik durmaktadır. özellikle ağır saat kulesi veya kilise saatlerinde IV ‘ün karşısındaki VIII ile ağırlık farkı nedeniyle, denge sağlanması için IV yerine IIII yazılmıştır.
4)Matbaa veya dizgi olarak IV ve VI sayıları çok yakın durduğundan, karıştırmamak için IV yerine IIII kullanılması.
Benden bu kadar…”


 

Son Güncelleme: 12.09.2019 15:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Turan 2019-09-11 16:50:04

bence açıklık getirilmesi faydalı olmuş.

Avatar
Kürşat 2019-09-11 12:59:25

Boş işler.

Avatar
Mustafa yüce 2019-09-11 17:07:54

Böyle boş muhabbetlere kafa yorana kadar memleketin onca eksiği ihtiyacı var, görevlilerin başkanların kafasını o eksiklere yorun....

IIII olsa nemolur IV olsa ne olur. İkiside roma rakamı ile 4 demek.