Cinsel istismar farkındalık eğitimi

‘Çocuk İhmal ve İstismarı / Cinsel İstismar Farkındalık Eğitimleri’ Çorum merkez ve ilçelerde verilmeye devam ediyor.

12 Mart 2015 Perşembe 15:27
 Cinsel istismar farkındalık eğitimi


‘Çocuk İhmal ve İstismarı / Cinsel İstismar Farkındalık Eğitimleri’ Çorum merkez ve ilçelerde verilmeye devam ediyor.


Çocukla karşılaşan ve karşılaşma ihtimali olan tüm kamu personeline yönelik eğitim, Albayrak İlkokulu Eğitim Salonu'nda Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü, Ruh Sağlığı Birimi Çocuk Gelişimcisi Zehra Ünlü, Psikolog Binnur Karagöz, Psikolog Zehra Diyar ve VHKİ İmrannur Karaköse tarafından 93 okul müdürü, müdür yardımcıları ve rehber öğretmenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.


Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Özlem Terzi, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Sevil Dirlik Zaman tarafından verilen eğitim, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Şube Müdürü Ali Rıza Ekmekyapar’ın açış konuşmasıyla başladı.


Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Özlem Terzi, eğitimde yaptığı konuşmada, “Toplumun geleceği olan çocuklarımız, tüm canlılar içinde en fazla korunmaya ve sevgiye ihtiyacı olan varlıklardır. Toplumların ilerleyebilmesi için çocukların bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklı gelişmeleri gerekmektedir. Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Sözleşmesi'nin 1. Maddesine göre; 18 yaşına kadar her insan çocuktur.


Dünya Sağlık Örgütü (2002) çocuk istismarının tanımını şöyle yapmıştır; Çocuğun sağlığını, büyüme ve gelişmesini olumsuz olarak etkilenmesine neden olan her türlü fiziksel ve/veya duygusal, cinsel, ihmal veya ihmale neden olacak ticari reklam amaçlı ya da diğer bütün etkileme şekilleri de dâhil olmak üzere her türlü tutum ve davranışlara maruz kalmasıdır. Bir başka deyişle; çocuğun beden veya ruh sağlığına zarar veren, zarar verme riski taşıyan, fiziksel, duygusal, zihinsel veya cinsel gelişimini olumsuz etkileyen, kendisine bakmakla yükümlü kişi veya kişiler tarafından zarar verici olan, kaza dışı ve önlenebilir bir davranışa maruz kalması çocuğa karşı kötü muamele ya da çocuk istismarı şeklinde tanımlanmaktadır." diye konuştu.


Eğitim sonunda katılımcılar okullarına döndüklerinde okul personeline yönelik bu eğitimi planlayıp uygulamaları konusunda bilgilendirildi. Katılımcılara eğitimlerinde kullanmak üzere materyal teslimi de yapıldı.


5 oturum olarak planlanan eğitim; ‘Çocuk İhmali ve İstismarı Hakkında Genel Bilgi, ‘Çocuğa Yönelik İstismar Şekilleri, Çocuğa Yönelik İstismarı Düşündürecek İpuçları, Çocukluk çağındaki İstismarın Çocuk Üzerine uzun Dönem Olumsuz Etkileri, Çocuk İstismarı Hakkındaki Yasal Mevzuat, Çocuk izlem Merkezlerinin Tanıtımı ve İşleyişi ve Olası Güçlükler ve Çözüm Yolları’ konularını kapsıyor.



Son Güncelleme: 12.03.2015 15:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.