Çorum en kötü senaryoya hazır, ama...

Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mesut Sezikli, korona ile mücadelede vatandaşa büyük görev düştüğünü söyledi

25 Ağustos 2020 Salı 11:10
Çorum en kötü senaryoya hazır, ama...

MUSTAFA DEMİRER

Çorum pandemi sürecinde sağlık alanında tüm kötü senaryolara karşı hazırlıklı, ancak çözümün adresi vatandaş.

Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mesut Sezikli, pandemi değerlendirme toplantısı düzenledi.

Hastane konferans salonunda Sağlık Müdürü Dr. Ömer Sobacı, merkez mahalle muhtarları ve hastane yöneticilerinin hazır bulunduğu toplantıda, Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi ‘COVİD-19 Faaliyet ve Önlemleri’ başlığında yapılan çalışmalar özetlendi.

Vali Mustafa Çiftçi’nin isteği ve izni ile bilgilendirme toplantısının düzenlendiğini açıklayan Başhekim Sezikli, konuşmasına başlarken maske ve mesafe kurallarını tekrar hatırlattı.

Dünya ve Türkiye’de pandemi sürecini özetleyen Sezikli, ilk dönemde ülkemize salgının daha geç sirayet etmesinin daha hazırlıklı olmalarını sağladığını, çünkü hiç yaşanmamış süreçleri yönetmenin daha zor olacağını ifade etti.

COVİD-19 VE COVİD-19 DIŞI HER HASTAYA BAKIYORUZ

Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde  salgınla mücadele eden ve oldukça yorgun olan sağlık personeline bulaşının Türkiye ortalamasının altında olduğunu, bunun da idare ve personellerinin bilinçli ve tedbirli olmalarından kaynaklandığını vurgulayan Sezikli, Çorum’da tek hastane olmalarının zorluklarının hissedildiğini, hem COVİD-19 hem de COVİD-19 dışı hastalara hizmet vermek için 7/24 kesintisiz çalıştıklarını, iş yüklerinin artmasına rağmen istisnasız her hastaya bakıldığını, pandemiden kaynaklı zor sürece rağmen il dışı sevklerin artmadığını dile getirdi.

PSİKOLOG HİZMETİ BAŞLADI, FİZİKİ OLARAK HASTA BAĞLANTISI YOK

Hastanede yataklı tedavi gören koronavirüs hastalarına psikolog hizmetinin de sunulmaya başlandığını, ihtiyaçlarının görevliler aracılığıyla hastalara ulaştırıldığını belirten Sezikli, hastane binalarında acil servis dahil COVİD-19 ve COVİD-19 dışı hasta bağlantısının tamamen kesilerek bağımsız hale getirildiğini söyledi. Sezikli hastane bahçesinde oluşturdukları çadırların hasta ve yakınlarına daha rahat bekleme alanı oluşturmak ve süreci hızlandırma amacı taşıdığını ifade etti.

Acil servisten içeri giren hastanın ortalama 2-3 saat içinde tüm işlemlerin yapıldığını vurgulayan Sezikli, bu süreyi kısaltmak için de ellerinden geleni yaptıklarını, acil servis kapısında oluşan yoğunluğun kendileri dışında geliştiğini, o alanda da gerekli tedbirleri aldıklarını vurguladı.

Devletin tüm imkanlarını seferber ettiğini, hastane olarak koruyucu ekipman sıkıntısı yaşamadıklarını anlatan Sezikli, pandemi sürecinde diğer illerin de durumunun farksız olduğunu, yoğun bakım kapasitesini artırdıklarını, COVİD-19 hastaları için özel ve bağımsız ameliyathane oluşturduklarını  dile getirdi.

Koronavirüs salgınında can kurtarıcı olan PCR Laboratuvarı’nı hizmete açmanın kendi dönemine nasip olduğunu hatırlatan Sezikli, Ticaret Borsası’nın elindeki PCR cihazını pandemi döneminde hastaneye vermesinin de işlerini büyük oranda kolaylaştırdığını anlattı. Sezikli, günlük 1000 testin üzerinde çalıştıklarını, Ağustos ayı itibariyle 12 bin teste ulaştıklarını, COVİD-19 şüphesiyle Acil servise günlük 600 başvuru olduğunu, ancak hepsinin COVİD-19 olmadığını, hem koronovirüs hem de normal işleyişi sürdürmeye çalıştıklarını, pandemi ve normal hasta kaynaklı yoğunluğun artmasına rağmen sağlık hizmeti sunumunda aksaklık yaşatmadıklarını, yakında Onkoloji Merkezi'nin temelini atarak bölge hastanesi hedeflerini sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

TEK HASTANE

Çorum’da salgın sürecinde hem normal hem COVİD-19’la mücadele ederek vatandaş odaklı çalışmaya kesintisiz devam edecekleri nin mesajını veren Sezikli, “Koronavirüsle esas mücadele halkımızın kurallara uymasına bağlı. Aşı bulunana kadar bu süreç devam edecek. Hepimiz bu hastalığı geçireceğiz. Pandeminin başladığı süreçten bugüne kadar sağlık personelimizin yüzde 40’ı COVİD-19 oldu. Hepsi bulaşıyı hastaneden değil dışarıdan alıyor. Pandeminin ne zaman biteceği belli değil. Biz bu hastalıkta son noktayız. Önce vatandaş olarak tedbirler almalıyız, hastalık olduğunda zaten biz gereken sağlık hizmetini sunuyoruz.”

İKİNCİ HASTANE MUTLAKA AÇILACAK

Sağlık Müdürü Dr. Ömer Sobacı ise, bir soru üzerine eski hastanenin yeniden açılması hususunda bürokrasi, siyaset, sağlık teşkilatının ellerinden geleni yaptığını, kaynak ve bürokratik problemlerin aşıldıktan sonra ikinci hastanenin mutlaka açılacağını söyledi.

ÇORUM İÇİN EN KÖTÜ SENARYO

Sobacı, Habercim19’dan Mustafa Demirer’in, salgın hastalık sürecinin ilerleyen aşamalarında Çorum’un en kötü senaryoya göre hazırlığının olup olmadığına yönelik sorusuna ise “En kötü senaryoya göre hazırlık yaptık. Göğüs Hastalıkları Hastanesi alternatifimiz var. Özel hastaneler kapılarını sonuna kadar açıyor. Bu konuda Çorumlu rahat olsun. Ancak en kötü senaryoya hazırlıklı olmak bizim görevimiz. Esas önemli olan vatandaşlarımızın salgına karşı tedbirli olmasıdır.” dedi.

BİZ TEDBİRİMİZİ ALDIK

Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mesut Sezikli de, “Mevcut hastanemizde şu anda tam tam doluluk yok. Bilim Kurulu bir odada iki hastanın yatışına izin veriyor. Şu anda bizim hastanemizde her odada tek hasta yatıyor. Bizim tedbir planlarımız var, daha yüksek yatak kapasitesine çıkabiliriz. Ancak önemli olan suyu baştan kesip önlem almaktır. Bu iş kişinin kendisinde bitiyor. İnsanların salgına karşı tedbirsiz davranması hak ihlâlidir, vebaldir. 500 bin nüfuslu şehrin yüzde 10’u hastalansa 50 bin kişiye aynı anda mevcut hastanelerin tamamı olsa zaten karşılık veremez. Onun için önce halkımız bilinçlenmeli, tedbiri asla elden bırakmamalı. Biz hastalık durumunda zaten tedaviye 7/24 hazırız.”

Son Güncelleme: 26.08.2020 16:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
merve 2020-08-25 21:47:21

iş yapacak kişi bulamıyorlar.torpillisi,sendikacısı,cemaatcisi,şucu bucu vs.vs..iş yapmamak için illa bir şey ci olmak lazım?salgın döneminde görüldü ki iş yapanlar yine garibanlar.Allah Milletimizin dualarıyla vatandaşımızın yüzüne baksın da şu salgın bir an önce bitsin yoksa..

Avatar
Ahmet 2020-08-25 11:28:42

Sadece kendi çevremden iki örnek: temaslı ve ev karantinasındayken boğazı ağrıyarak hastaneye giden arkadaşıma test yapılmıyor. Bir başka covid tedavisi gören kişi test yapılmadan taburcu ediliyor, tekrar rahatsızlanıyor ve testi pozitif. Bu arada bizlere test yapılmazken bazı siyasetçi ve bürokratlar 8-9 kez test yaptırdığını söylüyor. Test konusunda dahi torpil yaptırılan noktaya geldik, tebrik ediyorum!

Misafir Avatar
Senarist 2020-08-29 13:49:41 @Ahmet

En kötü senaryoya hazırmışız.En kötü senaryo çok sayıda ölüm vakasıdır.

Beğenmedim! (0)
Avatar
vatandaş rıza 2020-08-25 13:13:29

pozitif hasta olarak hastaneye gitmem söylendi.Hastaneye gittigimde pozitif olduğumu döylememe rağmen Acil kovitte pozitif negatif karışık tam 3 saat sıra bekledim.en azından pozitif girişi ayrı yapın vebaliniz büyük sizin

Avatar
Vatandaş 2020-08-25 22:06:35

Hastaneye gittiğinizde görüyorsunuz zaten her şeyi. Yorumlarda da bahsedilmiş. Sözün kısası bu işi de elimize yüzümüze bulaştırdık tünelin ucu karanlık.

Avatar
Ali 2020-08-25 20:20:32

Hastanede yatan Covid hastasıyım.içeride hizmet çok yavaş.Personel çok çok az.Evden gelen emanetlerim odama çıkarılmıyor. Neymiş saati varmış.Ya kardeşim ben içeride kabus yaşıyorum iki dakikalık işimi görmediler. Gelecek ilaçlar hastaneye geç geliyor. Allah kimseyi düşürmesin.Çeken bilir. ..

Avatar
Vatandaş 2020-08-25 23:10:12

Pozitif olan, test için bekleyen, ilaç için bekleyen hepsi aynı yerde. Sağlam giden hasta olur orada. Çalışanlar canından bezmiş.

Avatar
Torpil bizim işimiz 2020-08-28 08:56:21

Torpilsiz hayat olur mu? Torpil bizim işimiz. Hastanede oda bile torpilli kişilere ayrılıyor. Allah belanızı verecek torpilliler.

Avatar
Klasik 2020-08-25 13:28:31

Çorum'a en az dört hastane gerekiyor.Yılların devlet hastanesi hangi fikir ve niyet ile kapatıldı.Sorgulamak gerekir.