Hastanede ilk kez prostat kanseri ameliyatı

Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi ilk kez prostat kanseri ameliyatı yapıldı.

27 Nisan 2021 Salı 21:32
Hastanede ilk kez prostat kanseri ameliyatı

Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Baykam’ın ekibinden Öğretim Üyesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Cemil Aydın tarafından ilk kez laparoskopik yöntemle kapalı olarak prostat kanseri ameliyatı başarı ile gerçekleştirildi.

Hastaneye prostat şikâyeti ile başvuran 58 yaşındaki hastanın tetkikleri sonucunda prostat kanseri tespit edildi ve hastaya Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Cemil Aydın tarafından Laparoskopik Radikal Prostatektomi (kapalı olarak tüm prostat dokusunun çıkarılması ameliyatı) yapıldı.

Kısa sürede sağlığına kavuşan hasta, ameliyatın 3’üncü günü hastaneden taburcu edildi.
Yapılan açıklamaya göre, Laparoskopik ameliyatlar sonrası hastalar daha az ağrı hissediyor, daha çabuk toparlanıyor ve hızlı iyileşip günlük aktivitelerine daha erken dönüyor. Ayrıca laparoskopi, açık cerrahiye göre büyük yara (4-5 adet 1 cm’lik deliklerden yapıldığı için)  izleri olmuyor. Kozmetik açıdan da avantajlı.

Dr. Aydın, pandemi nedeniyle kanser hastalarının hastaneye geç başvurduklarını belirterek, 50 yaş üzeri tüm erkeklerin ve birinci derece akrabasında prostat kanseri olan 45 yaş üzeri tüm erkeklerin prostat taramasını muhakkak yaptırmaları gerektiğini söyledi. Aydın, üroloji kliniğinde 2017 yılından beri 200’ün üzerinde laparoskopik ameliyat yapıldığını kaydetti.
Üroloji Kliniği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Baykam da, üroloji kliniğinde açık, kapalı tüm ürolojik ameliyatlar ve son teknolojik gelişmeler eşliğinde laparoskopik ameliyatların uygulandığını ifade etti.

Dr. Baykam ve Dr. Aydın, “İleri laparoskopik beceri gerektiren ve belli merkezlerde yapılan bu zor ameliyatın Çorum’da yapmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz dediler. Eskiden sevk ile büyük illere giden bu hastalar artık ilimizde bu hizmete ulaşabiliyorlar” dedi.

Son Güncelleme: 28.04.2021 00:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.