Hekiminiz bilgilendiriyor

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Kaan Helvacı, kansere yakalanma riskini azaltmanın mümkün olduğunu belirtti.

03 Şubat 2021 Çarşamba 23:42
Hekiminiz bilgilendiriyor

Hitit Üniversitesi Erol Olcok Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Kaan Helvacı, 4 Şubat Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kansere yakalanma riskini azaltmanın mümkün olduğunu açıkladı. Kanserin tanımını, tümör türlerini ve önerilerini sıralayan Onkolog Kaan Helvacı, “Kanseri tamamen önlemenin kanıtlanmış bir yolu olmamasına rağmen, sağlıklı bir yaşam sürmeyi seçmek, riskinizi azaltmaya yönelik büyük bir adımdır.” dedi.

İşte Onkolog Dr. Kaan Helvacı’nın o açıklaması;

Her yıl Uluslararası Kanser Kontrol Birliği’nin öncülüğünde pekçoğu önlenebilir olan ve milyonlarca ölüme sebep olan kanser hakkında dünya çapında, halkı bilinçlendirmek ve eğitmek için çalışmalar yapılmaktadır. “4 Şubat Dünya Kanser Günü” ilk defa 2005 yılında Uluslararası Kanser Kontrol Birliği tarafından düzenlenmiş, aynı yıl ülkemizde de Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği tarafından başlatılmıştır.

Kanser, vücuttaki bir grup normal hücrede meydana gelen değişikliklerin, tümör adı verilen bir yumru oluşturarak kontrolsüzce büyümesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu durum lösemi (kan kanseri) dışındaki tüm kanserler için geçerlidir.

Tümörler üç gruba ayrılabilir: iyi huylu, kötü huylu veya kanser öncüsü (prekanseröz) tümörler.

İyi huylu tümörler, kanserli değildir ve nadiren yaşamı tehdit eder. Oldukça yavaş büyüme eğilimindedirler. Genellikle normal veya sağlıklı hücrelere oldukça benzer hücrelerden oluşurlar ve vücudun diğer bölgelerine yayılmazlar. Sadece çok büyüyüp hastayı rahatsız ederlerse veya diğer organlara baskı yaparlarsa soruna neden olurlar.

Kötü huylu tümörler, iyi huylu tümörlerden daha hızlı büyür ve komşu dokuya yayılma ve yok etme kabiliyetine sahiptir. Kötü huylu tümör hücreleri, ana (birincil) tümörden kopabilir ve metastaz (sıçrama) olarak bilinen bir süreçle vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Yeni bölgedeki sağlıklı dokuyu istila ettikten sonra bölünmeye ve büyümeye devam ederler. Bu ikincil bölgeler metastaz olarak bilinir ve bu durum metastatik kanser olarak adlandırılır.

Prekanseröz (veya premalign) tümörler ise kansere dönüşebilecek (veya gelişmesi muhtemel) anormal hücreleri içeren durumları tanımlar.

Günümüzde dünya genelinde her yıl 8,2 milyon insan kanserden ölmektedir. Bununla birlikte, en sık görülen kanserlerin üçte birinden fazlası sağlıklı davranışlarla önlenebilir. Her şey, sağlıklı seçimler yapmak ve kansere neden olduğu bilinen şeylerden kaçınmakla ilgilidir. Bugünü fırsat bilerek bazı sağlıklı yaşam önerilerini tekrarlayalım.

ÖNERİ 1: Sağlıklı bir diyet yapın, fiziksel olarak aktif olun ve ideal kilonuzu koruyun.

Obezite şu anda dünya çapında ergenlerin %20 ila %40'ını etkilemektedir. Batı toplumlarında yetişkinlerin üçte ikisinden fazlası aşırı kilolu veya obez olarak yaşamaktadır. Bu bir sorundur, çünkü aşırı kilolu veya obez olmak, yaşamın ilerleyen dönemlerinde bağırsak, meme, rahim, yumurtalık, pankreas, yemek borusu, böbrek ve safra kesesi kanserleri geliştirme riskinin artmasıyla güçlü bir şekilde bağlantılıdır. İnsanların her hafta en az 150 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite yapması veya haftada en az 75 dakika şiddetli fiziksel aktivite yapması önerilmektedir. Kilo vermek için haftanın çoğu gününde günde 60 dakika orta ve şiddetli aktivitelere katılın.

ÖNERİ 2: Sigara kullanmayı bırakın.

Sigara, tüm kanser ölümlerinin en az %22'sinden sorumludur. Sigarayı bırakmak isteyenler için danışmanlık, çeşitli ilaçlar ve kaynaklar mevcuttur. Bir bırakma tarihi belirleme, sigara istemenize neden olan durumlarla başa çıkmak için stratejiler geliştirme ve bir destek sistemi oluşturma gibi adımları içeren kapsamlı bir plan kullanırsanız başarılı bir şekilde bırakma şansınız daha yüksektir.

ÖNERİ 3: Alkol kullanmayı bırakın.

Alkol içmek ağız, yutak, gırtlak, yemek borusu, bağırsak, karaciğer ve meme kanserleri dahil olmak üzere bir dizi farklı kanser riskinin artmasıyla güçlü bir şekild

Son Güncelleme: 06.02.2021 21:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.