Kalp sağlığının önemini anlattılar

Halk Sağlığı Müdürlüğü yaşlılarda kalp hastalıklarına dikkat çekilerek...

02 Ekim 2014 Perşembe 18:03
 Kalp sağlığının önemini anlattılar


Halk Sağlığı Müdürlüğü yaşlılarda kalp hastalıklarına dikkat çekilerek, ‘kalbinize iyi bakın, sağlıklı yaşayın’ uyarısında bulundu.


29 Eylül Dünya Kalp Günü ve 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü etkinlikleri çerçevesinde; Palabıyık Derneği üyelerine ‘Kalp Sağlığı ve Yaşlılıkta Beslenme’ konulu eğitim verildi. Halk Sağlığı Müdürlüğü Obezite İle Mücadele Birimi personeli Dr. Memnune Yalçın ve Diyetisyen Süheyla Başdemir tarafından verilen eğitimde; kalp sağlığı ile ‘Yaşlılık dönemi yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenme önerileri’nden bahsedildi. Katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla birlikte eğitim sona erdi.


Halk Sağlığı Müdürlüğü, kalbin korunmasına yönelik şu bilgileri verdi;


“İnsanlar yaşlandıkça bedensel ve ruhsal bakımdan bir takım değişikliklere uğrarlar.  Ciltte lekeler, derinin buruşması,  saçların ağarması ve dökülmesi, boyun kısalması gibi görüntüsel belirtilerin yanında bütün fonksiyonlarda yavaşlama ve yetersizlik dikkati çeker. Vücudun kendini tamir hızı ağırlaşır.  Kas kuvvetindeki azalma, kapasite kaybına ve iş yapabilmede çöküntüye yol açar. Yaşlılıkta her türlü hastalık, ızdırap veren her şey, ölüm düşüncesi, güçsüzlük hissi, sevilen eşya ve kişilerin kaybı ciddi ruhi problemlere neden olabilir.


Yaşlılarımızla sevgi ve saygıya dayalı ilişkiler kurmalı,  kıymetli tecrübelerinden yararlanmalı, bedenen ve ruhen bizlere ihtiyaç duyan yaşlılarımıza her açıdan destek olmalıyız. Unutulmamalıdır ki ömrü olan her insan yaşlılığa ulaşacaktır.


Değişen sosyal şartlara bağlı olarak büyük ailelerin yerini küçük aileler almıştır. Aile içinde de kişiler arası bağ çok zayıflamıştır. Yaşlı kişi, kendisine yardım edecek, bakacak, ihtiyaçlarını karşılayacak ve kendisine samimiyetle yaklaşacak kimse bulamamaktadır. Gerek aile fertleri, gerekse toplum içinde kendini çaresiz görmeye başlayan, etrafındakilerin kendisinden uzaklaştığını düşünen kişi; hayatını kimseye muhtaç olmadan sürdürebilmek için geleceğiyle ilgili bir teminat, bir ipucu, bir ümit aramaya başlar.

Yaşlılara destek ve ilginin arttırılması gereken iki önemli durum:

1. Yaşlılığı, hastalığı, güçsüzlüğü ve beceri kaybını sert bir tarzda inkâr edip kabullenmeyerek önceki aktifliğini aynen sürdürmeye çalışırsa; yaşlılığa ve yaşlanmanın getirdiği zorluklara önceden hazırlanması sağlanmalıdır.

2. Ya da, tersine korku ve endişe içinde kendisini her türlü zorluktan uzak tutmaya yönelik bir vaziyet içine girerse; uğraşı bulması tavsiye edilmelidir. Amaçsız duran yaşlının daha çabuk yıkılacağı hatırlatılmalıdır.


YAŞLILIKTA FİZİKSEL AKTİVİTE


Yaşlılara önerilen fiziksel aktiviteler ise şu şekildedir;

Televizyon başında veya komşuda oturarak geçirilen zamanlar azaltılmalıdır.

Bu yaş grubu için en ideal aktivite şekli yürümedir. Yaşlılarda uygulanan fiziksel aktivite programlarında yürümenin önemi büyüktür. Daha kısa süreli ve sık dinlenerek yürüyüşe başlamalıdır. Bir şikâyeti olmadıkça önce yürüme süresi, daha sonra yürüme temposu artırılmalıdır.

Ev işleri kişinin kendisi tarafından yapılmaya çalışılmalıdır.

Haftanın 5 günü 30 dakika süre ile ara vermeden veya 10 dakikalık sürelerle 3’e bölünerek (10×3=30 dakika) haftada toplam en az 150 dakika olacak şekilde orta şiddetli aktiviteler yapılabilir.

Orta şiddetli dayanıklılık (aerobik) aktiviteleri (nabız ve soluk alıp verme sayısını biraz artıran) olarak; tempolu yürüme, bisiklete binme, hafif koşu, yüzme yapılabilir.

Ağır ev işleri (elektrik süpürgesi kullanma) yerine, hafif bahçe işleri (bahçe çapalama, bellemek, ekin biçme) olarak sayılabilir.

Yaşlılık dönemi yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenme önerileri:

Öğün sayısı artırılmalı, az ve sık yemek yenilmelidir.

Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalıdır.

İdeal vücut ağırlığı korunmalı, besinler yoluyla alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki denge sağlanmalıdır.

Kırmızı et yerine tavuk veya hindi eti tercih edilmeli, Haftada en az 2-3 kez balık tüketilmelidir.

Hayvansal kaynaklı yağ tüketimi azaltılmalı, bitkisel kaynaklı sıvı yağlar tercih edilmelidir.

Az yağlı veya yağsız süt ve yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir.

Kan şekerini hemen yükselten şeker, şekerli ve hamurlu besinler yerine muhallebi ve sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

Özel gün ve toplantılarda pasta, tatlı ve şekerleme tüketiminden olabildiğince kaçınılmalıdır.

Her gün imkânlar dâhilinde 5-7 porsiyon sebze ve meyve ile haftada 2-3 kez kuru baklagil yemeği tüketilmelidir.

Kızartma ve kavurma yöntemleri yerine sağlık açısından daha uygun olan haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

Mümkün olduğunca yaşa ve bireyin sağlık durumuna uygun olarak fiziksel aktivite artırılmalıdır.

Kemik sağlığında önemli D vitamini alımı için güneşten yararlanılmalı, Hergün 10-15 dk güneşlenilmelidir.

Su tüketiminin yeterli olmasına özen gösterilmeli günde 8-10 bardak su tüketimine özen gösterilmeli, susama hissi olmasa bile belirli aralıklarla su içmelidir.

Beyin kanamaları ve ölümlere yol açan yüksek tansiyondan korunmak için günlük tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Hazırlanmış yemeklere ilave tuz eklenilmemeli ve tuz içeriği yüksek geleneksel besinler olan turşu ve salamuralardan uzak durulmalıdır.

Sigara, alkol, aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınılmalı, çay kahve asitli içecekler yerine Ihlamur, kuşburnu vb. bitki çayları, taze sıkılmış meyve suyu, ayran tüketilmelidir.

Sağlıklı yaşlanma için; yeterli ve dengeli beslenin, fiziksel aktivitenizi artırın, zararlı alışkanlıklardan kaçının.

KALBİNİZ SİZİN İÇİN ATIYOR, ONA HAK ETTİĞİ ÖZENİ GÖSTERİN!


Sağlıklı kalmak, kalp ve damar hastalığından korunmak amacıyla yapılacaklar;

Sağlıklı beslenme

Yeterli sebze-meyve tüketilmeli

Tuz, şeker ve yağdan yoksun beslenilmeli

Düzenli fiziksel aktivite

Her gün en az 30 dk süreyle yapılan düzenli fiziksel aktivite kalp sağlığını korumada etkilidir.

Alkol, tütün ve tütün ürünleri kullanmamak

Kardiyovasküler riski öğrenmek

Vücut kilo indeksini öğrenilerek,  ideal kilo korunmalı

Kan basıncını, kan lipitlerin ve kan şekeri seviyelerini öğrenerek ideal seviyelerde tutulmalı

Kardiyo vasküler riski azaltacak hekim önerilerine uyulmalı

Kalbinize iyi bakın,  sağlıklı yaşayın.”





Son Güncelleme: 02.10.2014 18:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.