Merkezi sistemle ısınanlara uyarı

Çorum’da kömür kullanılarak merkezi sistemle ısınan tüm apartman, işyeri ve iş merkezlerinin 1 Ekim 2020 tarihine kadar doğalgaza geçmemesi halinde ceza uygulanacak.

12 Mart 2020 Perşembe 11:39
Merkezi sistemle ısınanlara uyarı

Çorum’da kömür kullanılarak merkezi sistemle ısınan tüm apartman, işyeri ve iş merkezlerinin 1 Ekim 2020 tarihine kadar doğalgaza geçmemesi halinde ilgili kanun, yönetmelik ve mevzuatlar doğrultusunda ceza uygulanacak.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Çorum’da hava kirliliği ile mücadele kapsamında merkezi sistem ile ısınan kömür yakıtlı kaloriferli apartmanlar, işyerleri ve iş merkezlerinde 2020-2021 ısınma dönemine kadar alternatif temiz yakıt kullanımına (doğalgaz, güneş enerjisi vb.) geçişin zorunlu hale getirilmesine ilişkin İMahalli Çevre Kurulu kararı hatırlatıldı.

Çorum’un bakanlık kayıtlarına göre yüksek kirlilik potansiyeli olan iller sınıfında yer aldığını hatırlatan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, açıklamasının devamında özetle şu bilgilere yer verdi; “Çorum İl Merkezi 800 m rakımlı Çorum Ovası içinde yer almakta olup çevresi 1000 m. rakımlı yüksek tepelerle çevrilidir buna bağlı olarak kış aylarında enverziyon oluşmaktadır. Kış aylarında meydana gelen enverziyon sebebiyle ısınma sonucu oluşan duman ve is ile ortam tozu yükselerek dağılmamakta ve askıda kalarak tekrar yere çökelmektedir. Şehrimizde hava akımının kış döneminde zayıf olması da enverziyonun şiddetini artırmaktadır. Sık görülen enverziyon etkisi ile özellikle kış döneminde hava kirliliği yoğun olarak hissedilmekte ve halk sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği ile hava kalitesi sınır değerleri 1 Ocak 2009 tarihinden başlayarak Avrupa Birliği müktesabatı çerçevesinde kademeli olarak azaltılmıştır. Partikül madde sınır değerleri 260 µg/m³ ten 50 µg/m³ değerine düşürülmüştür. Bu sebeple bilhassa hava akımının oluşmadığı kış aylarında partikül madde – toz sınır değerini aşan gün sayısı ısınma döneminde (Ekim – Mart) ayda 15 günü bulmaktadır.

İlimiz merkez ilçesinde merkezi sistem ile ısınan kömür yakıtlı kaloriferli bina sayısı (apartman, iş merkezi, işyeri, yurt vb.) 386 olarak tespit edilmiştir. Bu binalarda 10.000 ton civarında ithal kömür kullanıldığı değerlendirilmektedir. Bu da İlimiz merkezinde ısınma maksatlı kullanılan kömür miktarının yaklaşık % 40’ına tekabül etmektedir.

İlimizde hava kirliliğini önlemeye yönelik olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yaptığı denetimler ve ısınma maksatlı doğalgazın yaygınlaşması ile hava kirliliği geçmiş yıllara nazaran azalmış olsa da mevzuat çerçevesinde sınır değerlerin düşürülmesi sebebi ile İlimizde kış döneminde oluşan hava kirliliğini önlemeye yönelik radikal tedbirler alınması kaçınılmaz hale gelmiştir.

Bu çerçevede, İlimiz Mahalli Çevre Kurulu 2020/98 sayılı kararında ‘İlimiz Merkez İlçede bulunan ve yakıt olarak kömür kullanan merkezi kalorifer sistemli apartmanlarda, işyerlerinde ve iş merkezlerinde, 2020-2021 ısınma döneminin başlangıcı olan 01.10.2020 tarihine kadar geçişin tamamlanarak alternatif temiz yakıt kullanımına (doğalgaz, güneş enerjisi vb.) geçişin zorunlu hale getirilmesine’ karar vermiştir.

Alınan karara rağmen belirtilen süre içerisinde kömür kullanımına son vermeyen merkezi sistemle ısınan bina sakinlerine herhangi bir müeyyide belirlenmemekle birlikte, İl İdaresi Kanunu’nun 66. Maddesi’ne göre Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesi gereği ceza verilmesi öngörülmektedir.”

Son Güncelleme: 17.03.2020 09:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
SUAT 2020-03-12 11:54:07

Öncelikle kalitesiz sobalık ( çelikler Firmasının ) kömürün girişi engellenmeli

Avatar
Bir bilen 2020-03-12 11:52:22

Karar çok yanlış. Şehirde Merkezi sistemle ısınan yerler yüksek kalorili ( 5000-6000 ) kömür kullanıyor. Fakat özellikle Sosyal yardımlaşmanın dağıttığı sobalık kömürler hem kül yönünden hem de kalori yönünden ( 200-2500 ) çok kalitesiz. Yasaklanacak ise bunlar yasaklanmalıdır. tabii bu kömürler Malum Çelikler firmasından karşılanıyor. İdareciler maalesef yanlış yönlendiriliyor.Bu kararlar ceza yazacağız mantığı ile çözülmez siz öncelikle kalitesiz ve düşük yakıtlı kömürleri şehre sokmayın

Avatar
hasan 2020-03-12 14:45:31

şehrimizde hava kirliliğiyle ilgili yapılan araştırma vatandaşla paylaşılsın ve bir yasak konulacaksa havayı en çok kirleten kömür yasaklansın. Binaların hava kirliliğine etkisi %20 diğer kullanılan kömürün %80 sizce hangisi yasaklanmalı

Avatar
Mustafa 2020-03-12 11:49:12

Çok yerinde bir karar kömür yakanların yüzünden bizde kötü havaya maruz kalıyoruz herkes temiz yakıt dogalgaza geçmeli hava temiz olmalı çorum hava kirliligi çok olan illerin başında geliyor

Avatar
Satılmış 2020-03-12 12:48:14

1990 yılında aynı söylemler. Alan aldı. Kalan kaldi. 30 yıl geçti. Çok geç kalındı. InşAllah gerçekleşir.

Avatar
Tuzu Kurular 2020-03-12 15:58:25

Kömür yakmaya devam eden apartmanlar da oturanların hangi gelir gurubunda olduğuna bir bakın büyük ekseriyeti tuzu kurular. Burada bir bilen olarak yazanların da bir şey bildiği yok hangi kömürden ne kadar yakılıyor sallayıp duruyorlar

Avatar
Adalet 2020-03-12 16:25:23

Ne den komur kullaniyorlar . Param var kalofrre devam eder yakarim diyen var. Yakamazsin parab varsa ac kombiyi isin kardesim. Gariban gecekonduda ne yaksin zaten para pul yok. Parasİ olan herseyi yapamazzzzzz

Avatar
eğt 2020-03-12 17:41:22

doğru, doğru...