Tahtasız tarlada

CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Çorum’un Mecitözü ve Ortaköy ilçelerinde çiftçilerle bir araya geldi.

24 Haziran 2023 Cumartesi 14:51
Tahtasız tarlada

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız’ın, Çorum’un Mecitözü ve Ortaköy ilçelerinde çiftçilerle bir araya gelerek üreticilerin sorun ve taleplerini dinlediği bildirildi.

CHP’den yapılan açıklamaya göre; Millevekili Tahtasız Mecitözü Ziraat Odası Başkanı Satılmış Köse’yi ziyaret ederek, buğday ve arpa alımındaki son duruma ilişkin bilgi aldı.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Çorum’da bayram sonrası 3 Temmuz tarihinde buğday ve arpa alımlarına başlayacağını hatırlatan Tahtasız, “TMO çiftçimizi tüccarın insafına bıraktı. Ofis buğday almadığı için tüccar arpayı 5.5 liradan, buğdayı ise 6 liradan alıyor. Tüccarın da açıklanan taban fiyattan alacağı söylendi ancak hiçbir tüccar bu fiyattan alım yapmıyor. TMO da bu duruma müdahale etmiyor. Çiftçimiz bütün yıl beklediği ürününü yok pahasına satmak zorunda bırakılıyor. Ofis çiftçimizin menfaatlerini korumalıdır” dedi.

2023 yılı buğday alım fiyatının destekleme primiyle beraber kilo başına 9.25 TL, arpa alım fiyatının ise 7.5 TL olduğunu hatırlatan Tahtasız, TMO’nun 3 Temmuz’dan itibaren 2023 yılı üretimi buğday alacağını belirterek, şu görüşleri dile getirdi.

OFİS GÜMRÜK VERGİSİ

“Toprak Mahsulleri Ofisi Çorum’da 3 Temmuz tarihinde alımlara başlayacak. Alımlarda 2023 yılı ürünü olması şartının yanında nem oranı, sadimentasyon, glüten ve protein oranlarının ofis şartlarına uygun olması dikkate alınacak. Kriterleri taşımayan buğdaylar alınmayacak ve çiftçimiz piyasaya yönlendirilecek. TMO, yeni sezonda üreticiden alınan ürünleri, alım fiyatının üzerine her türlü maliyet (depolama + personel + finansman vb.) ilave edilmek suretiyle oluşacak satış fiyatı üzerinden satacağını duyurdu. Bu olumlu bir açıklama olmakla birlikte TMO Genel Müdürlüğü; Gümrük vergisinin düşmeyeceğine de garanti vermesi lazım. Hükümetin arpa ve buğdayda gümrüğü sıfırlaması ile tüccarlar depolarını gümrüksüz tahılla doldurdu. Şayet bu adımlar atılmazsa kimse o fiyatlardan buğday almaz. Çiftçi girdi maliyetlerinin yüksekliğine rağmen gübresinden ilacına hiçbir şeyini esirgemeden bütün yıl emek verdi. Emeğinin karşılığını alacağı zaman TMO çiftçimize sahip çıkmalıdır. Piyasayı regüle etmekle görevlendirilen Toprak Mahsulleri Ofisi bu görevini yerine getirmeli, çiftçimizi ucuza mal kapatmak isteyenlere karşı üreticilerimizi korumalıdır.

ORTAKÖY’DE OFİS ALIM NOKTASI YOK

Ortaköy ilçesinde bir araya geldiği çiftçilerin taleplerini dinleyen Tahtasız, şöyle dedi: “Ortaköy ilçemizde bayram sonunda arpa buğday hasadımız başlayacak. Ancak bu ilçemizde ofisin şubesi yok. En yakın Ofis şubesi 65 kilometre uzaktaki Çorum merkezde. Bu ilçemize 25 kilometre uzaktaki Yozgat Ayancık’ta Ofis alım şubesi açtı ama Ortaköy’de açılmadı. Ortaköy’deki çiftçilerimiz de ürünlerini Ofis’e, Ofis’in açıkladığı fiyatlardan satmak istiyor. Ortaköy’de mağduriyet oluşmadan buraya da bir geçici alım noktası oluşturulmalıdır.
Bu arada Milletvekili Tahtasız’ın iki ilçeyi kapsayan ziyaretine CHP İl Başkanı Ümit Er, Mecitözü İlçe Başkanı Ahmet Bilgin ile Ortaköy İlçe Başkanı Rıfat Uzunca da katıldı.

Son Güncelleme: 24.06.2023 16:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İskilipli 2023-06-24 18:14:17

İskilip Çorum yolunda kısmı inşaat mevcut. Lütfen ikipmanlar çoğaltılarak düzgün hartum partık olmayan servis yolu hazırlamadık ÇORUM İSKİLİP ARASI DUBLE YOL yapımına vesile olması temennisi ile.
Vahit bey TOSYA YOLUNU 20 YIL önce başlatmıştı. Tamamlamasını ilce olarak bekliyoruz. Kale duruyor, dereler ıslah edilmeli