Yozgat başardı, darısı Çorum’a

Yozgat'ın Çekerek ilçesinde ırmağa Rafting parkuru kuruldu ve bölge su sporlarına açılırken, Oğuz Adası Projesi'nin akıbeti merak konusu oluyor.

30 Nisan 2022 Cumartesi 01:08
Yozgat başardı, darısı Çorum’a

MUSTAFA DEMİRER

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın destekleri ile Orta Anadolu’da ilk defa Yozgat’ın Çekerek ilçesinde Çekerek Irmağı üzerine yapay Rafting parkuru kuruldu ve bölge su sporlarına açıldı.

Yerel ve yaygın basında yer alan haberlere göre; Türkiye ve Avrupa şampiyonalarının yapılabileceği Çekerek su sporları projesiyle bölge ulusal ve uluslararası su sporları organizasyonları ile birlikte yerli ve yabancı turizme de açılmış oluyor. Çekerek ilçesinin destinasyon alanı olarak potansiyel barındırması ve su sporları projesi, bölgeyi kamp merkezi haline getiriyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun tam destek verdiği, Su Sporları Federasyonu'nun bizzat takipçisi olduğu proje Avrupa’da ilk 3’e girmeye namzet. 

BİZ YILLAR ÖNCE BAŞLATTIK, AMA…

Obruk Barajı havzasının Yozgat’tan daha fazla su sporu alternatifine sahip ve başkaca faaliyetlerin de yapılabileceği bir bölge olduğu biliniyor. Yozgat’ın Çekerek ilçesinde 2021 yılında başlayan çalışmalarda hızlı bir ivme sağlanırken, Hitit Üniversitesi’nin Çorum’un Oğuzlar İlçesi Obruk Barajı’nda yıllar önce başlattığı  Oğuz Adası Projesi ise ağır-aksak ilerleyebildi. Bugüne kadar baraj kenarında sadece idari/sosyal tesis binası tamamlandı.

GÖREVDE 3 YILI DOLAN YENİ ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ PEK SICAK BAKMADI

Projenin kör-topal ilerleme(me)sinin görevinde üçüncü yılını dolduran Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ve üst yönetiminin mevcut ekonomik şartları gerekçe göstererek Oğuz Adası Projesi’ne pek de sıcak bakmamasından kaynaklandığı düşünülüyor.

DESTEKLENİRSE NELER OLUR, NELER?

Hitit Üniversitesi’nin Oğuz Adası Projesi revize edilip güncellenerek desteklenmesi halinde Obruk Barajı ulusal ve uluslararası su sporları organizasyonlarının yanı sıra bölgesel turizme açılmış oluyor. Kızılırmak Havzası’ndaki tüm ilçelerin doğal güzellikleri, yöresel ürün ve lezzetleri yeni destinasyon alanları oluşturuyor. Çorum merkezin yanı sıra  Kızılırmak Havzası’nda bulunan tüm ilçelere önemli ekonomik canlılık kazandırabiliyor.

ADI DEĞİŞTİ

Hatırlarsak; Çorum’da üniversite bünyesinde önce Su Ürünleri ve Su Sporları Merkezi kuruldu. Merkez OKA’ya Oğuz Adası Projesi’ni sunarak kaynak sağlandı. Daha sonra Su Ürünleri ve Su Sporları Merkezi’nin adı Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak değiştirildi.

PEKİ OĞUZ ADASI PROJESİ’NDE NELER VARDI?

Oğuz Adası Projesi 36.471,43 metrekare alan içerisinde kuş gözlem terasları, bungalov evler, otel, idari bina, kantin/kafeterya, yüzer iskeleler ve yüzer havuzun yer alacağı bir kompleks olacaktı.

PROJENİN AMAÇLARI NEYDİ?

“Oğuz Adası Projesi ile Oğuzlar ilçesi Obruk Barajı kıyısında Sosyal ve Sportif Tesisler ile Doğa Kampı açılmasıyla birlikte bölgenin alternatif bir turizm merkezi haline getirilmesi, ekonomik yönden dezavantajlı olan bölgenin ekonomik yönden kalkınmasına katkıda bulunulması amaçlanıyor.

Proje kapsamında yapılması planlanan Sosyal ve Spor Tesisi içerisinde yer alacak olan engelsiz doğa kamp alanı ve engelsiz kafeterya, yerli ve yabancı birçok turiste ev sahipliği yaparken, Obruk Barajı ve Kızılırmak havzasının sahip olduğu doğal güzelliklerin yanında organik tarımsal üretim potansiyeli ile ekokent olmaya aday olan Oğuzlar ilçesi de, kısa sürede şirin bir turizm beldesi olacak. Oğuz Adası projesi kapsamında geliştirilecek olan yenilikçi dijital uygulamalar sayesinde TR83 bölgesinin doğal, kültürel ve tarihi değerlerinin bilinirliğinin artırılması hedeflenirken, Kızılırmak Havzası Gastronomi ve Yürüyüş yolu boyunca ve turist akışının yoğun olduğu destinasyonlarda, gelen engelli ve engelsiz yerli ve yabancı turistlere yönelik bütüncül bilgilendirme, e-rehberlik ve e-yönlendirme hizmetini geliştirilecek, bu sayede turistlere bölgenin tarih, kültür, doğa, spor, gastronomi, av, dağcılık, balıkçılık, kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılığı gibi turizm seçenekleri tanıtılacak. Özellikle e-menü, e-rehber ve e-temsilci mobil uygulamalar sayesinde, Oğuz Adası Tesisine gelen yerli ve yabancı turistlere Çorum’un turizm imkanları konusunda bilgilendirme yapılabilecek, alternatif turizm olanakları tanıtılarak bireysel zevklere ve tercihlere göre turistleri yönlendirme imkanı sağlanacak.”

Son Güncelleme: 30.04.2022 18:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Teşekkürler Mustafa Bey 2022-04-30 16:02:32

Mustafa bey, size teşekkür ediyoruz. Önceyi çok hızla unutup tükettiğimiz için, sayenizde hatırlıyoruz. Çalışmak iyidir, geriye mazeretler, bahaneler değil, yapılan eserler kalıyor. Ve yapamayanlar. Lütfen kamuoyunu bilgilendirme devam edin.

Avatar
ÇORUM 2022-04-30 18:05:57

"Çorum'lunun yaptığını herkes yapamaz"
Bu güzelim sözü hatırladım.

Avatar
Bozok 2022-05-01 13:05:06

Çorum kendi içinde halki ile barışık bir şehir değil. Kimse kimseyi cekemez. Her zaman bencillik hakim. Dolayisi ile bu haline şükretsin. Her il kendi istikbalini belirler başka şehirlerin her alanda ilerlemesi corumu birlige götürmeli ama çok zor bir olay bu çorum icin.

Avatar
Vizyon Önemli 2022-05-01 00:21:37

Üniversite kavramı iyi anlaşılırsa, sorun çözülür sanırım. Zira her ile bir üniversite kurulması fikri, o ile her anlamda, eğitsel, bilimsel, kültürel, sosyolojik ve ekonomik anlamda katkı sağlaması demekti. Böyle bakınca, özellikle taşradaki illerde Üniversitelere daha farklı bir misyon yüklüyor. Tabi niyet iş yapmak da olmalı. Yoksa para yok, pandemi var, kar fazla yağdı, cemre geç düştü gibi mazeretler üretilirse, zaman geçer gider. Googleda bir aratıyorsunuz, tüm Türkiye şantiye gibi, neler yaplıyor neler. Neyse, susmak en iyisi.

Avatar
Fahri şimşek 2022-05-01 05:27:45

Sayın Demirel benimde sizlere anlatmak istediğim buydu ıvır zıvır işlerle siyasilerin uğraşmasın böyle kaliteli işler yapsınlar bu görev sizlere düşüyor şaksaki bırakın yönlendirme yapın onlar vekilde bizimkiler vekil değilmi

Avatar
misafir afyonlu 2022-05-01 10:31:15

çoruma üniversitede tıp okuyan oğlumun yanına gitmiştim.Benim Oğuzlar barajına götürdü, hayran kaldım manzarasına ve restauranta.Çorumda hiç beklemiyordum böyle bir yer.Haberi okuyunca atıl bırakılmasına üzüldüm.Şehir elindeki böyle doğal güzellikleri kullanarak markalaşabilir.Şehrin tanınması üniversitenin değerini arttırır.

Avatar
1919 2022-04-30 23:06:02

Çorum'a yağmurlu hava da su yok. Her zaman söylüyorum yine söyleyeceğim. Çorum HÜKÜMETİN umrunda bile değil. 20 senedir Çorum ve Çorumluları uyutuyorlar. Çorum da uyumaya devam ediyor. ANLAYANA.....

Avatar
Gereklimiki 2022-05-01 13:36:00

Gerek yok çoruma boş yatırım olur zaten fakir bir il merkezde ırmak gölde yok oralara gidip harcama yapamaz.Başka konularda yatırım alsa daha iyi olacak ama 20 yıldır makarna kaşıklıyo rahatsız etmeyin bölyle şeylerle makarnasını kaşıklasın Çorum.