Çorum’da 28 işçi işten çıkarıldı

Çorum'da faaliyet gösteren bir tekstil firmasında sendikalı oldukları gerekçesiyle 28 işçi işten çıkarıldı.

25 Temmuz 2023 Salı 21:17
Çorum’da 28 işçi işten çıkarıldı

Çorum'da faaliyet gösteren bir tekstil firmasında sendikalı oldukları gerekçesiyle 28 işçi işten çıkarıldı.

SENDİKALI İŞÇİLER EYLEM YAPTI

Hak-İş'e bağlı Öz İplik İş Sendikası yetkilileri sendikal faaliyetlerinin engellendiğini belirterek işten çıkarılan işçilerle birlikte fabrika önünde eylem yaptı.

TEKSTİL FABRİKASI ÇALIŞANLARI

Çorum'da faaliyet gösteren bir fabrikanın çalışanlarının bir süre önce Öz İplik İş Sendikası'na üye olduklarını açıklayan Öz İplik İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bayır, işçilerin sendikaya üye olmasından haberdar olan işveren ve işveren vekilleri tarafından işçilere baskı yapıldığını savundu. İşçilerin anayasal, sendikal hak ve özgürlüklerinin engellendiğini belirten Bayır, sendikaya üye olan işçilerin işten çıkarıldığını ifade etti.

SENDİKALI OLMAK SUÇ MU?

Sendikaya üye olmanın ve üyelikten ayrılmanın anayasal hak olduğunu hatırlatan Bayır, “Sendikalaşmayı engellemek suçtur. İşçiler burada sendikamıza üye olmak istiyor.

Anayasal haklarını kullanmak istiyor. İşverenler Anayasa'nın 51. Maddesi ve 6356 sayılı Yasa'nın 25. Maddesi olan sendikaya üye olma özgürlüğünü ihlal ediyor. Yetkililer söz konusu tutum ve davranışlarıyla Türk Ceza Kanunu'nun 118'inci Maddesi kapsamında kamu davasına da konu olabilecek suç işliyor. Firma dünyaca ünlü markalara üretim yapıyor. Fabrikada işçilere sendikal kıyım yapıyor. Baskılar son bulsun, işçilerin sendika isteği bir an evvel duyulsun ve anlaşılsın” dedi.
İşverenlere seslenen Bayır, “Çalışanların sendika sendikaya üye olma özgürlüğüne saygı gösterin. Baskıcı tutumdan vazgeçin. İşçilerin yasal temsilcisi sendikamız Öz İplik İş'i tanıyın. Anayasa'nın önünde duramazsınız. İşçileri sendikamızı durduramazsınız. Bizimle, işçisiyle birlikte yürüyen her işyeri büyüdü, gelişti. İşçilerinin örgütlenme mücadelesi de durmayacak. Emekçilerin Öz İplik İş Sendikası çatısı altında mücadelelerine devam edecek. Biz, üyelerimiz için buradayız. 800 bine yakın üyesiyle Hak-İş, 43 bini aşkın üyesiyle Öz İplik İş Sendikası olarak üyelerimizin yanınızdayız” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMA BARIŞI VURGUSU

Öz İplik İş Sendikası olarak çalışma barışının sağlanmasını istediklerini açıklayan Bayır, şunları kaydetti:

İŞVERENE MESAJ

“İşverenin baskıcı tutumundan vazgeçip, işçinin sendikaya üye olma özgürlüğüne saygı göstermesini istiyoruz. İşçilerin sesine kulak vermesini istiyoruz. İşveren yetkililerine diyalog çağrısında bulunuyor. Zor günlerden geçtiğimiz ekonomik koşullarında işten atılan işçi kardeşlerimizin tekrar işlerine dönmesini istiyoruz. Bizim mücadelemiz sadece sendikal bir mücadele değil, hak mücadelesidir. Biz emeğin hakkını alması, işçinin de işverenin de kazandığı hakça bir düzenin işlemesine katkı vermeye çalışıyoruz."

İDDİALARA CEVAP VERMEDİLER

Basın açıklamasının ardından iddiaları ile ilgili görüşlerine başvurulan fabrika yetkilileri herhangi bir açıklama yapmazken, konuyla ilgili yazılı bir basın açıklaması yapacaklarını belirtti.


İHA

Son Güncelleme: 26.07.2023 08:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Başöğretmen 2023-07-26 11:02:02

adam başka GEREKÇE BULUR ATAR sendikalı olduğu için bir iddadır. ekmeğinizden olmayın DEVLET dairesi değil

Misafir Avatar
İsmail 2023-07-26 15:49:13 @Başöğretmen

Adınıza Başöğretmen demişsiniz yaptığınız yorum olsa olsa nalıncı keseri gibi hep bana hep bana diyen klasik Çorumlu işveren düşüncesi nedenle sendikalı olduğu için işten atılmak sizde diyorsunuzki sendikalı oluşta ekmeğinizden olmayın bi bakıma haklısınız sendikaların bi kaçı hariç hepsinin rengi sarı işveren neden korktuysa

Beğenmedim! (0)