Hasat başladı, 40 ton bekleniyor

Emekli olduktan sonra doğduğu köye yerleşen emekli Astsubay Yüksel Apaydın, 15 dekarda yetiştirdiği deveci armudunun hasadına başladı.

09 Kasım 2023 Perşembe 10:34
Hasat başladı, 40 ton bekleniyor

Emekli olduktan sonra doğduğu köye yerleşen emekli Astsubay Yüksel Apaydın, 15 dekar alanda yetiştirdiği deveci armudunun hasadına başladı. Yüksel Apaydın, bu yıl 40 ton ürün beklentisi olduğunu söyledi.

EMEKLİ OLDU KÖYÜNE DÖNDÜ

Jandarma Komutanlığı’ndan emekli olduktan sonra doğduğu topraklara dönen Emekli Astsubay Yüksel Apaydın, ilçeye bağlı Karakaya köyünde damla sulama sistemi ile bahçesinde armut yetiştirmeye başladı.

AMATÖR BAŞLADI, PROFESYONEL OLDU

Amatör olarak başladığı armut yetiştiriciliği işine daha sonra profesyonel olarak devam ettiğini hatırlatan Apaydın, “Bin 200 adet ağacım var. Şimdi ağaçlar 11 yaşındalar, ağaç başı 25 kilogram verim almaktayım, bu yıl da 40 ton deveci armudu hasadı bekliyorum ” dedi.
11 yıl önce emekli olduktan sonra deveci armudunun bu bölgede de yetişebileceğini düşünerek, 35 dönüm üzerinden 15 dönümünü deveci armuduna ayırdım diyen Apaydın, “15 dönüm alanda yaklaşık 1200 yarı bodur armut ağacım var. Bu sene 10. yaşı dolan bu ağaçlardan tahmin ediyorum 40 ton civarında bir ürün elde edeceğim” dedi.

HER BOYDAN ARMUT

Sungurlu Kaymakamı Fatih Görmüş, İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hicabi Berişbek, köye giderek Yüksel Apaydın’dan bilgi aldı. Her boydan armudun yetiştiğini söyleyen Apaydın, bazı armutların 700 grama ağırlığında olduğunu ve iriliğiyle dikkat çektiğini belirtti. Armutların tamamen organik şartlar altında yetiştirildiğini belirten Apaydın, 700 grama kadar olan armudu görenlerin hayrete düştüğünü ifade etti.

HASADI 8 GÜN SÜRÜYOR

Armut hasadını 10 çalışan ile gerçekleştirdiğini ve yaklaşık 8 gün sürdüğünü söyleyen Apaydın, “Bayanlardan toplamacılar oluyor, boylarına göre ayıranlar oluyor. Erkek çalışanlar ise bayanların yetişemediği alanlara merdivenlerle üst dallarda ki hasadı gerçekleştiriyor” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.