Kenan Alpay’dan dikkat çeken sunum

Özgür-Der Çorum Şubesi'nin Musibetler Karşısında Müminin Tavrı’ başlıklı seminerinin konuşmacı konuğu Gazeteci Kenan Alpay oldu.

13 Mart 2023 Pazartesi 21:50
Kenan Alpay’dan dikkat çeken sunum

Özgür-Der Çorum Şubesi 2022-2023 programları kapsamında bu hafta ‘Musibetler Karşısında Müminin Tavrı’ başlığı ile seminer düzenledi. Seminere konuşmacı olarak Gazeteci Kenan Alpay katıldı.

Yaşanan büyük depremin ardından kayıplar ve yıkıma dikkat çekerek sözlerine başlayan Kenan Alpay, Müslümanlar olarak öncelikle yaşanan musibetler karşısında sabretk gerektiğini belirterek, depremin insanların acziyetini ve Allah’ın yardımına ve lütfuna ne kadar ihtiyacı olduğu bir kez daha gösterdiğine belirtti.

Alpay, depremin ardından bir taraf acıları teselli etme ve Allah’ın rahmetine sığınarak, umut aşılama çabası içindeyken, diğer kesimin inkârı, umutsuzluğu ve isyanı yaymaya çalıştığına dikkat çekerek şöyle dedi:

‘HAYATI YARATAN ALLAH ÖLÜMÜ DE YARATMIŞTIR’

Depremi de fırsata çevirmeye çalışan laik, Kemalist ve seküler kesimler her fırsatta İslami camiaya saldırmayı devam ettiler, deprem üzerinden kader tartışıldı, Allah’ın adaleti tartışıldı, sabır, tevekkül tartışıldı, İslami camia tartışıldı.

İnsan iradesini sıfırlayan, gayret ve tedbiri yok sayan bir tevekkül anlayışı söz konusu olamaz. Elbette imar planlarını, kazanılan rantı ve haksız kazancı sorgulamalıyız, ancak; bu bağlamda olayın hikmetini de kaçırmamız gerek, ne tedbir alırsak alalım ölümün bize çok yakın olduğunu ve bizi bulacağını aklımızdan çıkarmamalıyız. Hatayı yaratan Allah, ölümü de yaratmıştır.

‘ÖNEMLİ OLAN İNSANLARIN VE TOPLUMUN İMARIDIR’

Müminlerin sade bir hayat anlayışı ile adalet ve merhameti yayma  gayreti içinde olması gerekiyor. Ancak;  aşırılık ve dünyevileşme, sahtecilik, usulsüzlük, tamahkârlık toplumu ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu anlamda deprem sadece tabii afet değil, aynı zamanda toplumsal ahlaki çöküntülerin sonucu da olabileceğini göz ardı etmemek gerek. Şehirler yeniden imar edilir ama asıl önemli olan insanların ve toplumun imarıdır.

Çok büyük bir alanı etkileyen depremin ardında aksaklıkların, gecikmelerin yaşanması ardından birileri devletin varlığını sorgularken, diğerleriyse devlet her yerde anlayışına sahip. Bu iki yaklaşım doğru değil. Devleti yok sayıp aciz olduğunu söylemek ne kadar yanlışsa, devleti kutsayıp hiçbir kusuru yok demek de o kadar yanlıştır. Yaşanan aksaklıklar, gösterilen zafiyetler sorgulanmalı gerekli tedbirler alınmalı.

‘BİR KESİM SOSYAL MEDYAYI SİLAH GİBİ KULLANDI’

İslami dernek ve vakıfların sahada gösterdikleri gayret ve üstünlüğü görmek bizlere umudumuzu tekrar diriltti. İslami kimliğe sahip camialarımızın lokomotif gücüne bir kez daha şahitlik ettik. Depremin ardından Somali’den, Özbekistan’a, Arabistan’dan, Afganistan’a kadar tüm İslam ülkeleri seferber oldular ve ciddi yardım geldi. Yine hakeza Yunanistan, Ermanistan’ın yardıma geldiğini gördük. Demek ki felaketler İslami ve insani açıdan birçok hayrın kapısını arayabilir.

‘MÜSLÜMANLARI YOK SAYMAYA DEVAM ETTİLER’

Bazı kesimler ne yaparlarsa yapsınlar Müslümanları yok saymaya devam ettiler, medyada gereğince yer vermediler. Sosyal medyayı bir silah gibi kullanan tipler dezenformasyon peşinde oldular. Suriyeli ve Afganlı muhacirleri hedefe koydular. Olumsuz örnekliklerin tamamını muhacirlere mal etmek büyük bir vebaldir. Oysa enkazın altından sadece Türkler, Kürtler, Araplar kalmadı toplumu oluşturan tüm kesim depremden etkilendi.

Rabbim ümmet olarak dayanışmamızı artırsın, bir daha bizlere böyle musibetler yaşatmasın, bizlere de bu durumdan ders almayı nasip eylesin.”

Program soru, cevap ve katkıların ardından sona erdi.

Son Güncelleme: 14.03.2023 16:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cahilller 2023-03-14 15:27:05

Hadi ordan. Sen tarim arazisini imara ac, ovalara 15-20 katli bina yap. Sonra imar affi ile bunlari yasal hale getir. Sonra da deprem kader ,yok laikler, kemalistler , sekuler kesimler saldiriyo de. Tevekkul de. Allah size akil fikir versin. Dini kafalarina gore yorumluyorlar. En buyuk zarari islama bunlar veriyor. Sizin din ile alakaniz yok.

Avatar
Ahmet 2023-03-14 15:32:06

Bilimsel gerçekliği, tedbiri söyledikten sonra ama diye devam eden her cümle kaderciliği yüceltmiş. Deprem bir doğa olayıdır ve bunu felakete çevirenler de bu gerçeği göz ardı ederek hile hurda işlere girişenler ve bunlara imar affı çıkaranlardır. Diğer taraftan her şeye kader demek isteyen bu kişinin evine gitsek güvenlik kamerası, çelik kapı, çift kilit vardır. Madem her şey kader tahta kapı neyinize yetemez? Nasıl hırsıza karşı önlem kamera, çelik kapı, kilit ise depreme karşı önlem de imar kurallarıdır.

Avatar
Doğrucu 2023-03-14 16:22:47

Konuşmacı ölümün hak olduğu noktasından hareket ederken karşısına aldığı kesimlere haklı haksız yüklenmek yerine: Haram mı, helal mi, hakkım mı, değil mi, yetim malı mı, beytül mal mı diye sorgulamadan habire yığan, lüks, şatafat, gösteriş, israf içinde yaşayan Müslüman kesime de hitap edip ölüm heran yanınızda diye uyarsaydı daha samimi bir davranış sergilemiş olurdu.

Avatar
Boyle tiplerin Corum'da ne isi var 2023-03-14 17:54:13

Bunlar kimde haber yapiyosunuz. Corum'da boyle tiplerin ne isi var. Toplamislar plastik sandalyelere 3-5 kisi bilimle, ilimle , islam ile alakasi olmayan sacma sapan seyleri konusuyorlar. Bu Kenan Alpay gibi tipler yuzunden dinimizde asimile oluyor. Kim bunlarda insanlara birseyler anlatiyorlar. Islerine gelmeyince kader, olmayinca kismet , yapamayinca insAllah. Allah beyjn vermis dusunun diye . Yani yuce rabbim beyninizi Kenan Alpay gibi din tuccarlarina vermemis, sizin yerinize dusunsun diye...

Avatar
Kaankan 2023-03-14 19:22:44

Çok seviyesiz ve hem dahi acımasız yorumlar.. Gelen kişi misafir bu şehirde .. ve dahi fikri adamın ... az bi tahammül.. yazık...

Avatar
Okur Yazar 2023-03-15 09:04:54

Konuşmacınında bahsettiği tamda yukarıda yorum yapan tipler. Kendisi gibi düşünmeyeni sürekli aşağılayan, toplum değerleri, maneviyata ve inançlara düşman, duygu ve vicdanını kaybetmiş sürekli rasyonel düşünenler…