Kuşburnu seferberliği

Çorum'un Güney Köyü'nde aileler kendiliğinden yetişen vitamin deposu kuşburnunu topluyor.

25 Ağustos 2020 Salı 16:10
Kuşburnu seferberliği

Çorum'da C vitamini yönünden en zengin bitkilerden birisi olan ‘kuşburnu’, toplanmasından yapımına kadar birçok aşamadan geçerek sofralardaki yerini alıyor.

Dünya Corona Virüs ile boğuşurken, uzmanlar bağışıklık sisteminin güçlü olmasına dikkat çekiyor. Kuşburnu marmelatı ve çayı ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek sağlıyor.

Çorum'un Güney Köyü'nde daha çok ormanlık alanların eteklerinde kendiliğinden yetişen vitamin deposu kuşburnunu toplayan aileler, kışa hazırlık yapıyor. Bin bir zahmetle toplanan kuşburnu bitkisel çay olarak kullanıldığı gibi daha çok marmelat tüketiminde kullanılıyor.

Lezzeti ile damaklarda ayrı bir tat bırakan kuşburnu marmelatının hazırlanışı da birçok aşamadan geçiyor.

Kuşburnunun meyve olarak pazarda fiyatı 10 liradan satışa sunulurken, marmelatının kilosu 40-50 liraya alıcı buluyor. Vatandaşlar bu lezzete yoğun ilgi gösteriyor.

Eşi ile birlikte 10 yıldır kuşburnu toplayarak marmelat yaptığını belirten üretici Osman Eker, “Eşimle birlikte marmelat yapmak için kuşburnu topluyoruz. Toplaması çok zor oluyor dikenleri elimize batıyor, eldivenle topluyoruz. Bugün 15 kilo kadar topladık, tek tek toplanıyor çok zor oluyor. Bu kuşburnular haşlanacak haşlandıktan sonra elekten geçirilecek. Büyük bir kazanda koyulaşana kadar kaynatılacak. Hazır olduktan sonra kavanozlara doldurup marmeladını yapacağım. Kuşburnu marmeladını daha çok kışın tüketiyoruz, çok sağlıklı, şifa kaynağı. Çocuklarım, torunlarım çok seviyor onlar için marmeladını yapıyorum” dedi.

Kuşburnu marmeladını kış mevsiminde tüketilmesinin sağlık açısından faydalı olduğunu belirterek, "Her sene eşimle beraber bu aylarla yaklaşık, günde 10 ile 15 kilo topluyoruz, evimizde marmelat yapıyoruz. Sağlık yönünden çok faydalı ve değerli bir bitki. Doktor yüzü görmüyoruz. Kısacası şifa kaynağı. Özellikle şu zor zamandan geçtiğimiz günlerde, Corona virüsüne karşı, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için doğadan bizlere sunulan bir nimettir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ömer Faruk 2020-08-26 19:40:23

Düzenli tüketildiği zaman gripal enfeksiyon yaşamazsiniz.

Avatar
Ömer Faruk 2020-08-26 21:52:20

Kuşburnunun püresini yaparak düzenli olarak günlük tuketirseniz gripal enfeksiyon hastalığına yakalanmazsinız. Yıllardır denemisimdir.