Necdet Ünüvar’a sorunları anlattılar

Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatçi, Sağlık-Sen Genel Merkez yöneticilerinin TBMM Aile Sağlık Çalışma...

23 Ekim 2013 Çarşamba 09:48
 Necdet Ünüvar’a sorunları anlattılar

Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatçi, Sağlık-Sen Genel Merkez yöneticilerinin TBMM Aile Sağlık Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar’ı ziyaretinde dile getirilen sorun ve talepleriyle ilgili basın açıklaması yaptı.

Sağlık Sen Genel Merkez yöneticiler, TBMM Aile Sağlık Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar’ı ziyaret ederek, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının talep ve sorunları dile getirilerek çözüm önerileri sundu.

Yıpranmışlıkları polislerle aynı seviyede olan sağlık çalışanlarının fiili hizmet zammından faydalandırılmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söyleyen ve fiili hizmet zammı konusuna bir örnek veren Saatçi, “Bir kaza oluyor, olay yerine polis, itfaiye ve gazeteci geliyor. Müdahale etmek ve can kurtarmak için sağlık görevlileri geliyor. Sağlık görevlileri dışındaki herkes yıpranma payı alırken, sağlıkçılar yıpranma payı alamıyor. Bu anlamda yapmış olduğumuz araştırmalara göre polislerin tükenmişliği 25,85 puan iken sağlık çalışanların tükenmişliği ise 23,96 puan. Yani polislerle neredeyse aynı tükenmişliğe sahip. TBMM’de görüşülmekte olan torba kanuna bir ek yapılarak sağlık çalışanlarına da yıpranma payı verilmelidir.” dedi.

Görevi başında vefat eden sağlık çalışanlarının görev şehidi sayılması gerektiğini belirten Saatçi, “Derece yakınlarının da şehit yakınlarına getirilen kolaylık ve sağlanan haklardan faydalandırılması gerekmektedir. Başta 112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapanlar olmak üzere sağlık çalışanları görevleri başında bir kaza ile karşı karşıya kalma riski taşımaktadırlar. İstanbul’da meydana gelen kazada hayatını kaybeden polisin şehit kabul edilip devlet töreniyle uğurlanırken, ambulans şoförünün o gün unutulması ve ‘bir sağlık görevlisi hayatını kaybetti’ şeklinde sunulmasından üzüntü duyuyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Sağlık çalışanlarının uğradıkları şiddetin önlenmesine yönelik daha önce TBMM’de kurulan komisyona büyük katkı sunduklarını hatırlatan Saatçi, “Şiddetle ilgili bir anket çalışması yaptık. Yapılan ankete göre sağlık çalışanlarının yüzde 80’inin psikolojik ya da fiziksel şiddete maruz kaldığını, yüzde 92’sinin şiddete maruz kalma korkusuyla işe gittiği tespit edildi. Bunu önlemek için caydırıcı cezalara başvurulması gerekmektedir. Para cezasının yanı sıra hükümlülük halinin de yasaya eklenmesi gerekmekte olup, torba yasada bu yönde düzenlemeler yapılmalıdır.” diye konuştu.

Saatçi, sağlık çalışanlarının zor şartlar altında görev yaptığını belirttiği açıklamasını şöyle sürdürdü; “Acil servis, yoğun bakım ve ameliyat hane çalışanlarının nöbet ücretlerine getirilen artışın bütün sağlık çalışanlarının nöbet ücretlerine de uygulanması gerekmektedir. 663 Sayılı KHK ile büyük kayıp yaşayan ve araştırmacı kadrosuna atanan yöneticilerin mağduriyetinin giderilmesini isteyoruz. Bu kişilerin araştırmacı olmadan önceki mali haklarının yeniden verilmesiyle bu sorun çözülecektir. Eş durumu muafiyeti getirilmeli. Sözleşmeli iken kadrolu olma hakkı elde eden kamu görevlilerine getirilen, ‘5 yıl başka kurumda görev yapamama’ uygulaması da kaldırılmalıdır.”

Sağlıkta yaşanan değişim ve dönüşümün sağlık çalışanlarıyla yapıldığını söyleyen Komisyon Başkanı Necdet Ünüvar ise, “Hasta memnuniyeti kadar sağlık çalışanlarının memnuniyetini de önemsiyoruz. Sağlık-Sen’in dile getirdiği taleplerin hepsi haklı taleplerdir. Talep ve önerilerle ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ve ilgililerle tekrar görüşeceğim. Torba kanunda olmayan ve eklenmesi gereken konularla ilgili görüşlerimi ortaya koyacağım. Sağlık-Sen olarak büyük bir sorumluluk içinde, sorun ve taleplerinizi buraya taşıdınız. Duyarlılığınızdan dolayı da teşekkür ediyorum.” dedi.




Son Güncelleme: 23.10.2013 09:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.