TEOG sınavı öncesi son uyarılar

Analiz Dergisi Dershaneleri yaklaşan TEOG sınavı öncesi bir dizi uyarılarda bulundu.

24 Kasım 2014 Pazartesi 16:06
 TEOG sınavı öncesi son uyarılar


Analiz Dergisi Dershaneleri yaklaşan TEOG sınavı öncesi bir dizi uyarılarda bulundu.


Eğitimci Mustafa Uzal tarafından yapılan açıklamada şu uyarılar yapıldı:


Yaklaşan TEOG Sınavı öncesi siz değerli velilerimize ve öğrencilerimize bazı şeyleri hatırlatma ve bazı konularda uyarı da bulunma ihtiyacı hissettim.


Büyük özverilerle yetiştirdiğimiz çocuklarımızın, kaliteli bir Liseye  (Anadolu veya Fen Lisesi) yerleşebilmesi için sene başından beri hep birlikte mücadele veriyoruz.


Bu yılda, biz Analiz Dergisi Dershaneleri olarak çocuklarımızı 2014 TEOG sınavına en iyi şekilde hazırladık. Konuların işlenmesi, öğrencilere yeterli sayıda ve uygun nitelikte soru çözdürülüp pratik yaptırılması, anlamakta güçlük çektikleri konuların tekrarı yanında tabii ki çocuklarımızın sınava psikolojik yönden hazırlanmalarına da büyük önem verdik. Yaptığımız, TEOG Deneme Sınavları ile de tecrübelerini artırdık, bilgilerini doğru aktarmalarını öğrettik.


Çocuklarımız ayrıca, ergenliği de yoğun biçimde yaşıyor ve bu durumun getirdiği bir takım sıkıntılarla da mücadele ediyorlar. Vücutlarında ve metabolizmalarında oldukça hızlı değişimler oluyor. İlgi alanları değişiyor. Saçının teline, giysisinin rengine ve hatta karşı cinse ilgileri artıyor. Önümüzdeki bu süreçte, çocuğunuzu özellikle bu konuda da takip edip onunla ilgileniniz.


Bunun yanı sıra çocuklarımızın yorgunlukları, stresleri ve panikleri bu dönemde en yüksek düzeyde seyretmektedir. Sizlerden öncelikle istediğimiz, kendi gerginliğinizi, stresinizi ve paniğinizi çocuğunuza yansıtmayınız. Siz ne kadar sakin ve serinkanlı olursanız çocuğunuz da o düzeyde iyi sonuçlar alacaktır. Özellikle, varsa, aile içi çekişmelerinizi ve problemlerinizi bu dönemde onlara kesinlikle hissettirmeyiniz. Ev ortamının mümkün olduğunca sakin olmasına (akraba, misafir, vs görüşmelerinizi erteleyiniz) ve çalışma odasının uygun olmasına dikkat ediniz.


Çocuklarımızın bir çoğunun bu günlerde her zamankinden daha hassas, daha alıngan ve daha kırılgan olduklarının zaten pek çok velimiz farkındadırlar. Bu çok normaldir ve stres unsuru olan her durum, bireylerin gündelik yaşamlarında daha hassas ve kırılgan olmalarına neden olur. TEOG sınavı ise çocuklarımız üzerinde tabii ki büyük bir stres unsurudur. Bu yüzden çocuklarınızın daha alıngan, toleranslarının daha zayıf olmasını normal karşılamalısınız.


Bize ve size düşen görev, bu hassas süreçte çok dengeli olmak ve çocuklara gereğinden fazla hoşgörülü ve yumuşak davranmaktan kaçınmaktır. Bu davranış biçimi, onların, “evet gerçekten çok kötü bir durumla karşı karşıyayım ki bana bu derece hoşgörülü davranılıyor” diye düşünmesine neden oluyor. Olabildiğince normal, her zamanki davranışlarımızı sürdürmeliyiz. Çünkü, çocuklarımızın ihtiyacı olan şey, mümkün olduğunca normal bir iş yaptıklarına inanmalarıdır. Sınavı gözünüzde büyütmeyin ki onların da büyütmesine engel olabilesiniz. Aynı biçimde sınavı hiç önemsemiyormuş gibi de davranmayınız. Onun her zaman yanında olduğunuzu, onunla ilgilendiğinizi ona hissettirmelisiniz. Onlara bu günlerde ev içi artı sorumluluklar, artı görevler vermeyiniz. Şu günlerde onların en büyük sorumluluğu, derslerine yeterince zaman ayırmalarıdır.


Sınav Takvimi :


Öğrencilerimiz;


•    26 Kasım Çarşamba 09.00’da Türkçe, 10.30’da Matematik, 12.00’da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sınava girecekler.


•    27 Kasım Perşembe 09.00’da Fen ve Teknoloji, 10.30’da İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 12.00’da da İngilizceden sınava girecekler.


•     Sınavlarda 20 soru sorulacak ve 40 dakika süre verilecek. Sınav süresinin uzun olması ve ünitelerin de az olması, öğrenciler için büyük bir avantajdır.


•    Bu sınavlarda, yanlışlar doğruları götürmeyecek, bu nedenle öğrencilerin soruları boş bırakmasına gerek kalmayacaktır.


TEOG adaylarına sınavdan birkaç gün önce önerilerimiz:


•    Sizi yaralayacak ve sakatlanmanıza neden olacak fiziksel aktivitelere ara verin. Sınav haftasına kadar yapmayın. (futbol, basketbol…)


•    Sınav gününe kadar, ders çalışmaya devam edin. Sınav öncesi günün akşamı dinlenin, kendinizi bu günde fiziksel ve zihinsel olarak zorlamayın. Akşam da her zaman hangi saatte yatıyorsanız yine o saatte yatmaya dikkat edin.


•    Kendinizi rahat hissedebileceğiniz, moralinizi yüksek tutacak ortamlarda bulunun.


•    Doktorunuzun önermediği hiçbir ilaç kullanmayınız.


Sınav Sabahı:


•     Sınav sabahı, en geç 07.30 gibi kalkın ve sınavda yanınızda götüreceklerinizi bir kez daha kontrol edin.


•    Kahvaltıyı aşırıya kaçmadan mutlaka yapın.


•    Sınav sabahı kesinlikle yememeniz ve içmemeniz gerekenler ayran, yoğurt, kola, gazlı içecekler, sosis, sucuk, pastırma ve yağda kızarmış ağır yiyeceklerdir.


•    Alışık olmadığınız besinleri tüketmeyin.


•    En geç 08.30’da okulunuzda bulunun.


•   Sınavdan önce çok sıvı tüketmeyin ki sınav esnasında tuvalet ihtiyacınız olmasın.


•   Sınıfınıza geçmeden yani sınava girmeden önce de tuvalet ihtiyacınızı mutlaka giderin.


Sınav Anı:


•     Cevap kağıdınızın size ait olup olmadığına bakın. Optik formunuzdaki ad, soyad, fotoğraf, TC kimlik numarası kısımlarını kontrol edin. Cevap kağıdınızda bir yanlışlık var ise hemen sınav görevlisine haber verin.


•     Optik formunuzu imzalamayı unutmayın ve kitapçık türünüzü doğru işaretlediğinizden emin olun.


•     Soru kitapçığınıza adınızı - soyadınızı mutlaka yazın.


•    Sınavda, daha önce deneme sınavlarında, izlediğiniz yöntemin dışında farklı bir tarz denemeyin.


•    Sorulara ön yargıyla yaklaşmayın. Sınavda bilgi gerektirmeyen birçok soru bulunduğunu göz önünde bulundurun. Çok çok kolay sorular da olacağından “Bu kadar kolay bir soruyu herhalde sormazlar.” diye düşünmeyin. “Acaba benim göremediğim başka bir şey mi var?” diyerek çok kolay sorulara fazla zaman harcamayın. Aynı dersin her sorusu aynı puanı getirmektedir. Bu nedenle zor sorulara daha fazla zaman ayırmayın.


•    Her sorunun bir tek cevabı olduğunu unutmayın. Sorulara kendi yorumunuzu katmayın, soruları esnetmeyin. Soruda sizden ne istendiğine dikkat edin. Bir soruya takılıp kalmayın. Soruyla inatlaşmayın ve bir soruya gereğinden fazla zaman harcamayın.


•    Soruyu dikkatli okuyun. Soru köklerindeki verilerin tümünü okuyun. Altı çizili, olumsuz ifadelere dikkat edin.


•    İki seçeneğe indirgediğinizde mutlaka birini işaretleyin. Sadece bir seçenek elemişseniz o soruyu boş bırakın. İlk okuduğunuzda doğru gelen seçeneği işaretleyin. İşaretlediğiniz sorulara geri döndüğünüzde, kesin bir fikriniz yoksa cevabı değiştirmeyin. Seçeneklerin dengeli olduğunu unutmayın. Aynı seçenekten arka arkaya üçten fazla işaretlemişseniz soruları ve cevaplarınızı bir kez daha kontrol edin.


•    Cevapları, cevap kağıdına düzgün, doğru şekilde işaretleyin. Toplu işaretleme yapmayın.


•    Gözetmeninizin uyarılarını dikkatle dinleyin.


•    Kendinize Güvenin


•    Asla karamsar olmayın.


•   Sınava başlamadan önce aşırı stres ve panik yapmayın. Dönem boyunca düzenli çalıştığınızı, yeterli sayıda ve farklı soru tiplerinde soru çözdüğünüzü hatırlayın.


•   Sınav esnasında soruları tam ve dikkatli şekilde okuyun.


•   Doğru cevabı bulduğunuzu düşünseniz bile tüm şıkları okuyun.


Sınavda Kontrol ve Güç Senin Elinde :


• Soruların cevaplarını soru kitapçığına da işaretleyin ki bir kaydırma yaptığınızı fark ettiğinizde soru kitapçığına bakarak düzeltebilesiniz.


• Çözmeniz gereken ancak çözemediğiniz veya çözdüğünüz halde cevabını bulamadığınız sorular olduğunda, soruyu bir kez daha okuyup tekrar çözün. Sonucu yine bulamazsanız daha fazla vakit kaybetmeden ‘’?’’ koyup geçin. Vaktiniz kaldığında bu sorulara bir kez daha bakarsınız.


• Değerlendirmede yanlış cevap sayısı, doğru cevap sayısını etkilemeyecektir. Bu nedenle, emin olmadığınız ya da bilmediğiniz bir soruda size en mantıklı gelen cevabı işaretleyin.


• Cevaplarınızı ya teker teker ya da bir sayfa çözdükten sonra optik kağıdınıza işaretleyin. İşaretlemelerinizi kesinlikle sınav sonuna bırakmayın.


• Sınav kitapçığınızı ve optiğinizi sınav görevlisine teslim ederken yoklama listesine imza atmayı unutmayın.


Moral ve Motivasyona Dikkat :


• Sınav aralarında sınav değerlendirmesi yapmak adına arkadaşlarınızla konuşmayın. Unutmayın ki diğer sınavlar için moralinin ve motivasyonunun bozulmaması gerekir. Molalarda bahçeye çıkıp temiz hava alın.


• Çabaladığınızı, yeterince emek verdiğinizi unutmayın.


Son kez diyorum ki kendinize güvenin.


40 km’lik maraton yarışında ipi göğüsleyenler son 100 metrede hâlâ koşabilenlerdir. Sınav sonuna kadar sınav salonunda kalın ve motivasyonunuzu kaybetmeden sınav sonuna kadar mücadele edin. Unutmayın, herkes harcadığı emek doğrultusunda karşılığını alacaktır.”





Son Güncelleme: 24.11.2014 16:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.