AKADEMİSYENLERİN TERCİHİ FAİZSİZ BANKACILIK

Hitit Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenlerin yüzde 80’inin Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) geçişte faizsiz bankacılığı tercih ettiği belirtildi.

09 Mart 2017 Perşembe 11:18
AKADEMİSYENLERİN TERCİHİ FAİZSİZ BANKACILIK

MUSTAFA DEMİRER

Hitit Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenlerin yüzde 80’inin Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) geçişte faizsiz bankacılığı tercih ettiği belirtildi.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın anlattığına göre, 1 Nisan’dan itibaren 45 ve altı yaştakilerin Bireysel Emeklilik Sigortası’na (BES) geçmesi gerekiyor. Bu noktada sisteme geçişte faizli ve faizsiz olmak üzere iki alternatif sunuluyor.

Bu kapsamda Hitit Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenlere BES’e geçişte faizli ve faizsiz olmak üzere iki ayrı seçenek soruldu. Yüzde 80’i faizsiz BES’i seçti.

İslami finansın 2013 yılı aktif büyüklüğü 1.8 milyon dolar. 2020 yılı tahmini büyüklüğünün 6.5 trilyon dolar olacağı öngörülüyor. Türkiye’de şu anda 5 ayrı faizsiz banka kuruluşu faaliyet gösteriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın talimatlarıyla  faizsiz bankacılık yapan kuruluşların sayısı artıyor.

Türkiye’de yeterince el atılamayan bir diğer sektör ise gıda, giyim, kozmetik, inanç ve turizmde önemli bir payı olan Helal Gıda. Helal sektörünün büyüklüğü 10 trilyon dolar olarak hesaplanıyor.

Üniversite, bankacılık finans sektörünün önemine dikkat çekmek amacıyla ilk aktiviteyi yaklaşık 4 yıl önce dünyaca ünlü fıkıh profesörü Hayrettin Karaman’ın katılımıyla düzenlemişti. ‘Katılım Bankacılığında Yeni Ufuklar’ konulu panele katılım bankalarının yöneticileri davet edilmiş, mevzu enine boyuna tartışılmıştı. Yapılan aktivitenin amacı müslüman camianın sektörde daha fazla söz sahibi olması elbette. Çünkü İngiliz bankaları çoktan bu fonları oluşturmuşlar ve bizden daha aktifler.

Netice olarak, üniversite  model geliştirerek İslami finans sektörü hususunda başta iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile ilahiyatların daha fazla ellerini taşın altına koymalarını bekliyor.

Son Güncelleme: 09.03.2017 11:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.