‘Eğitim kurban edilmemeli’

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda yapılan yönetici görevlendirmelerinde siyasi unsurların...

02 Eylül 2014 Salı 18:34
 ‘Eğitim kurban edilmemeli’


Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda yapılan yönetici görevlendirmelerinde siyasi unsurların etkili olduğunu iddia eden Demokrat Eğiticiler Sendikası (DES) Sungurlu İlçe Başkanı İbrahim Bıçak,  “Eğitime pedagojik değil ideolojik ve siyasi pencereden bakılıyor.” dedi.


Bıçak, yaptığı açıklamada, okul yöneticilerinin görevden alınması ve yeni yöneticilerin görevlendirilmesi sürecine bakıldığında eğitimin suni gündemiyle uğraşıldığını gördüklerini belirterek, şöyle dedi; “ Yönetici görevlendirme konusundan tutun eğitimle ilgili hemen her konuda amaç üzüm yemekten çıkıp bağcıyı dövmeye dönüşmektedir. Demokratik ve özgür bir okul modeli oluşturmak için fırsat olabilecek bir yasa siyasi çıkarlar uğruna kullanılmış ve adeta farklı görüş ve sendikadan olan yöneticilere kıyım mekanizmasına dönüştürülmüştür.


Çağdaş dünyada okul yöneticisi olabilmek için yöneticilik/liderlik eğitimi almak gerekirken bizde siyasi referanslarınızın olması ve belirli sendikalarda aktif görev almanız yeterli olmaktadır. Objektif, adaletli ve eşitlikçi yapılmayan değerlendirmelerle kısa vadede belki siyasi taraflar kazanabilir ancak uzun vadede kaybeden milletimiz olur, ülkemiz olur.


Eğitime siyaset üstü bir bakış açısıyla bakılmadıkça; çağdaş, demokratik, adaletli ve bilimsel bir eğitim sistemine geçilmediği müddetçe Türkiye rahat bir nefes alamaz, önü açılmaz. Eğitimle ilgili karar alma konumunda olan yöneticiler, taşıdıkları büyük sorumluluğun ve ağır vebalin farkında olsunlar. Adalet bir gün herkese lazım olacaktır. Bir tek kişiye yapılan haksızlık bütün topluluğa yöneltilmiş bir tehdittir. Tüm herkesin haklarının eşit, adil, şeffaf şekilde korunacağının garantisini sağlamak ve bu hususta vatandaşı samimiyetle ikna etmek herşeyden daha önemlidir.


Geçmiş dönemlerde aynı adaletsiz uygulamalara ses çıkarmayan sendikalar adeta bugün adalet timsali gibi karşımıza çıkmaktadır. Oysa yapılan haksızlıklar her zaman aynı sadece aktörler değişmektedir. İdeolojileri değil insanı merkeze alan yönetici ve sendikalara ihtiyacımız vardır. 


Özellikle öğretmen arkadaşlarımıza buradan çağrıda bulunuyorum; partilerin yan kuruluşu veya eklentisi gibi hareket eden sendikalar eğitim sistemimize patinaj yaptırmaktadır. İdeolojik tartışmalar ve kavgalar yerini problemlerin özüne inen, sorunları objektif ve pozitif zeminde yapılacak tartışmalara bırakmalıdır. Bu bağlamda öğretmenlerimizi eğitim sistemimizi siyasetten arındırmanın ilk adımı olarak bir kısım siyasi partilerin sözcüsü gibi davranan sendikalara verdikleri desteği çekmeye, siyasi partilerle hiyerarşik değil eşit ve demokratik ilişkiler kuran DES dost çatımızda birlikte mücadele etmeye davet ediyorum.”




Son Güncelleme: 02.09.2014 18:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
fatih saltabas 2014-09-02 21:25:51

Yönetici değerlendirme ve görevlendirme sureci maalesef adil bir şekilde yürümüyor.bu da eğitim sisteminde derin yaralar açacak gibi duruyor.