Evdeki hesap çarşıya uymadı

Uslu'nun talepleri olumlu karşılanmıştı ama...

13 Kasım 2014 Perşembe 15:31
Evdeki hesap çarşıya uymadı

AK Parti Çorum Milletvekili TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile görüşerek Çorum'un kültür ve turizmine yönelik bazı talepleri aktarmıştı. Talepler arasında Çorum'a kültür merkezi yapılması da vardı.

Uslu'nun isteği karşılık buldu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in talimatıyla geçtiğimiz aylarda bakanlık yetkilileri Çorum'a gelerek bir dizi görüşme ve incelemelerde bulundu.

Çorum Valiliği’nin yeni bir kültür merkezi konusunda daha önce bakanlığa yaptığı talebi gündemine alan Uslu, bakanlığın olumlu görüşünden sonra konuyu DPT'ye sundu. Yani yatırımın alt yapı hazırlıkları başlatıldı. Kaynak sorununu çözmek için Kalkınma Bakanı ile görüşülüp kültür merkezinin proje çalışması start almış oldu.

Uslu'nun talebi üzerine Çorum'a gelen bakanlık yetkilileri, kültür merkezi olarak düşünülen Kerebigazi Otoparkı alanında inceleme yaptı. Burasının yetersiz kalması halinde İskilip Yolu  (Belediye Hizmet Binası alanı işaretlenen bölge) düşünüldü. Ayrıca Devlet Tiyatro Salonu'nun fiziki yapısı hakkında bilgi alındı. Heyet dönemin Valisi Sabri Başköy ve Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ile görüştü.

Bugüne kadar yaşananlar özetle böyle.

Kapsamlı bir kültür merkezinin çok gecikmiş bir ihtiyaç olduğunda hemfikiriz. Kültür ve turizmin içinde bulunan uzmanlar, Türkiye’de kültür merkezi olmayan 5 ilden birisinin Çorum olduğunu söylüyor. Hatta bırakın kentleri ilçelerde bile kültür merkezlerini görmek mümkün.

HER ETKİNLİK İÇİN DTS

Çorum’da sosyal ve kültürel etkinliklerde mekan ihtiyacı Devlet Tiyatro Salonu ile karşılanıyor. Resmi kurumlar, okullar, sivil toplum kuruluşları ve dahi Çorum Belediyesi’nin konferans, panel veya diğer sosyal etkinlikleri DTS’de düzenleniyor. Üstüne üslük bir de devlet tiyatroları bu sahneyi kullanıyor. Salonun fiziki şartlarının kültürel programlara uygunluğu ayrı bir tartışma konusu. Çorum Belediyesi’nin adını kültür merkezi koyduğu irili ufaklı binalar ise kültür merkezi hüviyeti taşımıyor.

Kültür merkezlerinin bünyesinde güzel sanatlar galerisi, çok fonksiyonlu salonlar, okuma salonları, çok amaçlı atölyelerin bulunması gerekiyor. Milletvekili Salim Uslu’nun girişimiyle yapılması planlanan merkezde de  800, 500 ve 1000 kişilik üç salon, tiyatro ve halk oyunları gruplarının çalışabileceği mekânlar ile el sanatları atölyeleri yer alacak, 15 milyon lira bütçe ile kente yapılacak en büyük yatırım olacaktı.

EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMADI

Edindiğimiz bilgiye göre, evdeki hesap çarşıya uymadı. Kalkınma Bakanlığı projeyi bu yıl yatırım programına almadı. Yeniden proje hazırlığı başlatıldı. Kalkınma Bakanlığı’nın projeyi yatırım programına alması için yeniden çalışma yapılacak.

NEREDE OLACAK?

Bu arada Kültür Merkezi’nin yapılacağı yerle ilgili de bazı pürüzler yaşandı. Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’ye Devlet Tiyatro Salonu’nun bulunduğu bina ve bitişiğindeki alan kültür merkezi için önerildi. 

Külcü, 500 araç kapasiteli otopark şartı getirdi. Aksi takdirde imar düzenlemesi yapmayacağı mesajını verdi. Maliyet çok fazla artacağından buradan vazgeçildi.

Külcü, alternatif olarak Kamyon Garajı’nın bulunduğu alan, İskilip Yolu üzerinde Belediye Hizmet Binası işaretlenen bölge ile Kerebigazi Otoparkı’nı önerdi.

Daha önce Hakimiyet’te  ‘Çorum’a kültür merkezinin şart olduğu’ vurgulanmıştı. Aynı görüşteyiz, anlaşılan o ki, bu merkez için bir süre daha beklemeye devam edeceğiz.






habercim19








Son Güncelleme: 14.11.2014 18:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Oğuz 2014-11-14 17:56:12

Hiç şaşırmadım, 12 yildir Bu kadar yatirimsizlik ayıptır

Avatar
çorumlu esnaf 2014-11-24 10:02:51

bizim millet vekilimiz ve belediye başkanlarımız fotoğraf çekinmekten başka bu şehre ne yaptılar ki