Bu ameliyat Çorum’da ilk

Çorum’da ilk defa yapılan “Transanal Endorektal Pull-Through” ameliyatıyla, birçok merkezde tedavisi yapılamayan 9 yaşındaki bir hasta sağlığına kavuştu.

25 Eylül 2018 Salı 15:46
Bu ameliyat Çorum’da ilk

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda T.C. Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Çağatay Evrim Afşarlar ve Opr. Dr. Mehmet Metin tarafından Çorum’da ilk defa yapılan “Transanal Endorektal Pull-Through” ameliyatıyla, birçok merkezde tedavisi yapılamayan 9 yaşındaki bir hasta sağlığına kavuştu.

Tetkikleri sonucu “Hirschsprung” hastalığı olarak bilinen ve doğumsal olarak kalın bağırsağın bir kısmı çalışmayan hasta, doğduğu günden beri şiddetli kabızlık, karın ağrısı ve tuvalete çıkamama şikâyetleriyle defalarca çeşitli hastanelere yatırılıp tedavi edilmeye çalışıldığı; ancak bu yaşına kadar tedavisinin mümkün olmadığı öğrenildi.

Bir haftadır aynı şikâyetlerin olması üzerine hastaneye başvuran hastaya Doç. Dr. Çağatay Evrim Afşarlar ve Op. Dr. Mehmet Metin tarafından 5 saat süren başarılı bir ameliyat yapıldı. Karnında herhangi bir kesi yapılmadan, hastanın anüs bölgesinden çalışmayan bağırsağın çıkarılarak sağlam bağırsağın buraya bağlanması şeklinde gerçekleşen bu ameliyat tekniği Çorum’da ilk defa yapılırken, bu tür operasyonların ülkede ancak sayılı merkezlerde yapılabildiği belirtildi.

Son Güncelleme: 25.09.2018 21:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.