Ebelerin sorunlarına dikkat çekti

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES), Şube Kadın Sekreteri Fatma Çakmak,5 Mayıs Ebeler günü münasebetiyle bir açıklama yaptı.

04 Mayıs 2016 Çarşamba 13:46
Ebelerin sorunlarına dikkat çekti

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES), Şube Kadın Sekreteri Fatma Çakmak,5 Mayıs Ebeler
  günü münasebetiyle bir açıklama yaptı.

“Ebelik insanlığın varoluşu ile başlar ve sağlık mesleklerinin arasında tarihi en eski, işlev yönünden de en önemli olan, dünyanın ilk bütüncül mesleğidir ve bu mesleğin hedefinde ‘bakım’ daima kadın merkezli olmuştur.”diyen Çakmak; “Ebelik eyleyişi tarihin ilk çağlarından bu yana insanın yaşama doğması ve var olmasına yardım ettiğini belirtti.”

Çakmak, konu ile ilgi açıklamasına şöyle devam etti; “Kadının, bedeni ile yaşamı yeniden üretirken yanında yine bir kadın vardı. Kadınla başlayan ve onun merkezde olduğu bu hikaye, erkeğin her alanda olduğu gibi bu alanda da kadını arka plana itmesi ile devam etmektedir.


Bugüne geldiğimizde bu itilme biçimi çalışma yaşamında değişik biçimlerde deneyimlenmektedir. Ebeler olarak ağır iş yükü nedeniyle sağlık, sosyal yaşam ve iş güvencesine dair önemli sorunlarımız bulunuyor. Sağlık hizmetinin sunumunda bu kadar önemli yeri olmasına rağmen, kamu kurumlarında yeterince kadro açılmaması ebelerin temel sorunlarının başında gelmektedir. Bu sorunların çözümü açısından personel eksikliğinin güvenceli-kadrolu istihdam politikası ile giderilmesi en önemli taleplerimizdendir. Ancak hükümet sağlık emekçilerinin iş güvencesi ile ilgili sorunlarını çözmek bir yana, güvencesizliği yaygınlaştırmaya devam etmektedir. Vekil, 4/C’li istihdam edilen veya aile sağlığı merkezlerinde kamu dışı aile sağlığı elemanı olarak çalışan biz ebe-hemşirelerin, kadro ve güvence beklentisi 2016-2017 toplu sözleşmesinde de karşılanmamıştır. Taşeron işçilere kadro düzenlemesine ilişkin çalışmalarda da bu statülerde çalışan ebe/hemşireler kapsam dışı bırakılmıştır.Birinci basamak sağlık hizmetlerinde önemli yer tutan ebeler, aile hekimliği sisteminde ana-çocuk sağlığı, gebe takibi vb. en önemli hizmetleri gereği gibi veremez duruma getirilmişler, bu sistemle aynı zamanda ebelerin adı da yok sayılmış, hekimle sözleşme yapacak "Aile Sağlığı Elemanı" olarak nitelendirilerek, meslekleri tamamen yok sayılmıştır.


Sağlığın ve toplumsal yaşamın en önemli dinamiği olan ebelik mesleğinin bağımsızlığı ve onuru için taleplerimizi bir kez daha hatırlatıyoruz.


1-Doğurgan nüfus başına düşen ebe sayısı mutlaka arttırılmalı ve personel açığı güvenceli-kadrolu istihdam ile giderilmelidir.


2-Ebelik yasası çıkarılarak iş tanımı muğlaklıktan kurtarılmalı ve ebeler angarya işlerle daha fazla yüz yüze bırakılmamalıdır.


3-Ebelik mesleği ağır ve tehlikeli işler kapsamına alınmalı ve ebeler adil bir biçimde fiili hizmet süresi zammından faydalandırılmalıdır.


4-Ek ödemeler emekliliğe yansımalı ve adil bir biçimde dağıtılmalıdır.


5-İş yerlerimizde maruz kaldığımız her türden riske karşı güvenceli ve güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır.


6-İşyerlerinde şiddet ve taciz çerçevesinde önleyici uygulamalar yaygınlaşmalı ve hukuki yardımdan kadro durumuna bakılmaksızın istisnasız tüm çalışanlar yararlandırılmalıdır.


7-Her iş yerinde 7 gün 24 saat açık, ücretsiz ve anadilinde kreş hizmeti sunulmalıdır.


Hakları ve geleceği için mücadele eden tüm ebeleri kutluyor ve mücadeleyi birlikte daha da yükseltmeye davet ediyoruz.”

Son Güncelleme: 04.05.2016 13:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sare Zorka 2016-05-05 18:39:04

Ebesiz kal Türkiye! Değerimizi bilmediniz, bileceğinizde yok. İşe gelince sen yaparsın.atama, kadro, sertifikaya gelince sen dur. Niye çünkü sen ebesin.