Sağlıkta mutabakat tamam

Mevcut sağlık tesisleri ne olacak sorusu net yanıt buldu

07 Ağustos 2017 Pazartesi 15:33
Sağlıkta mutabakat tamam

MUSTAFA DEMİRER

Hitit Üniversitesi Şehit Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yeni yerine taşınmasıyla mevcut sağlık tesislerinin nasıl değerlendirileceği konusunda mutabakat sağlandığı bildirildi.

Vali Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan ve Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, geçtiğimiz hafta üçlü basın toplantısı düzenleyerek üniversitenin devam eden ve yeni projeleri hakkında bilgi vermişlerdi.

Toplantı bitiminde Habercim19’un yeni hastanenin tedavi hizmetine başlamasıyla birlikte Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve mevcut hastane için nasıl bir planlama yapılacağı sorusuna cevap veren Vali Necmeddin Kılıç, kesin olmamakla beraber mevcut hastanenin bazı bloklarının yıkılacağını, başhekimliğin hizmet verdiği bloğa Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin taşınacağını, Göğüs Hastanesi’nin yerine de sağlıklı yaşam Merkezi kurulacağını belirtmişti.

Bu hafta sonu Valilik’ten yapılan açıklamada ise sağlığın yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve milletvekilleri ile yapılan değerlendirmede mevcut hastanenin C bloğunun eskisi gibi hizmetlerine devam edeceği bilgisi verildi. Açıklamada, Göğüs Hastalıkları Hastanesi ile sağlıklı yaşam merkezinin akıbeti hususunda detay bilgiler yer almadı.

CEYLAN'I ESNAFIN GÜVEÇ DAVETİNDE YAKALADIK

Bu yönde gelen soruları üzerine AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan’dan bilgi aldık. Ceylan’ı merkez mahalle muhtarlarının güveç davetine icabet ettiği anda bulduk.

Milletvekili Ceylan’ın mevcut hastaneler ve ilimize yeni kurulacak sağlıklı yaşam merkezi hususunda mutabakata vardıklarını söylediği o bilgiler şöyle:

“Göğüs hastalıkları Hastanesi yerinde kalıyor. Yeni hastanemizin devreye girmesiyle mevcut hastanede bulunan A ve B bloklar yıkılıyor. Üniversiteden söz konusu blokların depreme dayanıklılığı konusunda rapor henüz çıkmadı. Ancak ön rapora göre muhtemelen eski binalar yıkılacak.

Halen mevcut hastanede Başhekimliğin hizmet verdiği bina Hitit Üniversitesi’ne bağlı ikinci basamak devlet hastanesi hizmeti verecek. Burada ana branş hekimler ve diğer cihazlar bulunacak.

Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin arkasında Hasanpaşa Semt Polikliniği yanındaki Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği binasına Sağlıklı Yaşam Merkezi kurulacak. Çünkü yakın zamanda Kamu Hastaneleri Birliği binası yeni yerine taşınacak. Bu arada Diş Hastanesi yerinde kalacak.

Böylece Göğüs Hastalıkları Hastanesi taşınmayarak Gülabibey ve Mimar Sinan Mahalleleri hizmetten yoksun kalmayacak. Mevcut hastane devlet hastanesi olarak tedavi hizmeti vereceği için Bahçelievler-Nadık problem yaşamayacak.”

SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ'NDE NE OLACAK?

Milletvekili Ceylan, Çorum’da Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterlik binasına kurulacak Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin fonksiyonları hakkında da şu açıklamayı yaptı;

“Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin ikinci fazında Sağlıklı Yaşam Merkezleri ön plana çıkarıyor. Sağlıklı Yaşam Merkezleri aile hekimliğinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların adımı olarak değerlendiriliyor.  Merkezler aile sağlığı merkezlerine yakın bölgelerde inşa ediliyor. İlk etapta 50 adet kurulan merkez sayısının Türkiye genelinde 300-400'lere kadar çıkarılması hedefleniyor.


Bu merkezlerde, bir diyetisyen, bir psikolog, bir diş hekimi, bir fizyoterapist görev yapıyor. Yerine göre spor hocaları, şeker hastalığı gibi sürekli hastalıklarla ilgilenen özel eğitim almış hemşireler görev yapıyor. Röntgen ve ultrason imkanı sunuluyor. Kanser taramaları, anne-bebek sağlığı le ilgili hizmetler burada veriliyor.


Rehabilitasyon hizmetlerinin yapılabileceği salonlar oluyor. Sağlık okuryazarlığını geliştirmek ve vatandaşlara, sağlıklı yaşam teşviki için bilgilendirmeler için eğitim salonları bulunuyor. 15-20 aile hekimi ve onların takip ettikleri kişiler, bu merkezlerden hizmet alıyor.”











 

 

Son Güncelleme: 08.08.2017 15:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.