12 projeye destek, Rektör: 'Atağa geçtik'

Hitit Üniversitesi öğrencilerinin hazırladığı 12 proje, TÜBİTAK desteği aldı, Rektör Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, 'Atağa geçtik." dedi.

08 Mayıs 2021 Cumartesi 22:36
12 projeye destek, Rektör: 'Atağa geçtik'

Hitit Üniversitesi öğrencilerinin, sağlık, makine ve imalat teknolojileri alanlarında hazırladığı 12 proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye değer bulundu. Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, “Makine ve imalat teknolojileri alanında atağa geçtik.”dedi.

Yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2020/2. Dönem bilimsel değerlendirme sonuçları açıklandı. Üniversiteden 15 projenin sunulduğu söz konusu program kapsamında, 6’sı makine mühendisliği, 1’i elektrik ve elektronik mühendisliği, 2’si endüstri mühendisliği, 3’ü moleküler biyoloji ve genetik alanında olmak üzere toplam 12 projenin desteklenmesi kararlaştırıldı.

İŞTE DESTEK ALAN PROJELER

Hitit Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Chamberlain Tagni Fossi’nin “Eklemeli İmalat Teknolojisi ile Üretilmiş Farklı Bağlantı Yüzey Alanlarına Sahip Yapıştırmalı Bağlantıların Çevresel Koşullar Altındaki Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi”, Engin Haydar Bektaş’ın “Isı Depolamalı Dirençlerle Bir Güneş Kolektörünün Etkinliğinin Arttırılması”, Büşra Kaya’nın “Yüksek Alüminyum Çeliklerinin Sürekli Dökümü için Lime-Alümina Esaslı Kalıp Tozlarının Geliştirilmesi”, Uğurcan Çelik’in “3-B Yazıcılar ile Üretilen Ürünlerin Yüzey Kalitesinin İyileştirilmesinin Ürünlerin Mekanik ve Tribolojik Özelliklerine Etkisi” ve Zeliha Örnek’in “3-B Yazıcı İle Büyük Boyutlu Parçaların Üretilmesi İçin Yöntemlerin Geliştirilmesi”, Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Ceyda Özmen ve Şevval Topçu’nun “Görüntü İşleme Yöntemi ile Kapalı Mekanlar İçin COVID-19 Mesafe Kuralı Uyarı Sistemi Geliştirilmesi”, Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Gaye Nur Başol’un “Kovid-19 Aşı Nakil Çantası Geliştirilmesi” ile Zeynep Kaya ve Zeynep Yücel’in “Yapay Sinir Ağı Kullanılarak Endüstriyel Seramik Atık Malzemelerinden Geliştirilen Fren Balatalarının Sürtünme Katsayısının Tahmini”, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Rama Abdülhamid ve Esra Özel’in “Kakao Tozuna Keçiboynuzu Tozu İlavesi İle Yapılan Tağşişinin Saptanmasında Alternatif Yöntemlerin Geliştirilmesi”, Yusuf Sağır, Hanife Çakal ve Esma Elmacı’nın “Seramik Takviyeli Kompozit Mg alaşımlarının yapay vücut solüsyonlarında biyo-uyumluluk incelemeleri”, Buket Uysal, Sena Nur Susamcı ve Suzan Kübra Şahin’in “Kolorektal Kanserde Hipoksi Durumunda Matriks Metalloproteazların Jelatin Nanopartiküllere Enkapsüle Doğal Bir Polifenol ile İnhibisyonu” ile Mücahit Ebrar Çuluk’un “Un Yem Sektöründe Kullanılan Pnömatik Sistemlerin Geometrik Optimizasyonu” başlıklı projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenen projeler arasında yer aldı.
Üniversite öğretim elemanları ve Proje Koordinasyon ve Yönlendirme Ofisi ile Teknoloji Transfer Ofisi’ninn koordinasyonunda, öğrenciler tarafından hazırlanan söz konusu projelerin, makine, imalat ve sağlık teknolojileri alanında önemli yenilikler ortaya koymasının beklendiği ifade edildi.

REKTÖR:'ÖNEMLİ İLERLEME KAYDEDİLDİ'

Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Türkiye’de makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşan tek üniversite olarak Hitit Üniversitesi’nin kabul edildiğini hatırlatarak, bu alanda atılan adımların sonuçlarının yavaş yavaş görülmeye başlandığını söyledi.

“TÜBİTAK’ın desteklemeye değer bulduğu öğrenci projelerimiz, ağırlıklı olarak makine ve imalat teknolojilerine yönelik” diyen Prof. Dr. Öztürk, şöyle devam etti;

“İhtisaslaşmayı ciddi bir husus olarak ele alarak, Çorum’un kabiliyeti, niteliği ve iş hayatı itibarıyla makine ve imalat teknolojileri alanında bir süredir adeta atağa geçmiş durumdayız. YÖK bu anlamda bize destek vereceğini deklare etmişti. Bu konuda her türlü desteği alıyoruz. 1 yıldır biz altyapısını, planlamasını müthiş hızla ve detaylı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Proje Koordinasyon ve Yönlendirme Ofisimiz ile Teknoloji Transfer Ofisimizi hayata geçirerek, üniversitemiz çatısı altında akademik personelimizin ve onların danışmanlığında öğrencilerimizin proje çalışmalarına ivme kazandırdık. Özellikle makine ve imalat teknolojilerine yönelik projeleri önemsiyoruz. Hitit Üniversitesinin özgün bir yapıda, makine ve imalat teknolojilerinin amiral gemisi olması için gayret ediyoruz. TÜBİTAK’a sunulan ve desteklenmeye değer görülen öğrenci projelerimiz, bu açından önemli."

KORONAVİRÜSLE MÜCADELE İÇİN 2 AYRI PROJE HAZIRLANDI

Hitit Üniversitesi öğrencilerinin sunduğu projeler arasında Covid-19 ile mücadeleye katkı sunacak projelerin de yer aldığına işaret eden Prof. Dr. Öztürk, “Bizim için araştırma geliştirmeye ihtiyaç duyan kim ve hangi sektörümüz varsa onlarla temas halindeyiz. Şu an içinde bulunduğumuz süreçte, tüm dünyada etkisini sürdüren Covid-19 salgınına karşın bir mücadele veriliyor ve biz bu mücadelede kayıtsız kalamazdık. Bu mücadelenin daha etkin yürütülmesine önemli katkı sunacak 2 ayrı proje hazırlandı. ‘Kovid-19 aşı nakil çantası’ geliştirilmesine yönelik proje, aşı malzemesinin güvenli naklini sağlamayı öngörürken, ‘Görüntü İşleme Yöntemi ile Kapalı Mekanlar İçin COVID-19 Mesafe Kuralı Uyarı Sistemi Geliştirilmesi” projesi ile de kapalı mekanlarda sosyal mesafe uygulamasının etkinliğini artıracak sistemin oluşturulması planlanıyor. Kişilerin mesafe koruma kurallarına mümkün olduğunca uyması için dijital teknolojiden yararlanılabilecek alt yapının oluşturulması ve böylelikle COVID-19 bulaş riskinin azaltılması için alınacak tedbirlere katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu projelerin TÜBİTAK tarafından da desteklenmeye değer bulunmasından dolayı mutluyuz.”dedi.
Prof. Dr. Öztürk, projeleri kabul edilen öğrencileri ve destek veren öğretim elemanlarını tebrik ederek, başarılı bir çalışma dönemi geçirmeleri temennisinde bulundu.

Son Güncelleme: 09.05.2021 13:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Maşallah 2021-05-09 22:50:07

Çorum’da iyi kötü bir üniversite varda rektörü olduğunu şimdi duydum.

Avatar
Şaka gibi!!! 2021-05-09 15:46:03

Tübitak öğrenci projeleri 3000 TL'nin altında olduğu için başvuruların hepsini destekler. Örneğin; Bartın ve Bursa Üniversitelerinde 40-50 adet öğrenici projesi başvuru olur ve hepsi desteklenir. DEÜ'de ise sadece 10 adet başvuru olur desteklenir. Buradan Burdur ve Barın üniversiteleri DEÜ geçti anlaı çıkmaz. Olaya Akademik bakalım Lütfen!!!

Avatar
Murat Taştan 2021-05-10 11:31:59

Üniversitede öğrenci sayıları neden düşüyor. Neden yeni bölümler açılmıyor. Bırakın yeni bölümler açmayı üniversite ikinci öğretimleri kapattık diye gururlanıyor.Çorum bir öğrenci şehri olabilecek kapasitededir.Ama bir avuç öğrenciyle daha da geri gider.

Avatar
Bir Çorumlu 2021-05-10 04:25:22

Sayın rektöre tek bir soru: bu projelerin hazırlanması veya geçmesi için rektörlük olarak nasıl bir eğitim, teşvik vb. bir şey yaptılar. çok belli ki hocalar ve öğrenciler kendi gayret ve insiyatifleriyle yaptılar.
başka bir proje ve amacı olmadığı için böyle bir başarıyı sahipleniyor.

Avatar
Üniversite olarak kaçıncı sıradayız açıklayın 2021-05-09 14:09:31

Rektörüm bu haberi yaparken desteklenen proje sayısında kaçıncı sırada olduğumuzu da yazsaydınız da kıskannanlara kapak olsaydı ya. Butür haberler aynı ligdeki üniversiteler ile kıyaslanarak yapılırdı. Haber de sıralama ve kıyaslama olnadığına göre sanki başarılı değilmişiz gibi bir haber olmuş. Bu konuda basındaki arkadaşları lütfen uyarın. Sıralama yapılarak haberi düzelsinlerde Milletin aklına başka şeyler gelmesin.Şimdi sizi sevmeyenler yorum yazar mazAllah...

Misafir Avatar
Şaka gibi!!! 2021-05-10 12:07:09 @Üniversite olarak kaçıncı sıradayız açıklayın

https://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/4000/2209a_2020_2_destekler.pdf
Buradan bakınca Hacettepe, Bilkent ve Sabancı gibi üniversitlerde 1 adet, Hititl aynı yıl ve sonrası kurulan üniversiteler 50-60 adet. Bu neyn Atağa geçtik haberi.

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
veli 2021-05-09 22:03:30 @Üniversite olarak kaçıncı sıradayız açıklayın

Sağlık lisesinden yetişen çocukların pratikleri çok iyi.Biraz teknik bilgiye ihtiyaçları var.Çocukların Tıp fakültelerine girmeleri yasal olarak kolaylaştırılırsa bundan ülkemiz kazanır.Sağlık alanında dünyada birinci oluruz.Hiç bir işte çırak olmadan usta olamazsınız.Bu çocuklar çıraklıktan yetişiyor.

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
vatandaş 2021-05-09 18:07:09 @Üniversite olarak kaçıncı sıradayız açıklayın

öğrencilerin Kpss sınavında aldıkları puanlara göre yine sonuncu sıralardayız.En popüler bölümümüz bile sağlık lisesi ayarında.

Beğenmedim! (0)
Avatar
RekoR 2021-05-09 18:18:49

Eken gitti Rektörluk Rahat etti. RektöR bey doğRu kaRaR VeRdiniz

Avatar
kenan 2021-05-09 15:11:24

Veterinerlik fakültesi kurulmalı merkezde yer yok ise ilçeler düşünülebilir

Avatar
Mrfrk 2021-05-09 21:18:36

Önceki yıllara göre müthiş bir artış var. Emeği geçenleri kutluyorum.