Her boydan armut, tam 50 ton

Çorum'da emekli olduktan sonra köyüne yerleşen emekli asker, bahçesinden bu yıl 50 ton deveci armudu hasadı bekliyor.

01 Ağustos 2023 Salı 10:15
Her boydan armut, tam 50 ton

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden emekli olduktan sonra memleketi Çorum’un Sungurlu ilçesi Karakaya köyüne yerleşen emekli Astsubay, 15 dekar alanda yetiştirdiği deveci armudunun hasadını bekliyor. Yüksel Apaydın, bu yıl 50 ton ürün beklentisi olduğunu söyledi.

Emekli asker üretici Yüksel Apaydın, ilçeye bağlı Karakaya Köyü’nde damla sulama sistemi ile bahçesinde armut yetiştirmeye başladı.

AMATÖR BAŞLADI, PROFESYONEL OLDU

Amatör olarak başladığı armut yetiştiriciliğine daha sonra profesyonel olarak devam ettiğini aktaran Apaydın, “Bin 200 adet ağacım var. Şimdi ağaçlar 10 yaşındalar, ağaç başı 25 kilogram verim almaktayım, bu yıl da 50 ton deveci armudu hasadı bekliyorum ” dedi.

10 YIL ÖNCE EMEKLİ OLDU

10 yıl önce emekli olduktan sonra deveci armudunun bu bölgede de yetişebileceğini düşünerek, 35 dönüm üzerinden 15 dönümünü deveci armuduna ayırdım diyen Apaydın, “15 dönüm alanda yaklaşık 1200 yarı bodur armut ağacım var. Bu sene 9. yaşı dolan bu ağaçlardan tahmin ediyorum 50 ton civarında bir ürün elde edeceğim” dedi.

İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ BAHÇEYİ İNCELEDİ

Sungurlu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zekeriya Önder Çeşmeci, beraberinde Mmühendisler Hicabi Berişbek, Mahmut Aydın ve Tekniker Doğan Yazdıç ile birlikte köye gideraek Yüksel Apaydın’dan bilgi aldı. Ağaçların bu yıl meyveyi yetiştiremediğini ve Ağustos ayında seyretme işlemi uygulayacağını söyleyen Apaydın, “Meyve çok fazla olduğu için ağaçlar yetiştiremiyor ve meyvesi küçük kalıyor. Ağustos ayı içerisinde seyretme işlemi uygulayacağım” dedi.

HER BOYDAN ARMUT

Her boydan armudun yetiştiğini söyleyen Apaydın, bazı armutların 700 grama ağırlığında olduğunu ve iriliğiyle dikkat çektiğini belirtti. Armutların tamamen organik şartlar altında yetiştirildiğini belirten Apaydın, 700 grama kadar olan armudu görenlerin hayrete düştüğünü ifade etti.

HASADI 8 GÜN SÜRÜYOR

Armut hasadını 12 çalışan ile gerçekleştirdiğini ve yaklaşık 8 gün sürdüğünü söyleyen Apaydın, “Bayanlardan toplamacılar oluyor, boylarına göre ayıranlar oluyor. Erkek çalışanlar ise bayanların yetişemediği alanlara merdivenlerle üst dallarda ki hasadı gerçekleştiriyor. Kasım ayında inşallah hasada başlayacağız” dedi.

Son Güncelleme: 01.08.2023 10:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ülkeci 2023-08-01 10:33:16

Askerlikteki disiplini sivile uyarlayıp güzel bir üretim uygulamış. Helal olsun. Keşke ben 40 yıllık çiftçiyim diye hava atanlarda bunun gibi katma değeri yüksek ürünler üretseler. Traktörden inmeden çiftçilik yapmak çiftçilik değildir.