Mazeretler gerilemeyi izah edemez

Hitit Üniversitesi'nin gerilemesini hiç bir mazeret izah edemez. Bu gerilemeye karşın oysa Çorumlu'nun ölçüsü çok daha farklı

01 Nisan 2023 Cumartesi 00:51
Mazeretler gerilemeyi izah edemez

MUSTAFA DEMİRER

Uzun süredir üniversitelerle ilgili farklı kriterler dikkate alınarak dünya veya bölgesel çapta rankingler (sıralama) yapılıyor.

ORTAYA SONUÇ KONULUYOR

Bu sıralamalarda akademik çalışmalar, yayınlar, Web’te görünürlülük, sosyal çalışmalar veya ekolojik kriterler dikkate alınıyor.

Sıralamalar, üzerinde bazı itiraz ve tartışmalar olsa da, tüm kurumların aynı kriterlerle değerlendirilip ortaya sonuç konulması açısından son derece önemli.

KURUMLAR DEĞERLENDİRİLİYOR

Bu kriterler sayesinde kurumlar olabildiğince objektif ve homojen bir değerlendirmeye tabi tutuluyor. Sıralamalar üniversite paydaşlarının (akademik-idari personel-öğrenci-mezun-mensup) yanı sıra, üniversiteyi tercih edecek olan veliler için de somut bir gösterge.

Bir üniversite idarecisinin başarısı şüphesiz başka birçok faktörle ölçülmekle birlikte, bu sıralamalarla da değerlendiriliyor. Bütün bunlar kamuda hesap verilebilirlik, şeffaflık açısından önem taşıyor.

GELELİM HİTİT ÜNİVERSİTESİ’NE

Bilindiği üzere Hitit Üniversitesi ile ilgili son zamanlarda çoğunlukla negatif yönde sıralama sonuçları yayımlanıyor. Sonuçta herkes kendisini kriterlerine göre değerlendiriyor. Ancak genel olarak üniversitemizde bir gerileme olduğu herkesçe malum.

REKTÖRLÜK GÖREVİ SONA ERİYOR

Diğer taraftan bu ölçütler elbette mutlak manada başarısızlık anlamı taşımıyor. Yaklaşık 2 ay sonra Hitit Üniversitesi’nin mevcut rektörünün görev süresi sona eriyor. Rektörlük için çok sayıda başvuru olacağını geçmiş tecrübelere bakarak söyleyebiliriz.

TABLO REKTÖR ADAYLARI İÇİN CEZBEDİCİ GÖRÜLEBİLİR

Şu anda üniversitedeki göstergelerin negatifliği ortaya çıkacak yeni rektör adayları için cezbedici bir faktör gibi görünse de, artık üniversitelerin bu kriterlerle tartılacağı, değerlendirileceği unutulmamalı.

REKTÖRLER İZLENECEK

Hitit Üniversitesi’ne gerek mevcut rektör gerekse başka bir ismin göreve gelmesi durumunda da, tamamı yine bu sıralama ölçütlerinden izlenecek ve değerlendirilecek.

ŞÜPHESİZ MAZERETLERİ VAR

Şüphesiz her üniversite idarecisinin bir mazereti var. Mesela; eskisi gibi imkanlar yok deniliyor. Veya pandemi dönemi gerekçe gösteriliyor. O zaman akla şu soru geliyor: Genel-geçer sıralamalarda yükselerek başarı gösteren üniversiteler farklı bir kaynakla mı besleniyor? Veya pandemi dönemi onları başarı yönünde tetiklerken bizi neden geriletiyor?

EN İYİSİNİ YAPMA KAYGISI

Mazeretleri ne olursa olsun mevcut rektör veya bundan sonra gelecek hoca, yine bu kriterlerle ölçülecek. Bir gün mutlaka ayrılacakları makamlarını mazeret için değil, en iyisini yaparak kullanmaları gerektiği gerçeğini görmeleri elzem.

Bugün, 2019 yılında Türkiye’de 50’inci sırada bulunan, güncel verilere göre ise118'inci sıraya gerileyen Hitit Üniversitesi'nin mevcut veya yeni idarecisinin bu rakamı 100’lere yükseltmesi başarı kabul edilemez.

PEKİ ÇORUMLU'NUN ÖLÇÜSÜ NE?

Diyeceğim odur ki; mevcut veya gelecek muhtemel bir üniversite rektörü önce üniversiteyi 50’inci sıraya getirecek, devamında daha da öne çıkaracak ki başarıdan bahsedip hakkı teslim edelim.

İşte Çorumlu’nun  ölçüsü bu…

Son Güncelleme: 01.04.2023 01:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cahil Vatandaş 2023-04-01 15:01:32

Üniversitenin sıralama yükselebilmesi için birkaç öğretim üyesinin özverili çalışması yetmez. 10-15 kişi çalışıyor. Koca üniversitenin puanlarını 10-15 kişi yükseltiyor. Tüm akademisyenlerin gayretli olması gerekir. Çalışana çalışma diyen yok. Ayrıca rektöründe bir lider olarak akademik çalışmayı özendirmesi gerekiyor. Yoksa bu sene Bayburt'un altındayız. Seneye Hakkari'nin.

Avatar
GÖREN GÖZ 2023-04-01 13:14:52

mazeret YOK pandemi tüm dünya DA HERKESE VARDI KOCA KOCA BİNALAR DİKİP İÇLERİNİ SARAY GİBİ DÖŞEMEDE İMKANSIZLIK TANIMAZSINIZ.SAÇMA SAPAN BÖLÜM KOYMAZ AÇARSINIZ UYGULAMA YOK PRATİK YOK KOCAMAN EGOLU DR.PRF.LAR AHA BİRİ MEZARA GİTTİ HANGİ OLİMPİYAT ŞAMPİYONLARI YETİŞTİRDİ TIRT.........

Avatar
Yazgan 2023-04-01 02:24:09

Pandemi ayrı bahane, afetler ayrı bahane. Eski rektör kapı kapı gezer parayı bulurdu. Çok şükür ki ben kurtuldum böyle bir kurumdan. Adam gelir gelmez her şeyi çöpe atmış. Bilişimciler kaçtı gitti, kendi yaptıkları işleri artık dışarıdan hizmet olarak alıyorlar. Devlet elbet farkındadır, gereğini yapacaktır.

Avatar
Balbazar 2023-04-01 11:44:46

Liyakatin esas alınmadığı yerde ne bekliyoruz? Vakifcilar üniversitenin içine dolduruldu. Çorum'un rektorunu, vekilini, belediye başkanını Ensar vakfı belirliyor. Akademisyenlerin önemli kademeleri ya vakifcilarin elinde yada akraba eş dost kayirmaciligi var. Milletin hakkıni yiyerek makamlara gelen sözde muslumanlarin tek derdi yattığı yerden maaşını almak. Atamaları yapan Hayrettin Hoca Efendi Hazretleri bir fetva verir belki?! Bir bakmissiniz son sıralardan üst sıralara ucuvermisiz. Para olayına gelince ise ihalelere iyi bakın, isteyen ekaptan incelesin. Kimler kaç paraya ihale alıp normalde piyasaya verdiklerinin çok üstünde üniversiteye veriyorlar ve hep aynı adamlar mi ihale alıyor?! Memleket zivanadan çıktı! Vakifci geçinip, cemaatçi geçinip bu ülkeye zarar vermeyeni görmedim! Kul hakkı, yetim hakkı, liyakat bunların kitabında yazmaz! Çok şükür ki biz gerçek müslümanların kutsal kitabında bunlar yazıyor ve ona göre yaşamaya gayret gösteriyoruz.

Avatar
Herkese içindeki İyilik Kadar İyi Hayat 2023-04-03 05:35:42

Dün bir çok yerde gördüğüm ve çok sevdiğim bir sözü paylaşmak istedim: herkese içindeki iyilik kadar iyi bir hayat dilerim. Aminnnn.

Avatar
3 mektup 2023-04-01 05:27:14

Başarılı insanın hikayesi vardır, iş yapamayanın, kıskancın ise mazereti. Hiç bir mazeret başarının yerini tutmaz diye boşa dememişler. Meşhur 3 mektup hikayesi geldi sizi okuyunca. Yaşayın e mi.

Misafir Avatar
Hayret 2023-04-03 05:33:41 @3 mektup

Şu yoruma eksi veren 2 kişiyle tanışmayı çok isterdim. Muhtemelen alındılar:)))

Beğenmedim! (17)
Avatar
Özcan Güngör için çalışanlar belli 2023-04-01 14:13:12

Tamam abi son 1 haftadır çok yükleniyorsunuz Özcan Güngör seçilsin diye ama İlk rektörün yediği naneleri kimse anlatmaz, kampüsü komple basına, çoruma, kişilere kapattığını, ankara üzerinden esas torpilin nasıl döndüğünü kimse anlatmaz amaaa herkes bilir ve o günleri yad ederler sanki çokta iyiymiş gibi. Ben bu rektörün yerine olayım o ilk rektörün aynısını yaparım. Reha reha diyorsunuz Aslında oda ilk rektörün enkazını temizlemeye çalıştı ama başaramadı. İçeriye yerleştirilmiş kemal gürüz'den kalma akademisyenler sağmalı inek gibi üniversiteyi sağdı sağdı ve hala sağmaya devam ediyor ama bu rektör en fazla yer değiştirebiliyor gördüğüm kadarıyla. Özcan güngör gelsin varya iyice karışır ortalık. Siyasi rant yeniden gelir. Ülkücü isen bu sefer de işler döner. O zaman da yazmazsınız neden sokakta zopayı yeriz diye belki :)) Bu rektör buralı değil ya giydirin bakalım...

Misafir Avatar
Allaktan Kork'a Cevap 2023-04-03 14:40:43 @Özcan Güngör için çalışanlar belli

aha beklenen sazan gelmiş :)) Biri doğruyu ortaya çıkarmış hemen ona da biri cevap vermeye çalışmış ama verememiş. Kusura bakmayın ama zırvalamışsınız. yok basın açıklaması filan yap h a ha ha :) basit bir sitede çıkan yazıya ve yorumlara bu kadar takılmayın yahu. habercim 19 olmuş yalancım ve paracım19 ver parayı al karoyu. Özcan bey kim bilmiyorum ama siz cevap vererek kendinizi adeta ifşa ettiniz... Hadi bakalım hayırlısı. Bütün bu zorunuza giden ne biliyor musunuz Reha Metin in verdiği rahatlığı ve şımarıklığı bulamamanız... vesselam.

Beğenmedim! (4)
Misafir Avatar
Allaktan Kork 2023-04-02 15:21:48 @Özcan Güngör için çalışanlar belli

Hocam, azıcık insaf. Birine olan öfkeniz, lütfen gerçeği görmenizi engellemesin. Tüm bu eleştirile eleştirdiğiniz insanların yarı seviyelerinde olduğu için. Daha ne yapsın insalar. Eger yapılanları beğenmiyorsanız, buyrun siz çıkın, aday olun. Atanamazsanız bile nasıl olur paylaşın, insanlar görsün değerli grüşlernizi. Kemal Gürüz mü kaldı? Eski rektörler mi kaldı. Adı üstünde eski, geçti gitti. Konu şimdi. Inkilap tarihi hocası olmayan bir üniversiteden iyi kötü kampüslerinin arazisi alınmış, bir çok inşaatı yapılmış (eksiği olsa da), HÜBTUAM, Spor Fakültesi, MYO kampüsü, Teknokenti tamamlanmış, daha önemlisi Tıp Fakültesine öğrenci alınmış, İlçelerin binaları yapılmış. İlk 2200 ünivesite olmuş, 20000 öğrenciye ulaşmış (şimdi 14 bin sanırım). Pardon da ne bekliyorsunuz? Lütfen insafı ve vicdanı bırakmayın. Ha birde eleştirmek için eski olmayı beklemeyin. Çıkın, basın açıklaması ile veya bir baka şekilde ama İSMİNİZ BELİRTEREK fikrinizi söyleyin (korkmayın, haklıysanız hiç korkmayın).

Beğenmedim! (14)
Avatar
Yebrikler 2023-04-01 05:25:15

Üstadım, elinize sağlık. Çok güzel ve yerinde tespitlerde ve anlayana uyarılarda bulunmuşsunuz.