YÖK Başkanı açıkladı, ilk 18’deyiz

'YÖK Sanal Laboratuvar Projesi'ne ilk aşamada seçilen 18 üniversite arasında Hitit Üniversitesi de yer aldı.

22 Ekim 2020 Perşembe 22:30
YÖK Başkanı açıkladı, ilk 18’deyiz

2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilk kez kamuoyu ile paylaşılan ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan “YÖK Sanal Laboratuvar Projesi”ne ilk aşamada seçilen 18 üniversite arasında Hitit Üniversitesi’nin de yer aldığı açıklandı.


YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A Yekta Saraç’ın başkanlığında gerçekleştirilen proje tanıtım toplantısına,  YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, projede ilk aşamada seçilen HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ile Ardahan, Artvin Çoruh, Bingöl, Bitlis Eren, Bursa Teknik, Erzurum Teknik, Eskişehir Teknik, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Konya Teknik, Munzur, Muş Alpaslan, Siirt, Şırnak, Tokat Gaziosmanpaşa ve Yozgat Bozok üniversitelerinin rektörleri katıldı.
Küresel salgın nedeniyle geçen mart ayında üniversitelerde uzaktan öğretime geçilmesiyle birlikte laboratuvar uygulamaları gerektiren derslere ilişkin çözümler aranırken, bu süreçte YÖK tarafından hazırlanan söz konusu proje ile laboratuvar uygulamalarının en yoğun olduğu iki laboratuvar dersi “genel kimya ve genel fizik laboratuvarı dersleri” belirlendi. Projede, Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden kimya, fizik ve uzaktan öğretim alanında akademisyenler ile TÜBİTAK bünyesindeki yazılımcılar görev aldı.
YÖK’ün TÜBİTAK ile işbirliği yaparak geliştirdiği proje ile üniversitelerin başta fen ve mühendislik fakülteleri ile meslek yüksekokullarının çeşitli programlarında yer alan genel kimya ve genel fizik laboratuvarı dersleri sanal laboratuvar aracılığıyla yapılacak. Proje kapsamında YÖK, laboratuvar içeriklerinin belirlenmesi ve hazırlanması, uygulamaya e-Devlet Kapısı üzerinden erişilmesi işlemleri, üniversitelerin yazılımı kullanmasına yönelik gerekli desteği vermekten; TÜBİTAK ise sanal laboratuvar yazılımının geliştirilmesi ve uygulamanın çalışacağı sunucunun temini ve erişiminden sorumlu olacak.
26 Ekim'de başlaması planlanan sanal laboratuvar derslerinden ilk etapta aralarında dijital dönüşüm projesinde yer alan Hitit Üniversitesi'nin de aralarında bulunduğu 18 üniversitenin çeşitli fakültelerinde öğrenim gören yaklaşık 15 bin öğrencinin yararlanması planlanıyor.
PROJENİN DETAYLARI PAYLAŞILDI
Projenin detaylarını ve sanal laboratuvarda yapılabilen deneylerin görsellerini paylaşan Prof. Dr. Naci Gündoğan ise proje kapsamında kimya alanında 6, fizik alanında 4 deneyin tamamlandığını, bu yılın sonuna kadar kimyada 14, fizikte 10 deneyin tamamlanmasının hedeflendiğini; ayrıca sanal laboratuvarda konu anlatımı, deney uygulamaları ve değerlendirme çalışmalarının yer aldığını aktardı.
Prof. Dr. Gündoğan’ın sunumunun ardından toplantının soru-cevap kısmına geçilerek projede ilk aşamada yer alan üniversitelerin rektörleri ile projenin detaylarına ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Son Güncelleme: 22.10.2020 23:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorumlu seçmen 2020-10-24 15:36:36

Veteriner fakültemiz açalım artık