Bu sektörlere %55 hibe

TKDK zanaatkarlık ve katma değerli ürünlere yüzde 55 hibe desteği sağlıyor.

09 Temmuz 2019 Salı 10:35
Bu sektörlere %55 hibe

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çorum İl Koordinatörlüğünden yapılan açıklamada, 8 Mayıs 2019 tarihinde çıkılan IPARD II - 6.Başvuru Çağrı İlanıyla “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” tedbiri kapsamında bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi kapsamında süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler, mantar, fide ve fidan ile çiçek soğanı üretim yatırımları, arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi yatırımları, zanaatkârlık, yöresel tarım ve gıda ürünlerinin üretimi, kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri, kültür balıkçılığı, yenilebilir enerji tesisleri ile kooperatif ve üretici örgütleri için makine parkları sektörlerine yönelik projelerin destekleneceği bildirildi. Proje başvuruları 8 Temmuz 2019 tarihinden itibaren kabul edilecek ve son teslim tarihi 23 Ağustos 2019.

Katma değerli ürünlere yönelik yatırımlarda tarımsal ürünlerin birincil üretiminin destek kapsamında olmadığı belirtilen açıklamada, çilekten çilek reçeli üretmek yatırımında olduğu gibi bir ürünün fiziksel durumunda ya da görünümünde değişiklik meydana getiren yatırımların desteklendiği hatırlatıldı.

Katma değerli ürünlerin gıda ürünleri ve gıda olmayan ürünlerden oluştuğu ve oldukça fazla ürünün üretiminin desteklendiği belirtilirken, yatırım sonunda nihai kapasitesi, 10 ton/gün olacak süt işleme tesislerinin ve 0,5 ton/gün olacak et işleme tesislerinin, meyve ve sebze işleme (biber salçası, püre, pekmez, marmelat, reçel, pestil, turşu, meyve ve sebze suları, konserve, sirke, közleme, salamura, ekşiler, ezme), kurutulmuş meyve ve sebzelerin imalatı, boza, salep, bakliyat (işleme ve paketleme), mısır kurutma, yerel yiyeceklerin (yemek, börek, tatlı, şekerlemeler, unlu mamuller) üretimine yönelik tesislerin de desteklendiği ifade edildi. Açıklamanın devamında şu bilgiler yer aldı;

Zanaatkarlık işletmeleri kapsamında; ahşap işi, metal işi, cam eşya, seramiklerin üretimi, çanak-çömlek yapımı, çinicilik, dokumacılık, hasır işi, sepet dokuma, müzik aletleri yapımı, keçe yapımı, kilimcilik, halıcılık, semer yapımı, taş işleme, dekoratif taş işi, sedef döşeme, kağıt sanatları, saraçlık, folklorik bebek ve giysi yapımı, yorgancılık, tarak yapımı, alçı işleri, dikişçilik – giysi dekorasyonu – nakış işleme – örgü ve süpürge yapımına yönelik işletmelere destek verilecektir. 

Kırsal alanlarda yaşayan gerçek kişilerle sınırlı olmak üzere, zanaatkarlık ve katma değerli ürünlere yönelik kırsalda yapılan yatırımların bir uzantısı olarak yatırımın gerçekleştiği ilin kırsal olmayan alanlarında satış noktaları da kurulabilecektir.

10 kişiden daha az çalışana ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 3 milyon TL’yi aşmayan mikro ölçekli gerçek ve tüzel kişi işletmeleri tarafından yapılacak yeni ya da mevcut işletmelere yönelik yatırımlar destek kapsamında. 5 bin ile 500 bin Avro aralığında uygun harcama tutarına sahip projeler sunulabilecek. Projelerde yapım işleri, makine ekipman alımı, danışmanlık hizmetleri ve görünürlük harcamalarıyla birlikte işletmelerin kendi tüketimleri için yenilenebilir enerji yatırımlarına da destek verilecek. Detaylı bilgiye www.tkdk.gov.tr adresinden ya da 444 8535 nolu yardım masasından ulaşılabilir.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.