Çorum’un sanayideki üstünlüğünü tescilleyen sözler

TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, Çorum'un bölgesindeki sanayi üstünlüğüne ve HÜBTUAM'ın önemine dikkat çekti.

18 Ekim 2020 Pazar 18:20
Çorum’un sanayideki üstünlüğünü tescilleyen sözler

Türk Standardları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, Hitit Üniversitesi‘nin bulunduğu şehrin, bölgenin en gelişmiş sanayi şehri olduğuna işaret ederek, “Çorum, sanayileşme sürecine baktığınız zaman diğer illerle mukayese edilemeyecek kadar ileri bir şehir, ana arter üzerinde olan şehir. Burada esasında Hitit Üniversitesi bu noktada gerekli  araştırmasını yapmış ve demiş ki, 'Ben ihtisaslaşacaksam. bu imalat sanayinin geldiği noktadan makina imalata yoğunlaşma şeklinde olmalıdır.' Bu alan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının stratejisinde bir numaraya koyduğu alan“ dedi
Yapılan açıklamaya göre, Hitit Üniversitesini ziyaret eden Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin ve beraberindeki heyet, Erol Olçok Senato Salonu ‘nda, Rektör Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ile görüştü.
Görüşmede, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, TSE Deney ve Kalibrasyon Merkezi Başkanı Dr. Metehan Çalış, SAMLAB Genel Müdürü Hami Danış, HÜBTÜAM Müdürü Prof. Dr. İrfan Kurtbaş, İhtisaslaşma Üst Komitesi Koordinatörü Doç. Dr. Cengiz Baykasoğlu ile Proje Koordinasyon ve Yönlendirme Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Seyfi Polat da hazır bulundu. Prof. Dr. İrfan Kurtbaş ve Doç. Dr. Seyfi Polat, üniversitede yapılan çalışmalarla ilgili sunum yaptı.
Toplantıda konuşan TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, Hitit Üniversitesi'nde bulunmaktan ve kendisiyle paylaşılan bilgilerden oldukça memnun olduğunu söyledi.
Türkiye'de her ile bir üniversite projesine dikkat çeken Prof. Dr. Şahin, "Üniversite, mevcut kapasitesini dikkate alarak, 'ben bu ilin öncelikle ekonomisine, sosyal hayatına dokunmalıyım, sonra bölgenin hayatına, sonra ülkenin hayatına dokunmalıyım" demelidir. Sanayicisiyle, esnafıyla, bütün kesimleriyle bütünleşerek, 'benim şehrimde bir üniversite var, Bu üniversite sağlıkla ilgili, eğitimle ilgili, medeniyet algısıyla ilgili problemim olursa çözer, ekonomik problemim varsa çözer' şeklinde bakmasına vesile olabilirse üniversite ancak o zaman başarılı olabilir" diye konuştu.

MAKİNE-İMALAT SANAYİ BİR NUMARALI ALAN

Hitit Üniversitesi’nin bulunduğu şehrin bölgenin en gelişmiş sanayi şehri olduğuna işaret eden Prof. Dr. Şahin, şunları kaydetti:
"Sanayileşme sürecine baktığınız zaman diğer illerle mukayese edilemeyecek kadar ileri bir şehir, ana arter üzerinde olan şehir. Burada esasında Hitit Üniversitesi bu noktada gerekli  araştırmasını yapmış ve demiş ki, 'ben ihtisaslaşacaksam. bu imalat sanayinin geldiği noktadan makina imalata yoğunlaşma şeklinde olmalıdır.' Bu alan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının stratejisinde bir numaraya koyduğu alan. Bunun sebebi var, bunun sebebi şu; sanayileşme için yatırım yapacağız. Büyümek için yatırım yapacağız. Yatırım yaptığımız zaman da makineye ihtiyacımız var. Makineyi yapamadığınız zaman üretimden elde ettiğiniz katma değerin yarısını, makina alımı götürüyorsa ikinci alımında diğer yarısını götürüyor. Siz bir şekilde makine imal edene çalışır durumuna geliyorsunuz. Dolayısıyla bizim makine yapmak, makina yapan makina yapmak aşamasına bir şekilde gelmemiz lazım. Fakat tam biz bunu fark ettik, bunu yapma noktasına geldiğimizde dünyada bir şey değişti; sadece makina yapmak, makinayı yapan makina yapmak yeterli olmadı. Üniversitenin kendi bilim hayatında olduğu gibi makina da disipliner konu haline geldi. Yazılım, otomasyon bir yerinden tutmaya başladı. Makina sadece makine mühendisinin yapacağı iş olmaktan çıktı. Diğer mühendislikler ve pek çok alanın birlikte çalışacağı ürün haline geldi. Böyle olunca üniversitenin ihtisaslaşmayı destekleyecek alanlardan da kopmaması lazım.

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ VE AKADEMİSYENLERİN ÖNEMİ

Üniversite sanayi işbirliğine değinen Prof. Dr. Şahin, HÜBTÜAM’IN varlığının önemine ve geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek şöyle devam etti:
"Siz hangi organizasyonu kurarsanız kurun, üniversitenin bir tane sermayesi var; üniversitenin hocası. Dolayısıyla burada mühendislik eğitiminde müfredatın, girişimci, araştırmacı öğrenci yetiştirip yetiştirmediği, üniversite-sanayi işbirliğinin, yeni mühendislik anlayışının fakülteye sinip sinmediğini ayrı konu olarak dikkate almamız lazım. Bütün üniversiteler teknoloji geliştirme bölgeleri kuruyor. Bunların kapasitesini izleyebiliyorsunuz. Yeni teknoloji geliştirme bölgelerinin ciddi rakipleri var. O rekabet içerisinde siz ya farklılaşarak ya da zaten ilgilendiğiniz kümenin doğal monopol olması özelliğinden kaynaklanan bir varlık gösterebilirsiniz. Ancak mesafeler kısalınca doğal monopolleşme işlemiyor ama farklılaşma konusu hala gündemimizde ve takip etmemiz gereken bir aks“

HÜBTUAM'IN VARLIĞINA VE GELİŞTİRİLMESİNE ÖZEL PARANTEZ AÇTI

Üniversiteki işbirliklerine dikkat çekerek konuşmasına devam eden TSE Başkanı Prof. Dr. Şahin, “Şimdi bir örnek vereyim; Hitit Üniversitesi‘nin Tıbbi Cihaz Kurumu ile yaptığı anlaşma ve o alanda kurduğu laboratuvar altyapısı çok kıymetli. Siz bunun yanına ortopedi implantlarını, akıllı implantları eklemek suretiyle kendizine çok farklı çıkış yolu elde edebilirsiniz. Bizim buradaki altyapıya çok dikkatle bakmamız lazım. TSE belgelendirme tarafında kalıp laboratuvara hiç yatırım yapmadan, sizin mevcut laboratuvarın altyapısını bizim belgelendirmede kullanabileceğimiz ilişki kurulup kurulmayacağı meselesine bakmamız lazım" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Şahin ve beraberindeki heyet, daha sonra HÜBTÜAM'ı ziyaret ederek laboratuvarlarda incelemelerde bulundu.

Son Güncelleme: 20.10.2020 13:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hepsi Hikaye 2020-10-18 21:47:00

Açıklamaların yüzde 80 i hikaye Dostlar alışverişte görsün. Akşam Saat 20-23 arası bu çağda hala tek yönlü olan Çorum Osmancık yolunda seyahat edin. Uzun kamyon ve tır kuyruklarını oluşturduğu uzun otomobil kuyruklarına kelle koltukta şahit olun. İşte o zaman Çorum ilinin ne kadar geri kalmış bir vilayet olduğunu göreceksiniz.

Avatar
Abartılı bir yaklaşım olmuş 2020-10-19 11:27:53

İstanbul,Kocaeli,Bursa,Ankara,Manisa,Tekirdağ,Sakarya,Denizli,Gaziantep,İzmir,Adana,Konya,Kayseri,Aydın,Mersin'den sonraki sırada sanayide üstün bir şehir olabilir.Sırt sıvazlanmış gibi bir hal var.

Avatar
Çorumlu 2020-10-19 14:55:42

Havaalanın yok sanayin üstün, breh breh!