'Vali açıklama yapmalı'

Çorum TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, Ahlatcı Altın Rafinerisi'nin İstanbul'a taşınma konusunu değerlendirdi

04 Temmuz 2021 Pazar 10:43
'Vali açıklama yapmalı'

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, işadamı Ahmet Ahlatcı’nın altın rafineri merkezini İstanbul’a taşıma kararının Çorum ihracatına olası yansımalarını değerlendirirken, bu kararın alınması aşamasında yaşanan süreçle ilgili Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti Başkanı sıfatıyla Vali Mustafa Çiftçi’nin kamuoyuna açıklama yapması gerektiğini  söyledi.

Çorum Web TV'nin Şehir Sohbetleri programına konuk olan TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, programı yöneticisi Turhan Candan'ın sorularını cevaplandırdı.

ÇORUM BİR ÇORUM DAHA OLACAKSA…

Çorum'un geçmişten bugüne kadar sanayi alanında geldiği süreci aktaran Başaranhıncal, kentin küçülmediğini, kötü gitmediğini, ancak diğer iller kadar hızlı gidilip gidilmediğinin soru işareti olduğunu belirterek, “Çorum’u bir Çorum daha yapacaksak demiryolunu gerçekleştirmek zorundayız.” dedi.

‘MARKA ÇIKARMAK ÇOK MEŞAKKATLİ BİR SÜREÇ’

Çorum’un kalkınmada literatüre giren bir sanayi şehri olduğunu, ancak diğer illere bakıldığında kentin meşakkatli ve uzun bir süreç olan marka çıkaramadığını vurgulayan Başaranhıncal, Ankara-İstanbul gibi sıkışan şehirlerden ciddi bir marka ve yatırımın Çorum'a uzatılması halinde önemli bir sıçrama sağlanacağını ifade etti.

Çorum’da gerçekleştirilen ‘Saha İstanbul Çorum Buluşması’nın önemine dikkat çeken Başaranhıncal, Çorum’u savunma sanayinin A takımının geldiğini, şehir adına önemli kazanımlar elde edildiğini belirterek, “Saha İstanbul Genel Sekreteri'nin ağırlığı ile bu buluşma Çorum’da gerçekleşti. Çorum'dan 4 firma gizlilik anlaşması yaptı, aynı firmalar Aselsan'ın önümüzdeki hafta yapılacak programına katılma yetkisi aldı. 9 yılda beklediğimizi bir haftada yaptık. Saha İstanbul'a üye olmak çok zor bir şey. Saha İstanbul Genel Sekreteri İlhami Bey, firmaların bilgilerini getirin, istediğiniz desteği verelim diyor. Çok net, somut çıktılar bunlar. Saha İstanbul’un A takımının gözü ‘Çorum yapsın, yerli yapsın, Türkiye yapsın’ derdindeydi. Bu kez çok daha umutluyum. Şartlar oluşmuş gibi geldi. İzdüşümünü kısa sürede, hemen aldık. İnşallah Saha İstanbul ile ilgili ileride daha güzel şeyler de olacak.” diye konuştu.

‘DEMİRYOLU’ DEDİ, SİYASİLERE SELAM GÖNDERDİ

Başaranhıncal, sanayicilerin ürettiği ürünlerin taşıma maliyetlerinin yüksekliğinin haksız rekabete yol açtığının altını çizerek, “Çorum’da demiryolunu ne zaman görürsek, o zaman bu iş oldu diyeceğiz. Siyasilerimize buradan selam söyleyelim. Demiryolu için bir şeyler yapmamız lazım.” şeklinde konuştu.

‘ÜRÜN ÜRETİLDİĞİ İLDEN KAYDA GİRMELİ’

Çorum’un ihracat hedeflerine değinen Başaranhıncal, şöyle dedi: “Benim başkan olduğumda 220 milyon dolar ihracatımız, 75 milyon dolar ithalatımız vardı. Türkiye'nin büyük bir kangreni var. Geldiğimiz günden beri özellikle sanayi bakanlığımıza girişimde bulunuyoruz. Bir ürün nerede üretiliyorsa oraya kaydedilmelidir. Yani bir ürün Çorum'da üretiliyorsa ihracat kaydı Çorum’a yazılmalıdır. Ama gümrük işlemlerinden dolayı, vergi işlemlerinden dolayı, işlem yapabilme açısından farklar nedeniyle firmalarımız değişik illeri tercih ettiler. İhracat Çorum'da yapılıyor, İstanbul'dan ihracat kaydına giriyor. Bakanlık hala bu konuda çalışıyor. Çorum'un resmi ihracatı ile fiiliyatta ihracatı farklı. Çorum’un fiilen ihracatını baz alıyorum. 2023 ihracat hedefimiz 500 milyon dolardı. Pandemi girdi, revize edilmeli mi? Biz de iyi gidiyorduk. Sonra değerli maden ihracatımız çıktı. Çorum olarak 1.5 milyar dolar ihracatı gördük. Değerli madenlerin ihracat ve ithalatları rakamlarımızı artırdı. Biz değerli maden ihracatını önemsiyoruz. Antep’in, Maraş'ın ihracatını kim, sorguluyor. Ben de ilimin ihracatını sorgulamam. İhracat deyince ithalat rakamları akla gelir. İthalata bakmadan ihracatı yorumlamamalıyız. Çorum'un toplam dış ticaret hacmine bakmalıyız. Değerli madenler de masamızın üzerinde durmalıdır. 2009'dan sonra ortaya koyduğumuz hedefimizde düzgün gidiyoruz. Pandemiden dolayı rötar olabilir. Makine sektörü ihracat pazarını artırıyor. TSO olarak firmalara destek veriyoruz. İhracat iyi bir yerde.”

AHLATCI’NIN MERKEZİNİ İSTANBUL’A TAŞIMASI...

Programda, Ahlatcı Holding’in yerelde yaşandığı iddia edilen bazı problemler nedeniyle merkezini İstanbul’a taşıma kararı ile Çorum’un ihracat rakamlarının düşeceği meselesi de konuşuldu.

Başaranhıncal, “Merkezlerini değiştiren, Çorum’dan giden firmalarımız var. Benim kaydıma göre doğru ihracat rakamı bende. TÜİK veya ihracatçılar birliğine göre ihracatta düşmeler görülebilir. İllerin ihracatlarının üretildiği yerde kayda girmesini istiyoruz. Ürün kaydı üretilen il olursa sorun kalmıyor. Ama firma gidiyorsa kendi tercihidir, gidebilir. Kimsenin bir şey deme veya engelleme hakkı yok. Makine sanayi ve toprak sanayi durmadan gidecektir. Makine sanayiyi çeşitlendiriyoruz. 2-3 ayda yeni bir ürünle karşılaşıyoruz.” dedi.

Başaranhıncal, isim verilmeden Ahlatcı Holding’in merkezini İstanbul’a taşıma kararı ile bazı isimlerle kırgınlık yaşadığına ilişkin tartışmalara açıklık getirerek, şöyle devam etti:

“Gönüllük esasıyla seçilmiş bir başkanın birilerini kasıtlı kırması, dökmesi söz konusu değil. Bir işadamımız kırıldı, ben hiç takılmam alınmam, devreye girerler, araya girerler, ben gider görüşürüm. Ticaretin şekli değişti. Anadolu’da üretim İstanbul’da pazarlamaya döndü. Şirket merkezini taşıyorsun. İstanbul biraz daha tercih edilmeye başladı. Ticaretin cazibe merkezi. Firma İstanbul’a gitmek zorundaysa bunu durdurmak ta hainlik. Vatanın her tarafı vatan. Çorum ve İstanbul fark etmez. Şayet bu firmanın yaptığı iş ihracatsa, ihracat azalırsa deniliyor. İşte ihracat azalmamalı. Bugün söylemiyorum, ben başkan seçildiğim günden bu yana söylüyorum. Ürün üretildiği yerde kayda alınmalı diyorum. İstediği yerden ihracat yapsın. Şirketin geleceği için İstanbul’a gidecekse yine gitmeli.

‘SAYIN VALİMİZ KAMUOYUNA AÇIKLAMA YAPMALI’

Söz konusu işadamının kırıldığı insanın ben olduğumu düşünmüyorum. TSO olarak şahsına kırılmış, kırılmamış bakmamalı, girmeli, problemi çözmeli. Bu konuda mesai verdiğimi herkes biliyor. Ama çözülecek gibi çok durmuyor. Hukuk kuralları ve çerçeveleri belli. Ama orada Organize Sanayi İşadamları Derneği ayrı bir dernek. Başında Hayri Şamlı var. Organize Sanayi’nin özerk yapısında oluşmuş yönetimi farklı bir yapıdır. Başında sayın valimiz vardır. Burada bir karar, bir kişiden çıkmaz. Bir kişinin kişisel meselesi oradan çıkmaz. Orada ciddi bir ekip var. O ekibin içinde yatırılan bir meseledir. Heyetin karar verdiği, 8-10 sanayicinin içinde olduğu, vali beyin başkanlık yaptığı ve karar verdiği bir heyettir. Ona rağmen hata yapılabilir mi yapılabilir. Oturulur, bir masada konuşulur. Sayın valimizin bu konuda görüşme yaptığını biliyorum, ama bir an önce sayın valimizin hata var mı yok mu konuyu kamuoyu ile paylaşması lazım. Bir an önce açıklama yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü konu başka yerlere gidiyor. Bu durum Çorum’un enerjisini düşürüyor. Çorum farklı şeylerle uğraşıyor. Halbuki bir olup başka şeyler konuşmamız lazım. Bu nedenle bir an önce açıklama yapılması gerektiğini düşünüyorum, Ama bize de ne zaman vazife düşerse gittik, görüştük hala da gider görüşürüz.”

FARKLI DEĞİL, TEK NOKTADAN HAREKET

Çorum’un Ankara nezdinde taleplerini farklı farklı değil, tek ve güçlü bir noktadan iletmesinin önemine dikkat çeken Başaranhıncal, “Siyasi iradeye demiryolumuzu getirelim, sonra havaalanını getirelim. İki büyük projeye birden bastırmayalım. Çorum'un daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacı var.” dedi.

Başaranhıncal, programın son bölümünde TSO Başkanı olarak Çimento Fabrikası arsasının kente kazandırılmasında gösterilen çabayı ve söz konusu alanın değerlendirilmesine ilişkin görüşlerini aktardı.

SORUN NE?

Kamuoyunda konuşulanlara göre, Ahlatcı Holding'in Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yatırımıyla ilgili OSB Müteşebbis Heyeti ile işadamı Ahmet Ahlatcı arasında mevzuattan kaynaklı bir sorun yaşandı. Problemin çözülmesi için yapılan görüşmelerden sonuç alınamadı.  Gelişme üzerine işadamı Ahmet Ahlatcı şirketin merkezini İstanbul'a taşıma kararı aldı. Ahlatcı Holding'in İstanbul'a gitmesinin kentin ihracat rakamlarını olumsuz etkileyeceği ifade edildi.

TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal da, Şehir Sohbetleri'nde konuyla ilgili soru üzerine, yaşanan sorunun tamamen hukuk çerçevesinde olduğunu belirterek, Çorum Organize Sanayi Müteşebbis Heyeti Başkanı sıfatıyla Vali Mustafa Çiftçi'nin kamuoyuna açıklama yapması gerektiği mesajını verdi. 

Son Güncelleme: 04.07.2021 11:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Üvey Evlatlar 2021-07-04 11:21:35

Başkan Çorum lu halinden memnun protokol koltuk derdinde istersen kendini hiç yorma.Memleket layık olduğu gibi yönetilirmiş.

Avatar
Çetin Başkanıma ve TSO’ya 2021-07-04 11:07:51

Sayın başkanım, bu güzel açıklamaya teşekkür ediyoruz. Sizler gibi gücünü sadece üretimden, üreticiden, alın terinden alan kurumların varlığı, Çorum için çok değerli. Çorumun öz evlatları olarak siz ve TSO lütfen her şeye rağmen çalışmalarınıza devam edin. Saygılarımı sunuyorum.

Avatar
Aslan Başkanım 2021-07-04 13:45:52

Başkanım, Çorumu dert edinen, laf değil iş üreten duruşunuzdan dolayı sizi ve TSOmuzun tüm üyelerini tebrik ediyoruz. Vizyonun en yüksek seviyede olduğu ilimizde, sizlerin bu küçük işleriniz inanın çok kıymetli.

Avatar
Vali mi 2021-07-04 14:04:46

Vali beye çakmak dede kurankursunu ihl tekke türbe onları sorun

Avatar
Çorumlu 2021-07-04 15:19:37

Vali diye RECEP YAZICIOĞLU denir, gerisi hikaye, şimdiki Valiler malum yukarısı ne isterse onu yapıyor. Vatandaşın ne istediği umurlarında bile değil.....

Avatar
O KADAR DA DEĞİL... 2021-07-05 09:40:07

Sayın Başkanın açıklamalarını dikkatle izlemiştim ve şimdi de dikkatlice okudum. Bahsedilen konu ile ilgili olarak ortaya koyduğu nezaketli açılamaları da gördüm. Bir Çorumlu olarak insan düşünmeden edemiyor tabi. Yıllardır şöyle uçuyor, böyle kaçıyor, şu kadar yatırım yapıyor, bu kadar ihracaat yapıyor diye yere göğe sığdırılamayan bir insandan bahsediliyor. Tamam iyi güzel de adeta dünyanın kendi etrafında döndüğünü düşünen, Çorumu kendisine mahkum zanneden, kendisi olmayınca adeta Çorumun da olmayacağı gibi bir algı yaratan, istediği ya da hedeflediği herhangi bir şey olmaz ya da hayır denilir ise; her fırsatta mahallenin plastik top sahibi mızıkçı çocuğu gibi oynamıyorum deyip topunu da yanına alarak ya evine ya da başka mahalleye gitmeye kalkan bu insanı bırakın artık nereye gidecekse gitsin. Kimse kendisini Çorumun, Çorumlunun üzerinde göremez, görmemelidir.

Avatar
Birisi 2021-07-04 12:26:40

Çetin Başkan çok haklı sanayicinin önü sonuna kadar açılmalıdır.Zaten merkezi hükümetten gerekli destek alınamıyor bu başarı özel müteşebbisidir.Ayrıca organize yönetimi ve vali bey mevzuatı maaşlı olan organize Müdürü kadar bilemez.Bence organize müdürünün yanlış yönlendirmesi ile bu sorunlar oluşmuş gibi.

Avatar
Corumlu 2021-07-04 16:53:46

Ahmet ahlatçı kalsın çetin gitsin istanbula.
Çorumun önünü açmış olur

Misafir Avatar
Çetin Başkanıma Destek 2021-07-04 22:59:10 @Corumlu

Hala memleketin hali derdiniz değil. Bu bakış açınızla elinizdeki değerlerin nasıl bir bir yitip gittiğini görmüyor musunuz. Sanayicilerimizin genç kuşaklarının bazı vasat tiplerle uğraşmaktan bıktığı için Çorum dışına gittiklerini görmüyor musunuz. Çorum'u bir köy yapmaya çalışıyorsunuz, Başkanım gibi aslanlarsa memleketlerine -her şeye rağmen- bir şeyler yapmaya çalışıyor. Artık ne kadar dayanabilirse..

Beğenmedim! (1)