ÇEKVA Ankara Şubesi’nin dayanışma gecesine yoğun katılım olurken, Çorum turizmine ilişkin çarpıcı tespitler dikkat çekti.
İLBANK Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen programın açış konuşmasını ÇEKVA Ankara Şubesi Başkanı Bahattin Işık yaptı. Her yıl bürokrat ve hemşehrilerle bir araya gelen Ankara Çekva, öğrenci bursları hakkında bilgi veriyor, Çorum’la ilgili meseleleri konuşuyor.
GECEYE KİMLER KATILDI?
Ankara buluşmasına Çorum Milletvekilleri Yusuf Ahlatçı, Mehmet Tahtasız ve Vahit Kayrıcı ile Ankara Milletvekili Murat Alparslan, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan, Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ve Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı, Çorum Belediyesi eski Başkanı Zeki Gül, Çorum eski Milletvekili İlksen Ceritoğlu Kurt, Merkez Valileri Gazi Şimşek ve Mustafa Yaman, Hukuk Müşaviri Mustafa Hotman, Sayıştay Üyesi Mehmet Aksoy, eski MSB Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, Rekabet Kurulu Üyesi Berat Uzun, Sincan Kaymakamı Levent Kılıç, SPK Daire Başkanı Kürşad Babuccu, TBMM Daire Başkanı Arif Şayık, PTT Daire Başkanı İsmail Çizikçi, Mamak Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Babuccu, Tarım Bakanlığı Daire Başkanı ve Vakıf 19 Başkanı Alper Bilan, Enerji Bakanlığı Daire Başkanı Ahmet Yabacıoğlu, MYK Başkan Yardımcısı Metin Karaman, Hazine E.KİT Genel Müdürü Selim Yeşilbaş, Hitit Dernekleri Konfederasyonu Genel Başkanı Cemal Emir, Çorumlu Dernekler Federasyonu Başkanı Hayri Çağır, Hitit Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Uykun katıldı.
ÇEKVA Ankara Şubesi Başkanı Bahattin Işık, burs çalışmaları ve faaliyetleri hakkında genel bilgiler aktardıktan sonra geçen yıl en fazla burs verenlere teşekkür ederek isimleri şöyle sıraladı:
EN FAZLA BURS VEREN İSİMLER
Ahmet Özdoğan, Galip Yeşilbaş, Agah Kafkas, Atilla Dikçi, M. Akif Yetik, Mustafa Yüceel, Fatih Yurdemi, Agah Mamaloğlu, Veli Gündüz, Şahin Yusuf Ocaklı, Uğur Naci Şahin, Mustafa Çalı, Salim Uslu, Salim Koç, Yasir Uslu, Mustafa Aktaş, Üzeyir Şahin, Şükrü Ilgın, Üsame Derindere, Mustafa Avcı, Ahmet Kaleli, Yasin Koç, Bahattin Işık, Veysel Tank, Bekir Taşkaldıran, Yaşar Gök, Burak Yüceel, Harun Ocaklı, Ahmet Aksu, Mesut Bayat, Yusuf Şahin, Fikret Şahin.
ÇORUM TURİZMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Işık, konuşmasında Çorum’un Hitit medeniyeti gibi önemli bir değere sahip olduğunu, ancak tirizm gelirlerinden yeterli payı alamadığını belirterek, hem yerele mesaj verdi hem de önerilerini sıraladı.
İşte Işık’ın konuşmasından satır başladı
“Çok klasik bir laf var, coğrafya kader diye. Ama bu coğrafya bir taraftan da bize dünyanın en önemli tarihi miraslarından birini bırakmış, Hititler. Hattuşa 1986’da yani 37 yıl önce Unesco Dünya Miras Listesi’ne alınmış, Hititleri dünya tanıyor, en uzaktan turistler geliyor, ama Allah’ın bize nasip ettiği bu nimet, şehrimize yeterince katma değer sağlamıyor. Niye? sezonun çok kısa olması nedeniyle özel sektör kar elde edemeyeceği bu işe yatırım yapmıyor, kamu ise ödenek problemine ve mevzuata takılıyor, velhasıl bu konuda yol kat edemiyoruz.
ÇORUM GÜNLÜK DESTİNASYONDA
Şu an turizm açısından Çorum, günübirlik turlarla hızlı bir ziyaret yapılıp konaklama bile yapılmadan başka bir turizm destinasyonuna geçilen bir yer. Şuradan, Ankara’dan bile cumartesi günü sabah gidilip pazar akşamı dönülecek bir tur organizasyonu oluşmamış henüz. Bu konuda, konaklama, restoran ve kafe imkanını artırıp, İç Anadolu turları düzenleyen firmalarla işbirliği
yapıp Hitit mirasından daha fazla yararlanmamız gerekiyor.
3 NOKTAYA BUTİK TURİZM UYGULAMA OTELLERİ
Bu konuda vakıf olarak elimizi taşın altına koymaya talibiz. Hitit Üniversitemizle işbirliği içinde Alacahöyük, Hattuşa ve Ortaköyde turizm uygulama otelleri yapılabilir.
VAKIF ÜNİVERSİTESİ TEKLİFİ
Ya da butik bir vakıf üniversitesi kurarak; Hitit tarih fakültesi ve Hitit Turizm Fakültesi olmak üzere 2 fakülteli butik bir vakıf üniversitesi kurularak konaklama, restoran, kafe ve hediyelik eşya gibi işler bu Vakıf üniversitesi aracılığıyla hayata geçirilebilir.
ÇORUM MUTFAĞI İLE ENTEGRE
Bütün bunların sonunda oluşacak Hitit Açık Hava Müzesi’ni Çorum mutfağı ile birleştirip, şehrimizin turizm potansiyelinden daha fazla yararlanmamız gerekiyor. En azından pansiyonculuğu geliştirecek teşvikler getirilebilir.
ÇORUM BÜYÜKŞEHİR VURGUSU
Ülke olarak yurtdışına kaçırılmış eserlerimizi ülkemize getirmek için çaba sarf ediyorsak, biz de Çorumlular olarak Çorum dışına çıkarılmış Hitit eserlerimizin Çorum Müzesi’ne döndürülmesi konusunda bir şeyler yapmalıyız, turizm potansiyelini artırmak için Anadolu medeniyetleri müzesinin büyük bölümü Hitit eserlerinden oluşuyor Şu an Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı Bey’in Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olması da büyük bir avantaj bizim için. Turizm bölgelerimizi geliştirirsek otellerdeki kongre organizasyonlarımızın devamına turistik gezi programları eklenerek hem kongre turizmini hem de Hitit turizmini geliştirebiliriz. Yine Vakıf olarak önümüzdeki dönem gündeme gelecek büyükşehir yasasında, Çorumun büyükşehir olması için her türlü çalışmaya destek verebiliriz."
Çorum'lu Bakan yardımcıları, AK PARTİ MKYK, CHP MKYK ve diğer partilerin Çorum'lu üst düzey siyasetçileri neden toplantınıza katılmadılar? Güzel tespitlerde bulunmuşsunuzda Çorum'un en önemli sorunu ULAŞIM'dır. ULAŞIMI KOLAY OLAN ŞEHİRLERE, İLÇELERE, KÖYLERE İNSANLAR GİDİYOR , GEZİYOR. ÇORUM DA Kİ EN BÜYÜK SORUNU ULAŞIM'dır. Çorum Turizm yönünden potansiyeli çok yüksek bir ŞEHİR'dir. Ancak ULAŞIM en büyük problemdir. Senelerdir bu problemi çözemiyoruz. İlçe yolları sene oldu, 2023 hala daha bitmedi. Birileri elini taşın altına koymalıdır. Ancak Çorum her zaman Üvey evlat muamelesi görmektedir.
Çorum Turiziminin Ankara’da Çorumlular ile konuşulması…
Çorumspor Trabzonspor ile kura çekti bakan bu karşılaşma ÇORUMDA OYNANSA TURİZM i görün gelen giden hastasına güzel maç olur tabiki Çorum bunu kaldıracakmı hazırmıyız. bunlar düşünülmelidir.