Aşgın'ın projelerinde ne var, ne yok?

AK Parti Belediye Başkan Adayı Aşgın Çorum'a dair projelerini açıkladı. Peki projelerinde ne var, ne yok?

09 Mart 2019 Cumartesi 13:57
Aşgın'ın projelerinde ne var, ne yok?

MUSTAFA DEMİRER

AK Parti Belediye Başkan Adayı Dr.Halil İbrahim Aşgın'ın dün açıkladığı projelerinde ne var ne yok?

Aşgın kamuoyunun uzun süredir merakla beklediği projelerini açıkladı.

Kısa animasyon ve görsellerle desteklenerek profesyonel hazırlandığı gözlenen proje tanıtımında, Başkan Adayı Aşgın’ın siyasette yeni olmasına rağmen üniversite ve STK tecrübesi ile hitabet dili akıcıydı. Konusuna hakimdi. Salonla irtibatı canlıydı. Yaklaşık 2 saat süren sunumda esprileri ile toplantıyı aktif hale getirdi.

Proje tanıtımının girizgahında seçmene verilen özel mesaj ise dikkat çekiciydi. Aşgın, Çorum için belediyecilikte 1994 ruhunu hatırlatırken, o dönemde sağduyunun kazandığını ifade ederek, 31 Mart yerel seçimlerinde yine aynı şekilde sağduyunun kazacağını vurguladı.

PEKİ PROJELERDE NE VAR?

32 ana başlıkta açıklanarak özetlenen projeler arasında şehrin tüm kesimlerine dokunması beklenen ‘Sosyal Belediyecilik’ ön plana çıkıyor.
Bu yönüyle AK Parti’nin 31 Mart yerel seçimleri için belirlediği ‘Gönül Belediyeciliği’ sloganının projelere tam olarak yansıdığı söylenebilir.

Trafik ve otopark problemlerine karşılık, yeni bulvar yolların yanı sıra ‘battı-çıktı’ diye tanımlanan kavşaklar, alt ve üst geçitler ile akıllı otoparklarla çözüm önerisi sunuluyor.

Bazı projelerin önceki dönemden kısmen başlanılan ancak çeşitli nedenlerle sonuçlandırılamayan, bazılarının yarım kalanlar olduğu gözleniyor.
Geçmişten bu yana vatandaşın, esnafın bizzat yaşadığı ancak bugüne kadar dikkate alınmayan (su faturalarının yüksekliği vs) bazı önemli problemlere çözüm getirileceği vaadi de salonda olumlu karşılık buldu.

MALİYETİ YÜKSEK PROJELER

Projeler maliyet açısından değerlendirildiğinde; Çorum Belediyesi’nin mali durumu ortada. Mali tabloya göre; bazı projelerde merkezi hükümetle-yerel yönetim işbirliği yapılsa dahi,  eski Kışla-Atış Poligonu-Erzurum Dede bölgesinde sosyal donatılarıyla 8 bin konutluk proje, kongre-kültür merkezi, battı-çıktı kavşaklar-alt-üst geçitler ile Aquapark gibi bazı sosyal projelerin maliyetleri yüksek çıkabilir.

BU KONULAR NE OLACAK?

Öte yandan aslında Çorum’un yıllardır mücadele etmek durumunda kaldığı bazı sorunlarla ilgili Aşgın’ın 32 maddelik proje sunumunda hiçbir şey duyamadık maalesef.

Meselâ;

Kente uzun vadede ufuk ve vizyon katacak, hayati önem taşıyan imar planlamaları…

Hafif raylı sistemin alt yapısının hazırlanması veya yeni çevre yolu…

Eski dokudaki bölgelerde (Mimar Sinan-Yukarı Sanayi Bakırcılar, Nadık, Kale, Devane) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile işbirliği yapılarak kentsel dönüşüm modeli uygulanması…

Önceki dönemlerde sıkça görülen kişiye özel imar planları, yasa, yönetmelik ve mevzuatın sürekli delinmesi yerine, 100-200 yıllık modern nazım imar planının gerekliliği…

Şehrin tam göbeğinde bulunan 55 dönümlük mevcut stadyum ve müştemilatının akıbeti…

Çorum Belediyesi’ne ait parklarda işletme sisteminin yeniden gözden geçirilerek dar gelirli ailelerin istifade edeceği şekle dönüştürülmesi…

Bu mevzular şehrin geleceğini etkileyen konular. Belediye Başkan Adaylarının da bu konuları görmezden gelmesi ya da bu konuya dair çözüm üretmemeleri projelerinin yeterliliğini sorgulamamıza neden oluyor.

Bir diğer konu havaalanı ve hızlı tren mevzusu. Evet bunlar büyük yatırımlar ve merkezî hükûmetin icraatları arasında. Ancak bir şehrin belediye başkanı, şehrin genelini ilgilendiren ve büyük bir arzuyla, üstelik de hakkı yenildiğini düşünerek talep ettiği havaalanı, hızlı tren konularında sürükleyici, harekete geçirici, birleştirici bir rol üstlenebilir. Şehrin konuşan ağzı pekâlâ olabilir. Bu konularda da Aşgın’dan birkaç söz etmesi beklenirdi.

Velhasılı kelâm, belediye başkanlarının gücü şehrin tüm sorunlarını çözmeye yetmez, bir faniden bu da beklenemez. Ancak Çorum’u yönetmeye hazırlanan belediye başkan adaylarının daha kapsamlı, teknik, ekonomik ve sosyal yönüyle şehrin tüm sorunlarını gören ve çözüm süreçlerini toplumun tüm kesimleriyle hedefleyen göze ihtiyaçları var.

Son Güncelleme: 12.03.2019 15:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatandaş 2019-03-09 14:39:32

Milletin konut alicak parasimi kaldi faturalardan borçlardan faizlerden daha 800 konuttan bahsediyorsunuz. Gençler intihar ediyor parasızlıktan işsizlikten. Bunlara çözüm var mı

Avatar
Haluk 2019-03-09 17:40:37

Ak parti oy aldığı şehre yatırım yapmıyor
Alamadığı yere yatırım yapıyor

Avatar
Sıktı artık 2019-03-09 14:36:48

Hep aynı şeyler. Akp nin 15 yıl önce yaptıklarını biz bunu yaptık demesinden, sürekli yapılanları anlatmasindan, yada 10 yıl sonra şunu yapicaz demesinden sıkıldık. Şuan ne yapacaksınız kardeşim. Esnaf ağlıyor, halk bıktı artık faizlerden faturalara. Ne turizm var ne başka bir şey bunlara neden deginmediniz. Eğitim iyi güzel hoş ama bu esnafı hareketlendiricek mı ? 32 tane proje sunmussunuz belediyenin borçlarını herkes biliyor nasıl yapicaksiniz iyice batırarak mı? Biraz gerçekçi olun. Belediyenin borçlarıni öderken nasıl Çorum'a zarar vermeyiz bunları düşünün. Bıktık sizin sürekli yaptıklarınızı önümüze koymanizdan.

Avatar
Ali 2019-03-09 17:59:01

Trafiği rahatlatacak raylı sistem yok havaalanı hızlı tren eski hastanenin oraya 1500 yatak kapasiteli şehir hastanesi volkwagen fabrikası yok.Gerisi boş

Avatar
Birbilen 2019-03-09 17:21:59

Battı çıktı ifadesi konya da çok kullanilan köprülü kavşaklarda verilen isimdir. Burda kullanılması dikkatimi çekti.

Avatar
Aşk olsun 2019-03-09 17:48:19

Sn.Aşgin size aşk olsun diyorum. Nedenine gelince acikladiginiz projeler bir model yada ekonomik sistemin uzuvlaridir.Ana temelde üreten ekonomik projeler oluşturulur.Sonra istihdam ve pazarı yapılır.Buna mukabil kazancın yaşama dönüşünde ihtiyaç olan hizmetler planlanır.Siz taşıyıcılar yerine hizmetleri proje olarak ortaya koymuş sunuz.Bu hizmet belediyeciliği demode oldu.ureten urettiren istihdam oluşturan belediyecilik karşılık bulacaktır.

Avatar
Aydın 2019-03-09 18:15:48

Boş laflar elinde ne imkan var borç batağında belediye Hep Akp veriyor dum oyu şimdi MHP ye işi bilen Kenan Şahin

Avatar
Kenann 2019-03-09 20:57:13

Ak Partiye oy veren birey olarak söylüyorum.. Projeler çok pasif...
Çorum bölgenin yıldızı olacakmış hangi projemizle bu olacak..