Hatay Baro Başkanı’na destek açıklaması

Çorum Barosu, Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez’e yönelik gözaltı olayına tepki gösterdi.

02 Ağustos 2020 Pazar 13:16
Hatay Baro Başkanı’na destek açıklaması

Çorum Barosu, Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez’e yönelik gözaltı olayına tepki gösterdi.

Türkiye Barolar Birliği’ne bağlı 70 baronun destek açıklamasının ardından Çorum Barosu Başkanı Av. Kenan Yaşar da bir açıklama yaptı.

İşte o açıklama:

“29 Temmuz 2020 tarihinde, kendisinden kimlik isteyen polislere işlemin dayanağını soran Hatay Baro Başkanımız Av. Ekrem Dönmez'in, yasaya, ahlaka ve insanlık onuruna aykırı bir şekilde gözaltına alınmasına tanıklık ettik. Bu tanıklığı ise yaşananların olay anında kaydedilmesi ve sosyal medyadan paylaşılmış olması mümkün kılmıştır.

Olay sonrasında yapılan açıklamalar gösteriyor ki; olay anına ilişkin görüntüler olmasa idi, türlü gerçek dışı tutanaklar bugün polis memurları tarafından kendi aralarında imzalanarak işleme konulacak ve medyaya servis edilecekti.

Nitekim yaşanan hukuk dışı olay görüntüler ile sabit ve bu kadar aleniyken bile, çeşitli yayın organlarınca gerçek saptırılarak vatandaşa servis edilmekten geri kalınmamıştır.

Hatay Baro Başkanımızın basın toplantısında değinmiş olduğu üzere, mevcut mevzuat gereğince; kolluk kuvvetlerinin yolda, kafede, lokantada sıradan bir vatandaşa durdurma işlemi yapması ve kimlik sorması için kanunun aradığı koşullar oluşmalıdır. Genel uygulama dışında kimlik sorabilmesi için, işlemi yapan polis memurunda o kişiye ilişkin makul bir şüphenin oluşması şarttır. Ailece halka açık bir işletmede yemekte olan başkanımıza karşı böyle bir şüphenin oluşmadığı açıktır.

Genel bir uygulamanın mevcudiyeti halinde ise bu işleme dayanak bir karar bulunması şarttır. Video görüntülerinde sabit olduğu üzere, başkanımız da ısrarla ve sabırla polis memurlarına bu yasal dayanağı görmek istediğini belirtmektedir.

Kolluk görevlileri ise kararı göstermek yerine; kendilerini devlet memuru değil de “devletin ta kendisi“ olarak gördüklerini beyan ederek başkanımızı gözaltına almışlardır.

Gözaltı işlemi sonrasında serbest bırakılan Hatay Baro Başkanımız, hukuksuz durdurma, kimlik sorma ve gözaltı işlemi yapan memurlar hakkında şikayette bulunmuş olup, soruşturma süreci tüm baro başkanlarımızca titizlikle takip edilecektir.

Ne vahimdir ki, Hatay Emniyet Müdürünce başkanımıza geçmiş olsun denileceği yerde “ne vardı, kimliğini gösterseydin” şeklinde serzenişte bulunulmuştur.

Yine Emniyet Genel Müdürlüğü'nün açıklaması da ibretliktir. EGM, yapılan hukuksuzluk için özür dileyeceğine, sahadaki polis memurunun olay günü sarf ettiği “biz devletiz!” sözüne adeta arka çıkmış; Anayasa ve kanunları yok sayarak, yapılan hukuksuz işleme kılıf uydurmak amacıyla olayla ilgisi dahi olmayan bir yönetmeliği işlemin ana unsuru olarak gösterebilmiştir.

Hiçbir biçimde kabul edilemez nitelikteki bu açıklamalar; kolluk güçlerinin hukuka aykırı davranışları sürdürmek konusundaki cüreti nereden aldıklarını göstermesi bakımından da ibretliktir.

Tüm bu yaşananlar sonucunda; emniyet teşkilatı içinde Anayasamızda belirtilen ve Devletimizin temel nitelikleri arasında yer alan hukuk devleti kavramına bağlılıktan çok, polis devleti gibi bir fiili oluşuma ve bunun getirdiği ‘ben yaptım, oldu!’ anlayışına yönelindiğini bir kez daha müşahade etmiş olduk.

Baro başkanları olarak bizler, yılmadan ve usanmadan polis devletinde değil, hukuk devletinde yaşadığımızı ve yapılan tüm hukuksuzlukların karşısında olduğumuzu bugüne kadar haykırdık ve haykırmaya da devam edeceğiz.

Bu vesile ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nü ve tüm ilgilileri "biz devletiz" diyen kişinin hukuka aykırı tavrını görmezden gelen açıklamaları nedeni ile kınadığımızı belirterek; hukukun gereklerini yerine getirmeleri ve sorumluları derhal görevden alarak, haklarında soruşturma açmaları gerektiğini bildiriyoruz.

Yaşanan olay nedeni ile avukat ya da baro başkanı olduğunu söylemeye gerek duymayarak sıradan bir vatandaşın kolluk kuvvetleri karşısında yaşadığı mağduriyeti resmeden ve vatandaşın haklarını öğrenmesine vesile olan Hatay Baro Başkanımız Av. Ekrem Dönmez’e teşekkür ediyor, her koşulda yanında olduğumuzu imzalarımız ile beyan ediyoruz.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İlginç 2020-08-02 15:26:16

kimlik göstermek bu kadar zormu gerçekten ? Videoyu izledim , baro başkanı dayanak istiyor ısrarla.. avukatların polise kimlik göstermesi zorlarına mı gidiyo veya rencide mi oluyo avukatlar.. memleketin terör fetö vs zor günler geçirdiği bir dönemde bu kadar büyütülecek bir mesele mi polisin kimlik sorması ? Veya polis baro başkanını görür görmez avukat olduğunu bilmek zorunda mı ? Baro başkanı madem bu kadar iyi niyetli , ısrarla dayanak sormak yerine ben avukatım arkadaşlar bu da avukat kimliğim neden demiyor mesela.. açıkçası bana samimi gelmedi baro başkanı ve dolayısıyla Çorum baro başkanı..

Avatar
Eğitimci 2020-08-02 16:18:03

Bu ülkede ufacık yetki bulan herkes kendini bişey sanıyor.Altı üstü avkatsınız yok sınavlarda özel kimlik yok kimlik göstermem yok eylem yaparım siz kendinizi ne sanıyorsunuz. Polisler görevini yapıyor destek olacağınıza köstek oluyorsunuz.Reis çoklu baroda ne kadar haklıymış.

Avatar
Hüsam 2020-08-02 16:22:50

Polis ne bilsin sen teröristmisin avkatmısın !!!!

Avatar
Çorumlu 2020-08-02 18:58:53

Bu ülkede kanunlari en iyi bilen avukatlar polise yardımcı olmayacaksa vatandaş ne yapacak. Göster kimliğini itirazini sonra yap. Artistlik yapmanın anlamı yok. Herkese her yerde yazili dayanak hazirlasin polis. Olur agam. Barolar herkesin her şeyin ustunde mi? Polis işini yapiyor hukuk adami olarak yardimci olacaksin yada sonucuna katlanacaksiniz.

Avatar
Mustafa sozudogru 2020-08-02 14:41:32

Benim guzel ulkemin guzel polisleri Allah yar ve yardimciniz olsun.

Avatar
Adsız 2020-08-02 18:25:31

Orada o kadar insan gösteriyorsa rutin kontrol de
Oda göstermek zorunda baro başkanı olunca ben oluyor özeni orada kimliğini insan gibi göstermesi Ne bu kibir anlamak mümkün değil onlarcası gelip geçiyor bu dünya da bunlara güvenip bunlarda senin hakkını koruyacak Allah bunun gibilerin eline düşürmesin

Avatar
Has Çorumlu 2020-08-02 21:33:47

Kimlik sorulunca ve medeni bir şekilde kimliğinizi ibraz edince bir yeriniz mi eksiliyor. Sözde herkes eşit. Baro başkanı olduğun alnında mı yazıyor senin. Polis doğru olanı yapmış tebrik ederim. Hemen destek açıklaması yapmak ta klasik alan, itibar kaybetme korkusu. Yazık...

Avatar
Birisi 2020-08-03 10:15:56

Kimsenin kanun karşısında bir ayrıcalığı yoktur. Sen baro başkanı işen adam gibi baro kimlik kartını çıkartıp devletin polisine göstereceksin. Polise hava basmaya kalkar bunu da reklam için kameraya çekersen poliste kolundan tutar merkeze çeker. Arkanı toplamakta siyasette umduğunu bulamamış tiplere kalır.