Kale'yi mağdur eden karar!

Çorum Merkez Kale Mahallesi'nde kentsel dönüşüm projesi ileri bir tarihe ertelendi.

23 Ağustos 2023 Çarşamba 14:00
Kale'yi mağdur eden karar!

Çorum Merkez Kale Mahallesi, riskli alan ilan edilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 06.01.2021 tarihinde verdiği onayın ardından Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ilk imzaları Eylül 2022 tarihinde atılmıştı. 95 dönümlük alanın kentsel dönüşüme sokularak cazibe merkezi haline getirileceği açıklanmıştı.

CHP Çorum Milletvekili Mehmet ahtasız, Kale Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hak sahipleri ile yapılan görüşmelerde yeterli çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu.

Milletvekili Tahtasız’ın aktardığı bilgilere göre; Kale Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ne zaman tamamlanacağına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verild. Bakanlık, hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri neticesinde üçte iki çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle projenin ileri bir tarihe ertelendiği bilgisini paylaştı.

ÇOĞUNLUKLA UZLAŞMA SAĞLANAMADI GEREKÇESİYLE...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki imzasıyla gönderilen yanıtta şu bilgiler verildi:
“Çorum ili, Merkez ilçesi, Kale mahallesinde yer alan yaklaşık 9,43 hektar büyüklüğe sahip “Riskli Alan’da 01.09.2022-12.06.2023 tarihleri arasında yürütülen ‘Hak Sahipleri İle Uzlaşma Görüşmeleri’ neticesinde üçte iki çoğunluk sağlanamamış olup, alandaki hak sahiplerinin uzlaşmasını etkileyecek farklı dönüşüm kurguları değerlendirilmek üzere söz konusu projenin uygulaması ileri bir tarihe ertelenmiştir.”

RİSKLİ ALAN İLAN EDİLDİ

CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, önergeye gelen cevabın ardından Kale Mahallesi Muhtarı Ali Şahin’le görüşerek bilgi aldı. Bölgedeki riskin devam ettiğini ancak dönüşüm projesinin uygulamaya geçirilemediğini belirten Tahtasız, “Bakanlık yasa gereği üçte iki çoğunluğun sağlanamadığı için projenin belirsiz bir tarihe ertelendiğini söylüyor ancak mahalledeki risk devam ediyor. Bir deprem veya başka bir afet olması durumunda bu mahallede yaşayan binlerce insanın yaşamı söz konusu. O nedenle Bakanlık belirsiz bir tarihe ertelemek yerine vatandaşları ikna etmek ve bu bölgeyi bir an önce boşaltmak ve dönüştürmek için ivedilikle adım atmalıdır. Çorum’un birçok projesi gibi bu projede rafa kaldırılıp unutulmamalıdır”dedi.

KALE MUHTARI AÇIKLAMA YAPTI

Kale Mahallesi Muhtarı Ali Şahin ise kentsel dönüşüm sürecinde arsası küçük olan ve ev verilemeyecek durumda olan vatandaşlara para teklif edildiğini, ancak paranın ne zaman verileceğinin belli olmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Arsa metrekaresi yeterli olmayan ve daire alamayan vatandaşa para teklif ediliyor. Fakat paranın ne zaman ödeneceği belli olmadığı için vatandaş evini ya da arsasını terk etmeyerek, uzlaşmaya yanaşmıyor. TOKİ acilen vatandaşla uzlaşmalı ve vatandaşlara kolaylık sağlamalı. Vatandaş lehine adımlar atmalı. Öte yandan arsa fiyatları 1.5 yıl önceki fiyatlar. Bu fiyatlar da güncellenmelidir. Çorum’un riskli bölgesi olarak ilan edilen mahallemiz bir an önce kentsel dönüşüme sokulmalıdır."

NELER OLMUŞTU

Çorum Merkez Kale Mahallesi, riskli alan ilan edilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 06.01.2021 tarihinde verdiği onayın ardından Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ilk imzaları Eylül 2022 tarihinde atılmıştı. Görseller üzerinde proje hak sahiplerine tanıtılmış, 95 dönümlük alanın kentsel dönüşüme sokularak cazibe merkezi haline getirileceği açıklanmıştı.

OKURLAR ARADI

Öte yandan konuya ilişkin taleplerini dile getiren bazı okurlarımız, Kale Mahallesi'nde uzlaşma sağlayanların da dönüşümün ertelenmesi nedeniyle mağdur olduğunu, bilhassa arsası bulunanlara yeni bir ev alacak kadar bedel ödenmediğini, üstüne üslük riskli alan ilan edilmesi nedeniyle mevcut arsaları üzerinde satış işlemleri gibi herhangi bir tasarrufta bulunulamadıklarını ifade ettiler.

Son Güncelleme: 23.08.2023 13:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Abdullah 2023-08-24 06:28:13

Riskli binalar yıkılmalıdır. Arsa m2 fiatları güncellenmelidir. Arsa ve ev sahiplerine çimento arazisinden arsa verilmesi bir seçenek olabilir.

Avatar
Adem 2023-08-24 07:26:15

Adamın hem evini aldım diyorsun,hem parasını vermiyorsun.anlaşmaya nasıl gelsinler. Versenize adamların parasını.

Avatar
yakup sayat 2023-08-24 10:39:55

çorumda imza atanların mağduriyeti sözkonusu değil imzalamayanlar muhatap bulamıyor.şov zamanı belediye anlaşma için şehircilik bakanlığı muhatap TOKİ elemanları ve güncel olmayan fiyatlarla kalede mülkü olan herkes mağdur.haber yapanlar haber yapmak için konuyu gündeme getiriyor. çorumun en risksiz alanı kaleye nasıl riskli alan ilan edildi sayın vekil onu sorsun.sekiz asırdır ayakta duran kalenin yapısı bunun kanıtıdır.

Avatar
yakup sayat 2023-08-24 10:51:33

kale ile ilgili yaptığınız her haberin altına yorum yapmaya devam edeceğim.belediye yönetimi ve muhtelif aday adayları görsün diye

Avatar
Kaleli 2023-08-24 20:03:47

İki tane AKP milletvekili ne yapıyorsunuz? Tatile mi çıktınız? Biz size oy verdik, kalenin işini CHP milletvekili takip ediyor.