Tarım arazisi tartışması

Çorum'un Cemilbey-Ortaköy yolu yapımında tarım arazilerinin olumsuz etkileneceği iddiası tartışmaya neden oldu.

11 Mart 2023 Cumartesi 00:25
Tarım arazisi tartışması

Türkiye Partisi Çorum eski İl Başkanı aynı zamanda yöre sakini olan Ali Seçil, ihalesi geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Cemilbey-Ortaköy yolunun bazı kısımlarında güzergâh değişikliği yapılmasıyla tarım arazilerinin olumsuz etkileneceğini belirterek, uygulamayı ilk gündeme getiren ve eleştiren isim oldu.

İLK TEPKİ ALİ SEÇİL'DEN

Yapımı planlanan Çorum-Ortaköy yolunun 2.etabının Cemilbey ve Balıyakup Köyünün verimli tarım arazilerinden geçeceğini savunan Ali Seçil, şöyle dedi: “Yapımı planlanan yol güzergâhının zemini sulak olduğu için oldukça maliyetli bir iş olacaktır. Yetkililerin birinci derece tarım arazisinden yol geçirme ısrarlarını anlamakta güçlük çekiyoruz. Yapılması planlanan yolun birinci derece tarım arazilerinin içinden geçecek olması düşündürücüdür. Mevcut yolun iyileştirilmesi yapılsa hem tarım arazileri yok olmayacak hem de yolun maliyeti oldukça düşük olacaktır. Yeni yapılması planlanan yolun 150 metre doğusunda ve batısında Çorum yolu olarak bilinen ve hala kullanılan kadastro yolları vardır. Bu yollardan birisinin kullanılması durumunda tarım arazileri olumsuz etkilenmeyecektir. Ayrıca yolun maliyeti de onda bire düşecek. Yapılacak köprü mesafesi 4/1 oranında azalacaktır. Tüm dünya tarım arazilerini korumak için çalışırken biz tarım arazilerini yok etmek için çalışıyoruz bu kabul edilemez. Verimli tarım arazilerini yok eden çevre halkına telafisi mümkün olmayan zararlar açacak olan bu projeden derhal vaz geçilmelidir. Proje gözden geçirilmeli tarım arazilerini yok etmeyecek yeni bir projede karar kılınmalıdır” dedi.

Ali Seçil, konuyu Valilik Makamı’na ilettiklerini duyurmasının ardından ikinci açıklama Ziraat Odası Başkanı Adem Özdemir’den geldi.

ZİRAAT ODASI AÇIKLAMA YAPTI

Gelişmeler üzerine Ziraat Odası Başkanı Adem Özdemir, Cemilbey ve Ortaköy eski karayolu iptal edilerek, Cemilbey ve diğer köylere ait tarım arazilerinin bölünerek yeni yol yapımının tasarlandığına yönelik iddialar üzerine açıklama yaptı.

Çorum Ziraat Odası Başkanı Adem Özdemir, bir tarım şehri olan Çorum’da tarım arazilerinin korunması gerektiğini söyledi.

Çorum’un bulunduğu bölgenin coğrafi açıdan bir tarım bölgesi olduğuna dikkat çeken Özdemir, “5403 sayılı toprak kanunu ile toprağın korunması tarım arazilerini sınıflandırılması amaç dışı ve yanlış kullanımların önlenmesi amaçlanmaktadır. Geçmişe baktığımızda atalarımızın köyleri ve yerleşik oturum alanları için daima yamaç bölgelerini tercih ederek vadileri de tarıma ayırmışlardır” dedi.
‘Çiftçiyi ve toprağı ihmal eden geleceğini ihmal etmiş demektir’ diyen Özdemir, “Atalarımız eski dönemlerde geçiş yollarını tarım arazilerini bölmeyerek kenarlarından götürmüşlerdir. Bu hareketleriyle tarımın kutsallığına değer vermişlerdir. Çiftçiyi ve toprağı ihmal eden geleceğini ihmal etmiş demektir” diye konuştu.

Tarım arazilerinin parçalanmaması için Çorum Ziraat Odası olarak gerekli mücadeleyi vereceklerine vurgu yapan Özdemir, ”Birkaç gün önce yerel basınımızda Cemilbey ve Ortaköy eski karayolu iptal edilerek ve Cemilbey’e ve diğer köylere ait tarım arazileri bölünerek yeni Cemilbey ve Ortaköy yolunun yapımının tasarlandığını öğrendik, can biter birinci sınıf arazilerin parçalanmasına Çorum Ziraat Odası Başkanlığı olarak gönlümüzün razı olmayacağını belirtirken bu konuyu ilgili çözüm mercilerine ileteceğimiz konusunda kimsenin kuşkusu olmasın” şeklinde konuştu.

SON AÇIKLAMA MUHSİN-İ TAVIR DERNEĞİ’NDEN

Konuya dair son açıklama Muhsin-i Tavır Derneği Başkanı Fatih Yücel’den geldi.

Yücel açıklamasında, Cemilbey-Ortaköy arası yapılacak olan yol çalışmasında bazı insanların gazete gazete gezerek sözde itirazlarını dile getirdiklerini belirterek, Çorum’un un bazı bölgelerinde tarım arazileri bağ parseli yapılırken ‘neredeydiniz, neden sesiniz çıkmadı’ diye sordu.

İşte Yücel’in o açıklaması:

Cemilbey yolunda Ovasaray’ın o güzelim ovası bağ parseli yapılırken neredeydiniz? Osmancık yolundaki tarlalar metre karelere bölünüp parsel parsel satılırken neredeydiniz? İskilip yolu, Merzifon yolu, Çorum barajının etrafı ve daha nice yerler o güzelim sulak tarlalar bağ parsellerin çevrilirken sizi göremedik. Üstelik bu bağ parselleri sadece şahıslara satılarak kooperatif şeklinde kaldı. Ama Cemilbey-Ortaköy arası bağ parseli yapılmayacak Yol yapılacak. O bölgede ulaşım kolay sağlanacak, o güzergahta bir çok köy var. Mollahasan, Yaylacık, Fındıklı, Karahacip Aşdavul, Cevizli, Kavakaalan, Oruçpınar ve daha nice köyler. Cemilbey-Ortaköy arası yol özellikle kışın zor ve engebeli olduğu için gıda, giyecek, temizlik ve inşaat malzemeleri tedarikçileri çok daha az gidiyor ve yöre halkı Çorum’a gelip almak zorunda kalıyor, her türlü maliyete biniyor. Sebebi ne olursa olsun önemli değil. Çünkü yol medeniyettir,  yol kültürdür, yol ihtiyaçtır, yol mecburidir, yol şarttır. İnsanların hayatını kolaylaştırmak gerekir, zorlaştırmak değil. O bölgede görüyoruz, soğan ekicisi var, çoğu zaman soğanı dahi tarlada bırakanı görüyoruz. Ben de Bir Karahacipli olarak o yolu sürekli kullanıyorum. O bölge halkı da kullanıyor. 2023 yılına gelmişiz, Çorum bölgesinde tek yapılmayan yol olarak orası kalmış. Karşı çıkmayın, muhalefet olmayın, o yol için yıllardır mücadele verenler var. Onlara da yeni yapılacak olan Cemilbey-Ortaköy arası yol için emeği geçen herkese ayrı ayrı çok teşekkür ederiz. Sağolun, varolun."

Son Güncelleme: 11.03.2023 10:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Doğrucu 2023-03-11 11:51:41

Bunlar da kim. MaşAllah ülke platform, vakıf, dernekten geçilmiyor. Üstelik birilerine yağcılık yapacağım diye gerçekleri eğip bükmede de üstlerine yok. Siz neredeydiniz diye soruyor ama, kendisinin durduğu yer, itham ettiklerinin tam tersi.

Avatar
Ali Araç 2023-03-11 20:46:04

Evet yol medeniyettir.Peki halihazırda Cemilbeyin ve Yaylacık ın içinden geçen yol neden iptal ediliyor.Karahacip daha medeni mı olacak o zaman

Avatar
Yol 2023-03-11 11:26:25

Cemilbeyin içinden geçmiyor galiba yol

Avatar
Yola da karşıyız, her şeye karşıyız!!! 2023-03-11 18:17:57

Yola da karşılarmış. Daha nelere karşı bunlar. Yazık ne hale geldik böyle

Avatar
Çorum 19 2023-03-13 07:55:03

Çok komik bütün ovaları imara aç kıyıları yagmala nehirleri atıklarla zehire boğ sonra bu muhabbetler