Tartışmaya 12 yıl önce açıklık getirdi

Dünyaca ünlü İslam Hukuku Profesörü hemşehrimiz Hayrettin Karaman da, 2007 yılında kaleme aldığı bir yazısında,"Sigara haram mı değil mi?" tartışmasına açıklık getiriyor.

18 Şubat 2019 Pazartesi 23:54
Tartışmaya 12 yıl önce açıklık getirdi

Geçtiğimiz günlerde Erzincan Müftülüğü Konferans Salonu'nda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, konuyla ilgili; "Dünyada ve ülkemizde yıllarca 'haram' denilmediği için dikkate alınmayan sigara  bağımlılığından, insanlığı kurtarmamız lazım. Sigara haramdır ve her birimiz sigaranın haram olduğunu milletimize anlatmalıyız." diye konuşmuştu.

Dünyaca ünlü İslam Hukuku Profesörü hemşehrimiz Hayrettin Karaman da, 2007 yılında kaleme aldığı bir yazısında,"Sigara haram mı değil mi?" tartışmasına şu ifadelerle açıklık getiriyor:

"Sigaranın mekruh veya mübah olduğuna dair verilen fetvalar, bilgi eksikliğine dayanıyor. Sigaranın zararını bilen bir alimin ona mübah (serbest) veya mekruh demesi mümkün değildir. Eğer mekruh diyecek olursa bu da tahrimen (haram hükmünde olan) mekruh olmalıdır.

Günümüzde yapılan araştırmalar, sigaranın sağlığa çok zararlı olduğunu kesin olarak tespit etmiştir. Alkollü içkilerin bile üzerlerinde “sağlığa zararlıdır” yazılmadığı halde sigara paketlerinin üzerinde, “sigara içene ve çevresindekilere önemli zararlar vermektedir”, “sigara öldürür” uyarıları yazılmaktadır. İslam beş değeri korumayı hedeflemiştir: Akıl, din, mal, hayat ve nesil. Sigara sağlığa kesin olarak zarar verdiği için “hayatı koruma” ilkesine aykırıdır.

"SİGARAYA HARAM DEMEYENİN BİLGİSİ EKSİKTİR"

Sigaraya verilen para boşa değil, zarara verildiği için malı koruma ilkesine ters düşmektedir. Hem malı hem de hayatı korumayı beceremeyen bir akıl, vazifesini yapmamış sayılır. 'Müslüman eliyle ve diliyle başkalarına zarar vermeyen kimsedir. Sigara içenler, başkalarına ve çevreye ciddi zararlar vermektedirler. Bütün bunlar bilinirken, sigaraya haram demeyenin bilgisi eksiktir. Eksik bilgi ile fetva vermek ise sorumluluk getirir..."

Son Güncelleme: 19.02.2019 13:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2019-02-19 10:17:17

İŞKUR'u dolandırmak haram mı hocam?

Misafir Avatar
Hakkı 2019-02-19 10:43:48 @Ahmet

DOLANDIRMAK HIRSIZLIK DEĞİLDİR AHMET BİLMİYORMUSUN MU SEN.

Beğenmedim! (0)
Avatar
Hakkı 2019-02-19 10:42:33

HABERCİM19 İYİCE SUYUNU ÇIKARDINIZ ADAM NEFES ALSA HABER YAPACAKSINIZ. AYIPTIR YAHU.

banner165