1100 yıllık tarih ihya oluyor

Çorum Belediyesi, şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’ni restore edecek.

27 Temmuz 2023 Perşembe 18:58
1100 yıllık tarih ihya oluyor

Çorum Belediyesi, şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’ni restore edecek.

MALİYETİN YARISI BAKANLIKTAN

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, Vali Mustafa Çiftçi ve Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın arasında imzalandı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı Bakanlık tarafından yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak.

KİMLER KATILDI?

Çorum Valiliğindeki protokol imza törenine Vali Mustafa Çiftçi, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Özel İdare Genel Sekreteri Recep Çıplak ve İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Osman Keser katıldı.

BAŞKAN  AŞGIN KONUŞTU

İmza töreninde konuşan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, çok önemli bir ana şahitlik ettiklerini belirterek “Ülkemizin, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı atıyoruz. Tarihi Çorum Kalesi Restorasyonu projemizle ilgili olarak Bakanlığımızdan aldığımız destekle ilgili işbirliği protokolü imza törenindeyiz. Bu işbirliğini çok önemsiyoruz. Kültürel varlıklarımızın tekrar ayağa kaldırılması, ihyası noktasında bizlere destek olmaya devam ediyorlar. Sayın Bakanımızın nezdinde tüm bakanlık çalışanlarına teşekkür ediyorum. Hususen de tüm bu güzel hizmetlerin başında yer alan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum.”dedi.

SELÇUKLU MİRASI YAPI

Tarihi Çorum Kalesi’nin büyük bir hazine olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, “Çorum Kalemiz, 1100 yıllık Selçuklu mirası tarihi bir yapı. Elimizde bir hazine var ve biz bu hazineyi değerlendiremiyor idik. Attığımız seri adımlarla şehrin tarihi yapılarının ayağa kaldırılması, adeta şehrin ruhunun yeniden hayat bulması noktasında çalışmalarımızdan birini de Kale’de yapmak istedik. Öncelikle bedenleri ile ilgili projemizi hazırladık. Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan onaylarını aldık. Sonrasında da Kale’nin iç kısımlarında yer alan 3 tarihi-kültürel varlığı koruyup diğer yapıları yıktık. Tarihi hiçbir özelliği olmayan 39 yapıyı yıktık.
Şimdi de tarihi varlıkların ihyası noktasına gelmiş durumdayız. Tüm prosedürleri tamamladık. Bakanlığımızdan da inşallah yüzde 50 hibe desteği alacağız. Kalan kısmını da Çorum Belediyesi olarak biz karşılayacağız. Kalenin bedenlerini en kısa sürede, bugün imzaladığımız protokol muvacehesinde en kısa sürede onaracak, şehrin, turizmin hizmetine sunacağız.” diye konuştu.

KALE MESCİDİ DE RESTORE EDİLECEK

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, protokol imza töreninde bir müjde daha verdi. Vakıflar Bölge Müdürü ile yaptığı görüşmede tarihi kale içerisinde yer alan mescidin de restorasyonunun başlayacağı müjdesini veren Aşgın, kale bedenleri ile birlikte bu tarihi mescidin de onarılacağını vurguladı. Başkana Aşgın, “Kale bedenlerinin restorasyonu başladığında mescidin de restorasyonu aynı anda başlayacak. Böylece hem kalenin bedenleri ihya olacak hem de orada tarihe şahitlik etmiş olan o mescidimiz de tarihi misyonuna kavuşmuş olacak. Sayın Valimiz Mustafa Çiftçi’ye şehir merkezi ve ilçelerdeki, köylerdeki ata yadigarı tarihi eserlerin tekrar hayat bulması için büyük gayret gösterdiği için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

TARİHİ ESERLERİMİZİ İHYA EDİYORUZ

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Tarihi Çorum Kalesi Restorasyonu için yaptıkları imza töreninin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu. Çorum Belediyesi’nin belediye sınırları içerisinde Valiliğin de belediye sınırları dışında ecdat yadigârı tarihi eserlerin hem restorasyonu hem de ihyası konusunda çeşitli çalışmalar yürüttüğünü belirten Vali Mustafa Çiftçi, “İl merkezimizde ve ilçelerimizde çok sayıda tarihi yapının restorasyonunu tamamladık. İlimizde çok sayıda Selçuklu eseri var. Bu toplantıdan sonra inşallah Çorum Kalesi de ihya edilmiş olacak. Bunu Belediyemiz, İl Özel İdaremiz, İl Kültür Müdürlüğümüz hep beraber el birliğiyle yürüteceğiz.” dedi.

Son Güncelleme: 27.07.2023 20:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İskilipli 2023-07-27 20:02:26

Çok geç kalındı Konyaya gidenler görür Selçuklu başkenti her taraf tarih Çorum Hitit başkenti insan istiyor Geçmişimizim şehre yansıtılmasını bu ARADA İSKİLİP KALESİ BEKLİYOR ALTTA MAĞARALAR harika bir doğal görüntü ama nerde Belediye yada kaymakamlık restarasyonu takipte bulunmalı hayırlı olsun

Avatar
İskilipden 2023-07-27 21:08:18

İskilip Kale ve kale altı mağaralar restorasyonu bekliyor. Dünyada böyle görünüme sahip manzara yok.
Belediye, kaymakamlık diğer idari ve sosyal bilimler bu konuyu üst perdeden dile getirseniz ilçeye faydalı olunur.

Misafir Avatar
hayyam 2023-07-28 09:10:29 @İskilipden

Bu kez "Tosya yolu" dememişsin hayret. Ben senin "selamın aleyküm" diyen birine bile "aleyküm Tosya yolu" dediğini düşünüyordum.

Beğenmedim! (1)
Avatar
çorumlu 2023-07-28 09:12:59

sivas buruciye medresesi gibi yapılırsa güzel olur. hem insanlara değişik bir mekan hem tarihi sanat atölyeleri

Avatar
Gazete Okuru 2023-07-28 14:32:55

Çok güzel bir hizmet. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.

Avatar
Cengiz Topel 2023-08-02 17:23:56

Cengiz Topel Caddesinde dükkanlarına el koyduğunuz esnafın hakkını nasıl ödeyeceksiniz?