Çorum’da 2 cami restorasyona giriyor

Çorum’da merkez Ulu Cami ve Kulaksız Cami ile Mecitözü’nün Alören köyü camisinde bu yıl içinde rastorasyon yapılacak.

13 Ocak 2022 Perşembe 15:39
Çorum’da 2 cami restorasyona giriyor

Çorum’da merkez Ulu Cami ve Kulaksız Cami ile Mecitözü’nün Alören köyü camisinde bu yıl içinde rastorasyon yapılacak. Tadilat çalışmalarının 2023 yılında tamamlanması bekleniyor.

AK Parti Çorum Milletvekili MKYK Üyesi Ahmet Sami Ceylan, Çorum’un tarihi simgelerinden biri olan Murad-i Rabi Ulu Camii’nin restore edileceğini duyurdu.

Çorum’da yüzyıllardır insanların ibadetini yaptığı Ulu Cami’nde zaman içerisinde tadilat gerektiren bir takım eksikliklerin ortaya vurgulayan Ceylan, Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanı içerisinde yer alan tarihi caminin restorasyonunun 2022 yılı yatırım programına alındığını açıkladı.

Restorasyon ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacak olan Ulu Camii’nde çalışmalarına hemen başlanacağını vurgulayan Ceylan, restorasyonun 2023 yılında tamamlanacağını kaydetti.

Çorum’un tarihi mekanlarından biri olan Murad-i Rabi Ulu Cami’nin tarihi hakkında da bilgiler paylaşan Ceylan, Murad-i Rabi Ulu Camii’nin Selçuklu Sultanı III. Alâeddin döneminde 13. yüzyılın sonlarında yaptırıldığının kabul edildiğini söyledi.

1446 yılında yaşanan bir depremde büyük oranda yıkılan Camii’nin Mimar Sinan tarafından onarıldığını anlatan Ceylan, 1790 yılındaki depremde tekrar harap olan caminin, Çapanoğlu oğlu Abdülfettah Bey tarafından 1810 yılında bugünkü hali ile tekrar tadilattan geçtiğini kaydetti.

Ceylan, ayrıca merkez Kulaksız Camii ve Mecitözü Alören Camii’nin de restorasyonunun 2022 yılı yatırım programında yer aldığını belirterek, bu yıl içinde içerisinde ihale edilerek başlanacak olan restorasyon çalışmalarının 2023 yılında bitirileceğini dile getirdi. Ceylan, tarihi mekanların korunmasına büyük özen gösterdiklerini, geçmişi yaşatan tarihi eserlerin gelecek nesillere de en güzel şekilde bırakılması gerektiği bilinciyle hareket ettiklerini sözlerine ekledi.

Son Güncelleme: 15.01.2022 17:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kübra 2022-01-14 07:53:19

Yorumumu yayınla lütfen habercim19 belki burdan sesimizi ust merciler duyabilir.

Avatar
Kübra 2022-01-14 07:51:36

Restorasyonu düzgün yapsınlar. Duzelticez derken tarihi yapıyı bozuyolar. Ben Çorum'da yapilan restorasyonları hic begenmiyorum. En dar sokak arastayı ne hale getirdiler o rengarenk kapılar facia yaşanmışlık izini tamamen söküp almışlar. Restore edilsin ama yapıların kimliğini bozmadan lütfen. Tarihin izlerini restorasyon yapacağız diye silmeyin.

Avatar
Mehmet ,Emin KAYALAR 2022-01-14 13:55:21

RESTERASYON SIRASI KELLEGOZ CAMMINDEN SONRA KULAKSIZ CAMIINDE IDI NE OLDUDA KULAKSIZ CAMIINE SIRA GELMEDI KÜBRA SANA AYNEN KATILIYORUM ASLINA UYGUN YAPILMADIGI GIBI KULAKSIZ CAMININ ORTADAKI BUYUK AVIZEYIDE KAYBETTILER ULU CAMIDEKI BÜYÜK AVIZE ILE AYNI IDI MALESEF TOKAT VAKIFLAR MUDURLUGU GOREVLERINI YAPMIYORLAR CIMERDEN YANIT BEKLIYORUM SIKAYET ETMISTIM.

Avatar
Delinin Biri 2022-01-15 07:58:05

Yandaşlara iş imkanları yaratmak için gece gündüz proje hazırlıyorlar. Gelsin ihaleler. İhaleyi alacak kişi bile bellidir. Senaryo yazılmıştır.

Avatar
Corumlu restorator 2022-01-21 01:23:28

Sadece güçlendirme ve onarım mi yoksa ince işçilik kalemisi bezemeler vs de yenilenecek mi?