Renkli açılış, ‘Çorum Mutfağı’ bu restoranda

Çorum Belediyesi’nin Velipaşa Hanı içerisinde oluşturduğu Çorum yemekleri konseptindeki restoran törenle hizmete açıldı

10 Temmuz 2023 Pazartesi 20:03
Renkli açılış, ‘Çorum Mutfağı’ bu restoranda

Çorum’da Osmanlı döneminde inşa edilen 157 yıllık Veli Paşa Hanı'nda belediye tarafından açılan restoranda yöresel lezzetler misafirlerin beğenisine sunuluyor.

TARİHİ VELİ PAŞA HANI’NDA

Yozgat Beylerbeyi Veli Paşa tarafından 1865’te yaptırılan Çepni Mahallesi’ndeki tarihi han, uzun dönem “Anadolu Oteli” olarak kullanıldı. Bin metrekare alana inşa edilen iki katlı han, bitişiğindeki 35 odalı otel kısmıyla 1914 yılında çıkan yangında büyük hasar gördü. Yeniden inşa edilerek bugünkü halini alan yapı, mülk sahipleri tarafından market ve depo olarak kullanıldı. Çorum Belediyesi tarafından restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından tarihi ve kültürel değerlerin yaşatıldığı bir mekan haline gelen tarihi han, gastronomi merkezine dönüştü. Çorum Belediyesi tarafından han içerisinde hizmete açılan restoranda kentin lezzetleriyle ülkede ve dünyada tanınırlığının artırılması, gastronomi turizminden de pay alması hedefleniyor.

ECDAT YADİGARINI AYAĞA KALDIRDIK

Açılışta konuşan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum’un dünyanın en güzel mutfaklarından birisine sahip olduğunu belirterek, kentin gastronomi turizminden hak ettiği payı almasını istediklerini söyledi. Veli Paşa Hanı’nı bilenlerin şu an nerden nereye gelindiğini çok iyi göreceklerini belirten Başkan Aşgın, “Veli Paşa Hanı, maalesef tarihi dokusundan çok uzak, tarihi yapısından uzaktı. Veli Paşa Han, cumhuriyet döneminin hemen öncesinde Osmanlı İmparatorluğu’nun Abdülhamid Han döneminde yapılan sivil mimaride eşi benzeri olmayan bir han. Han terk edilmişti. Ecdat yadigarı unutulmuş bir müesseseyi bu şehrin ruhunu, özünü tekrar ayağa kaldırmayı nasip eden Allah’a şükürler olsun” dedi.

HEDEF GASTRONOMİ TURİZMİ

Gastronomi turizmine dikkat çeken Başkan Aşgın, “Ünlü şef Ömür Akkor’un ifadesiyle dünyanın en iyi mutfağı Çorum’da ise Çorum gastronomi turizminden hak ettiği payı almalı. Bu tesisleşme ile olur. Yöresel mutfaklarınız olursa, yerli gastronomimizi gelen misafirlere yansıtan ortamlar oluşturursak olur. Bunun için Çorum Belediyesi olarak öncü olmamız gerekiyordu. Bunu gerçekleştirdik. Sloganımız Çorum için aşkla. Eğer yaptığımız eserlerde kalbiniz kıpırdıyorsa, maneviyatınız yükseliyorsa, huzurla geliyorsanız biz o çorbaya sadece tuzu değil aşkımızı katmışız. Burası da böyle oldu. Çok hoşumuza gitti. Dışardan gelen misafirler ve hemşehrilerimizi en iyi şekilde ağırlayacağımız bir eseri hizmete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından restoranın açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Vali Yardımcısı Tamer Orhan, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, AK Parti Çorum İl Başkanı Murat Günay ve davetliler katıldı.

İHA

Son Güncelleme: 12.07.2023 14:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gariban vatandaş 2023-07-10 20:47:44

Bir bardak Çay 7 TL olmuş sosyal tesislerde yemekler 1000tl olur artık

Misafir Avatar
elif 2023-07-11 08:40:13 @Gariban vatandaş

Yanlış biliyor olabilirsiniz. https://tesisler.corum.bel.tr/menu/ adresindeki fiyatlarda 4 görünüyor.

Beğenmedim! (0)
Avatar
Aj adam 2023-07-11 00:27:45

Yemek ne var bilgi verseydiniz.

Avatar
aşkla... 2023-07-11 06:38:13

bu başkana devlet başkanlığı yakışır

Avatar
Fiat ve cesitler 2023-07-11 09:49:31

Yapılan çalışmaları beğeniyoruz...Yalnız haber yapılırken eksik yapılıyor.Orada hangi tür yemeklerin servis edildiği ve hakkında bilgi yok.Ben oraya gittiğimde cebimdeki harçlık durumuna göre hareket edebileyim...fiyatını bilmeden yediğim yiyecek sonunda hesap gelince iyi soğan soyarim denemem lazım.Sosyal tesislerin adı sosyal olarak kaldı.Bazi yerler hiç sosyal değil sosyete sel oldu ...