Selçuklu kenti gün yüzüne çıkarılıyor

Alaca’nın Mahmudiye Köyü Kalehisar ören yerinde Orta Karadeniz'in tek Anadolu Selçuklu kentinde kazı çalışmaları yapılıyor.

05 Eylül 2019 Perşembe 12:12
Selçuklu kenti gün yüzüne çıkarılıyor

Alaca’nın Mahmudiye Köyü Kalehisar ören yerinde kazı çalışmaları başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile ‘Çorum İli ve İlçelerinde, Orta Karadeniz’de Anadolu Selçuklu Dönemi Yapıları” konulu çalışmaya bağlı olarak Alaca’nın Mahmudiye köyü sınırları içerisinde bulunan Kalehisar ören yerinde araştırmalara 19 Ağustos’ta tarihinde başlanıldı. Vali Mustafa Çiftçi’nin himayelerinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Alaca Kaymakamlığı’nın desteği ile başlatılan çalışmalar, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünden Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin başkanlığında, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahmud Drahor, Uşak Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Günnur Aydoğdu, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Ali Rıza Bilgin, Gümüşhane Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Beste Çok, İstanbul Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Yasser Dallal ile Sanat Tarihi ve Arkeoloji bölümü lisans öğrencilerinden Necla Başar, Berfin Yetiş, Nihal Çağlanoğlu, Okan Güngör ve Bakanlık Temsilcisi Çorum Müzesi Uzmanı Firdevs Yıldırım’dan oluşan bir ekip tarafından kazı çalışmaları yürütülüyor.r.

Mahmudiye köyü yakınındaki sit alanı içerisinde, Behramşah Külliyesi ismiyle de bilinen bir medrese ile bu yapının güneydoğusunda bir kervansaray günümüzde ayakta olan yapılar arasımnda yer alıyor. Bu yapıların güneybatısında yer alan Kalehisar Kalesinde ise yine bu yapılar ile çağdaş olduğu düşünülen sur kalıntıları ve karakol binası olduğu düşünülen bir yapı bulunuyor. Çalışmalar neticesinde yapılan tespitler, burasının Anadolu Selçuklu dönemine ait bir kent olduğunu doğruluyor. Kalehisar, Orta Karadeniz bölgesinde araştırması devam eden tek Anadolu Selçuklu kenti olma özelliği ile öne çıkıyor. Topoğrafik, jeofizik çalışmaları ve yüzeydeki seramik buluntuların incelenmesi sonucunda kentle ilgili verilerin artacağı ve çalışmaların önümüzdeki yıllarda da devam edeceği düşünülüyor.

Son Güncelleme: 06.09.2019 14:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fatih 2019-09-05 14:21:35

Alaca kendisi ilçe Muradiye ilçesi yok