Tüm yönleriyle Hititler

Çorum’da ‘Hititler’den Günümüze Anadolu’da Dini Törenler ve Tören Mekanları Sempozyumu’ gerçekleştirildi.

12 Aralık 2021 Pazar 14:09
Tüm yönleriyle Hititler

Çorum’da ‘Hititler’den Günümüze Anadolu’da Dini Törenler ve Tören Mekanları Sempozyumu’ gerçekleştirildi.
Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarihi Bölümü öncülüğünde “Hititler’den Günümüze Anadolu’da Dini Törenler ve Tören Mekanları Sempozyumu’ düzenlendi.

Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Kampüsü Ethem Erkoç Konferans Salonunda hafta sonu düzenlenen ve üniversitenin kurumsal YouTube ve Twitter hesaplarından canlı yayınlanan sempozyumun açılış programına, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Şenödeyici, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. İlknur Taş, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, toplumların inanç sistemlerinin en iyi tespitinin, ilah olarak kabul edilen varlıklar ve belirli kurallar içerisinde düzenlenen dini törenlerin incelenmesiyle mümkün olduğunu söyledi.

Dini törenlerin kapsamının, en eski çağlardan itibaren tapınma, eylem, şenlik gibi etkinlikleri içerdiğini, dini ritüellerin gerçekleştirildiği mekanların mimarisinin de toplumların kültürel kimliğiyle ilgili ipuçları verdiğini anlatan Prof. Dr. Taş, “Dini törenlerin gerçekleştirildiği mekanların analizleri ve çözümlenmesi bu açıdan önemlidir” ifadesini kullandı.

Tanrı’ya ulaşma yolunda yapılan törenler ve ritüellerin, her ne kadar kültürden kültüre farklılık gösterse de aslında pek çok ortak noktaları bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Taş, “Her ne kadar sempozyumun kronolojisini Hititler’den başlatmış olsak da Anadolu’da neolitik çağlardan bu yana din olarak adlandıramasak da köklü bir tapı geleneğinin olduğunu son yıllarda yapılan araştırmalar bize göstermektedir” dedi.

Prof. Dr. Taş, iki gün süren ve çeşitli disiplinlerden bilim insanları ve araştırmacıların çalışmalarını sunduğu sempozyumda, “Hititler’den günümüze zaman dizinsel bir düzen içinde dinsel törenler ve törenle mekanları” hakkında yeni görüşler ve bilgilerin aktarılacağını vurgulayarak, “Bu sempozyumda tarih, arkeoloji, antropoloji ve mimarlığın yanı sıra müzikoloji, halkbilim, edebiyat, teoloji, psikoloji ve felsefe gibi farklı disiplinleri temsil eden bilim insanlarını aynı platformda buluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

TARİHİ VE KÜLTÜREL ZENGİLİKLER TANITILIYOR

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam da, Hitit Üniversitesi olarak birçok alanda, diğer üniversiteler ve akademisyenlerle işbirliği içinde olmaya özen gösterdikleri etkinliklerden birini daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

“Hitit Üniversitesi’nin ismini aldığı Hitit medeniyeti başta olmak üzere, önemli dönemlere ev sahipliği yapmış tarihi ve kültürel zenginliklerimizi bilimsel platformlarda ortaya koymak, tanıtmak en önemli görevlerimizden biri” diyen Prof. Dr. Baykam,  şöyle konuştu: “Bunu misyon olarak ediniyoruz. Bu amaçla çeşitli etkinliklerle tarihe ışık tutmaya gayret ediyoruz.  Bir toplumun kültürel kodlarını en iyi şekilde onların inanç sistemlerini inceleyerek tespit edebiliriz. Dini törenler ve ritüeller geçmişten günümüze sadece ibadet amacıyla değil aslında sosyal ve kültürel etkinliklere de vesile olmaktaydı. Tüm bu törenler, her toplumun yaşadığı coğrafya ve kültürel kimliğiyle ilişkili olarak farklı mekanlar ve mimari yapılar içinde gerçekleştirilmekteydi. Geçmişte Anadolu’da gerçekleşen dini törenlerin, nasıl ve nerelerde yapıldığının incelenmesi ve tören pratiklerinin içerdiği özelliklerin, sembollerin çözümlenmesi gerçekten önemli, bu anlamda.”
Sempozyumda, Hitit medeniyetinden başlanarak Helenistik, Roma, Bizans, ardından Osmanlı dönemi ve günümüze değin konuya ilişkin bilgiler ortaya konularak akademik platformda tartışılacağını kaydeden Prof. Dr. Baykam, “Etkinliği düzenleyen Tarih Bölümü hocalarımıza, çevrimiçi katkı sağlayacak tüm katılımcılarımıza çok çok teşekkür ediyor, verimli toplantı olmasını diliyorum” dedi.

Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Özer Şenödeyici başkanlığında düzenlenen açılış oturumuyla devam etti.

İki gün süren sempozyumda, “dini semboller”, “dini törenlerde kullanılan müzik, müzik aletleri ve müzisyenler”, “törenlerde yer alan resmi görevliler”, “törenlerin gerçekleştirildiği mekânlar”, “dini törenleri içeren yazılı kaynaklar”, “birleştirici coğrafya ve jeokültürel bellek esasında Hitit dini törenleri” ile “Geleneksel Anadolu dini törenlerine yansımaları” gibi konularda sunumlar yapıldı.

Son Güncelleme: 13.12.2021 10:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.