‘Bir tas leblebi, Türkiye özeti’

Milliyet Yazarı Özay Şendir, Çorum Belediyesi’nin Payitaht dizisinde leblebi ve Yedi Sekiz Hasan Paşa tanıtımı ve yansımalarını yorumladı.

04 Aralık 2020 Cuma 22:03
‘Bir tas leblebi, Türkiye özeti’

Milliyet Yazarı Özay Şendir, ‘Bir Tas Leblebi, Türkiye özeti’ başlıklı köşe yazısında Çorum Belediyesi’nin Payitaht dizisinde leblebi ve Yedi Sekiz Hasan Paşa tanıtımını yorumladı.

Çorumlu Yedi Sekiz Hasan Paşa karakteriyle yapılan leblebi tanıtımının 40 bin lira gibi düşük bir bütçe ile çektirilmesini önemine dikkat çeken TRT’de yayınlanan Payitaht Abdülhamit dizisinde Çorum leblebisinin tanıtımının 40 bin lira bütçe ile çektirilmesinin üç gündür tartışılmasını tuhaf bulan Şendir, “TRT’de ekrana gelen ve izleyicisi olan bir dönem dizisinde, böyle bir sahneyi bu kadar düşük bütçeyle çektirmek başarı.” dedi.

Milliyet Yazarı Özay Şendir, Çorum Belediye Başkanı’nın 40 bin lira bütçeye yönelik yapılan eleştirilere alınmakta haklı olmakla beraber, kurduğu cümlelerle haklı kalamadığı değerlendirmesinde bulundu.

İşte Şendir’in ‘Bir Tas Leblebi, Türkiye özeti’ yazısının o bölümü:

“TRT’de yayınlanan Payitaht Abdülhamit dizisinde Çorum leblebisinin yer aldığı bir sahne ekrana geldi.

Uydurulmuş bir karakterle değil, Çorumlu Yedi Sekiz Hasan Paşa üzerinden yapıldı leblebinin reklamı.

Çorum Belediyesi, o sahne için 40 bin lira reklam parası ödemiş ya, bunu tartışıyoruz üç gündür.

TRT’de ekrana gelen ve izleyicisi olan bir dönem dizisinde, böyle bir sahneyi bu kadar düşük bütçeyle çektirmek başarı.
Çorum Belediye Başkanı, eleştirilere alınmakta haklı ama kurduğu cümlelerle haklı kalamamış.

Başkan diyor ki, “Bizi eleştirenler Abdülhamit’e Kızıl Sultan diyenlerin torunlarıdır.” Klasik bir Türkiye refleksi bu.
Konu ne olursa olsun, ülkedeki kamplardan birine laf çakıp, kendi kampından “Bizim adamımız” diye destek bulma çabası.
Bunu yapmak kolay; zor olan, televizyon piyasasında bu tür bir işin kaça yapıldığını örnekleriyle izah edip, herkesi ikna etmeye çalışmak.

Başkan’ın cevap vermediği “Leblebiyi tanıtmak Çorum Belediyesi’nin işi mi?” sorusuna da ben yanıt vereyim:
Çorum’da en pahalı dükkânlar, leblebicilerin bulunduğu caddede, belediyenin aldığı emlak vergisi var, Çorum sadece leblebi değil, doğa ve tarih turizmi açısından da özellikleri olan bir yer ve leblebi turizm açısından da ek bir fayda sağlayabilir.

Bir tas leblebi işte böyle tam bir Türkiye özeti oldu."

Son Güncelleme: 08.12.2020 13:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Serkan 2020-12-05 15:57:33

Ne bu millet düşmanlığı ne bu devlet düşmanlığı ne bu Çorum düşmanlığı..Hem havalanı istersin hem yapımına başlanınca doğa katlediliyor dersin..Hem işsiziz dersin hem iş alanı açaçak tüm projelere reklamlara karşı çıkarsın..Hem ordu göreve dersin hem ordu darbe yapmayınca satılmış ordu dersin..Hem İsraf var dersin hem çekirdek yiyen eşek heykeli yaparsın..Kendini bilmez bir haysiyetsizin kabul edilmez davranışını tüm Ensar camiasına mal edersin hem nerdeyse hergün haberlere manşet olan tecavüzcü parti yöneticilerini görünce küçük dilini yutarsın..Hem Türkiye laiktir laik kalacak naraları atarsın hem fetocuları baş tacı yaparsın..Hem ordunun haysiyeti kalmadı dersin hem 15 temmuzda Genelkurmay Başkanını esir alan milletin Aziz evlatlarını şehit eden ülkenin bağımsızlığını simgeleyen parlementoyu ve devleti temsil eden cumhurbaşkanlığını bombalayan hainler için adalet yürüyüşü yaparsın..Hem pkklılarla dostlar ittifakı yaparsın hem şehit cenazesinde baş köşeyi kaparsın..bu arada bunları yazarken dahi başım döndü..sen kimsin..kim..

Avatar
Heykel 2020-12-05 09:53:28

Halil İbrahim Başkan bu işleri bilmiyor. Çorum Belediye Meclisi CHP Grup Başk. Dediği gibi FANTAZİ yapıyor. Ya başkan saat kulesinin dibine şöyle kocaman bir tane ÇEKİRDEK YİYEN EŞEK HEYKELİ yaptırsan da milletin parası boşa gitmese sabah akşam selam versek eşeğe hem de sanat ta fiyat olmaz 3-5 Milyon versen de kimse eleştirmez hele CHP zihniyeti yeminle Alkışlar sizi.

Avatar
sebaat 2020-12-06 14:44:32

Olumlu yorum yapanların hepsi 40BİN TL gibi bir rakamın, asgari ücret ile çalışan bir kişinin 1 yıllık maaşından daha fazla olduğunu biliyordur heralde.Ya da kendileri ayda 15-20 bin kazanıyordur heralde. Gel kardeşim Çorumun reklamını yapacağız diye Hürriyet Meydanında stant açsan ve para istesen; bu 40 bin tl yi az gören kalemşörlerin hiç birisi demir para bile vermez.Yalan mı ? Başka partilerin yaptığı yanlışlar bizim yanlışlarımızı doğru kılmaz.Bunu sağcı birisi oalrak söylüyorum.Bizim odak noktamız şu an itibariyle şehri besleyecek SU kaynakları olmalı.2 aylık suyumuz kaldı diye manşet atan gazeteye cvp vermek olamalı.Ciddi bir su sıkıntısı ile karşı karşıyayız.

Avatar
Çorumlu 2020-12-04 22:37:18

Çok gerçekçi bi değerlendirme olmuş, kalemine sağlık..gazeteci olmak kolay değil ( Çorum’u kastetmiyorum tabiki :) ) herkes üzerine düşeni almalı , buna Başkan da dahil..

Avatar
Hüsam 2020-12-04 23:23:40

Malum çevrelerin ne leblebi ne çorum ne para onların derdi hala Abdulhamit

Avatar
Fatih 2020-12-05 09:08:50

Doğruya doğru yanlışa yanlış
Olan nedir
Olan; Bir milli proje olan, tarihimizi dogru anlatma adına, Sultan Abdülhamid dogru anlatma adina çekilmiş bir dizinin icerisinde Corumu dogru anlatma adina bir iki sahne yerleştirilmiş. Bunu da Corum Belediyesi yapmis iyide yapmis. Tartışılan nedir; Belediyenin başka işi yokmu niye bu kadar paraya yaptı vs. Baskan ne demiş karşı çıkanlar Abdülhamid kızıl sultan diyenler
Efendim baskan niye böyle demiş iyi de Abdulhamit dizisi niye var bu Corum reklami Acunun programında mi yayınlandı demem o ki elbetteki corumun rekkami yapılacak ama hak da teslim edilecek tarih doğru anlatılmaz znlaşılmazsa leblebi reklamın hiçbir önemi olmaz

Avatar
Heykele cevap 2020-12-05 13:06:28

Harika tespit kardeş eline sağlık

Avatar
ÇORUMLU 19 2020-12-05 14:08:12

PAYİTAHT DİZİSİNDE ÇORUMUN LEBLEBİSİNİN TANITILMASINA 40 BİN TL VERİLMİŞ, ÇOKTA DOĞRU BİR HARCAMA YAPILMIŞ ZİRA BÖYLE BİR REKLAMI BAŞKA PLATFORMLARDA YAPILMIŞ OLSA YÜZ BİNLERLE BELKİDE MİLYON TL LERLE İFADE EDİLEBİLECEK BİR HARCAMA OLURDU..BUNLARIN EN İYİ ÖRNEĞİNİ chp ŞİRKETİNİN YAPTIRDIĞI İŞEYEN KADIN, ÇEKİRDEK YİYEN EŞEK, MAKARYOS HEYKELİ VE DİĞER BİNLERCE chp HEYKELLERDEN GÖRÜYORUZ, BUNA DOLAYI HER KİŞİ KENDİNDEN BİLİR İŞİ MİSALİ...ÇORUM TANITIMINA YAPILACAK MAKUL VE CÜZİ HARCAMALARA KARŞI TAVIR ALACAK KESİM BELLİDİR.. chp ŞİRKETİ YÖNETİMİ VE AVANELERİ İLE OSMANLI PADİŞAHLARINA, PAŞALARINA DÜŞMAN OLAN ERMENİ, YAHUDİ, HIRISTİYAN GÜRUHUDUR....BU BÖYLE BİLİNE, BU TARZ GÜRUH KONUŞURKEN VE İFTİRA ATARKEN BİR KERE DAHA DÜŞÜECEK, ZİRA DEVİR DEĞİŞTİ ARTIK 90 YILLIK REKLAM VE SİRK GÖSTERİSİ BİTTİ ARTIK..OSMANLI İMPARATORLUĞU KALDIĞI YERDEN DEVAM EDİYOR..