Dikkat çeken mesajlar

Özgür-Der'in alternatif seminerlerinde Müslümanlar için dikkat çeken mesajlar verildi

25 Mart 2018 Pazar 12:03
Dikkat çeken mesajlar

Özgür-Der Çorum Şubesi 2017-2018 yılı alternatif eğitim seminerleri devam ediyor. Bu hafta ‘Müslümanlar Arası Yaşanan Tartışmalar ve Zaaflar’ konulu semineri Kerim Mandıralıoğlu ve Faruk Sildir sundu.

İLETİŞİM ARAÇLARINI KULLANILMALI

İslam’ın Müslümanlara tebliğ ve şahitlik sorumluluğu yüklediğini hatırlatarak sözlerine başlayan Kerim Mandıralıoğlu, bu sorumluluğu hayata taşırken TV, internet, sosyal medya gibi kitle iletişim araçlarının kullanılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Medyanın gücünün öneminde değinerek, darbe süreçlerinde medyanın sergilediği tavrı ve medyanın birilerinin elinde nasıl baskı aracı olarak kullanıldığını örneklerle açıkladı.

Tartışmanın mekânı, zamanının uygun olmasına dikkat çeken konuşmacı, uygunsuz, sahada mücadelenin içinde olmayan, akademik beklentileri ön planda ve reyting kaygıları ile yapılan tartışmaların kimi zaman insanlara katkı yerine İslam’dan soğutan bir duruma sevk ettiğini ifade etti.

MALUMAT TA, CAHİLLİK TE ARTIYOR

Hem dini, hem de ahlaki usülden uzak, bilginin salih amele dönüşmediği ve teşvik etmediği tartışmaların malumat verse de, cahilliği beslediğine vurgulayan Mandıralıoğlu, sloganik bilgi ve ahkâma değil, hikmetli öğütlere ihtiyacımız olduğunu söyledi.

DOĞRU KİŞİYE DEĞİL HAKKA GÖRE BELİRLENİR

Doğruluk ve hakikatin önemine değinerek, ihtiyacımız olan doğrunun ve ölçüsünün kişilere göre değil, hakikat ve adalete göre belirlenmesi gerektiğine değindi.

Geleneği terk eden ve yok sayan bir anlayışın kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, geleneğin külüne değil, közüne ihtiyacımız olduğunu, vahşeti kabul eden, hakikati kendine göre belirleyen, her şeyi mubah gören ve pragmatist yaklaşımların toplumsal bilinci gerilettiğini söyledi.

SİYASİ OTORİTENİN DİNE MÜDAHALESİ

Siyasi otoritenin dine müdahalesinin doğru olmadığına da değinen konuşmacı, dinin güncellenme tartışmalarına da atıfta bulunarak, nasların değişmeyeceğini, ancak; içtihatların zamanın taleplerine cevap verecek şekilde yorumlanabilmesi gerektiğini vurguladı.

Medyanın ve bazı kesimlerin algı operasyonları ile kamuoyunu yanıltan şekilde servis ettiği kimi düşüncelere müdahale edildiğini, oysa şiddete başvurmayan fikirlerin kanun ile düzeltilemeyeceğini hatırlatarak, yapıcı ve içerden eleştirinin önemini değinerek sözlerini tamamladı.

DIŞLAYICI VE TIRMALIYICI DİL

Emri bil maruf, nehyi anil münker, iyiyi emretmek, kötüden men etmek sorumluluğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Faruk Sildir de, Müslümanların kendi aralarında toleransın ne kadar az olduğunu, oysa muhatabımıza dışlayıcı ve tırmalayıcı bir dille değil, kuşatıcı bir dille yaklaşmanın önemine dikkat çekti.

ELEŞTİRİ KATKI SAĞLAR

Hatayı önce kendimizde aramamız gerektiğini vurgulayarak, doğru eleştiri ve öz eleştirinin kişiye ve yapıya katkı sağlayacağını belirterek, öncelikle tutarlı, saygı ve merhameti elden bırakmayan,  ıslah ve inşa merkezli bir kaygı ile yapılması gerektiğini söyledi.

Kur-an’dan Müslümanlara ölçü olacak ayetlerinden örnekler veren konuşmacı, bilmediğimiz şeyin ardında düşmememiz gerektiğini, adil şahitlik sorumluluğu ve hakkın, haklının yanında durma zorunluluğunu hatırlatarak sözlerini tamamladı.

Program dinleyicilerden gelen soru ve katılımlarla sona erdi.

Son Güncelleme: 25.03.2018 14:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.