Hastanede bir ilk daha

Çorum'da ilk kez kapalı tüm kalın bağırsak çıkarılması ameliyatı (Laparoskopik Subtotal Kolektomi) gerçekleştirildi

07 Nisan 2021 Çarşamba 12:37
Hastanede bir ilk daha

Çorum'da ilk kez kapalı tüm kalın bağırsak çıkarılması ameliyatı (Laparoskopik Subtotal Kolektomi) gerçekleştirildi.
Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Cerrahi Onkoloji Uzmanı Dr. Ertuğrul Gazi Alkurt ve Gastroenteroloji Cerrahi Uzmanı Dr. Doğukan Durak tarafından 80 yaşında kadın hastanın kabızlık şikayeti üzerine yapılan kolonoskopide kalın barsağının iki farklı yerinde kanser tespit edildi.

Hastanın operasyon hazırlıkları yapıldıktan sonra Çorum'da ilk kez yapılan Laparoskopik Subtotal Kolektomi(kapalı tüm kalın bağırsak çıkarılması ameliyatı) yapıldı. Kapalı yöntemle yapılması nedeniyle çok hızlı ayağa kalkan hasta 5 gün sonra yürüyerek taburcu oldu. İleri laparoskopik beceri gerektiren ve belli merkezlerde yapılan bu kapalı ameliyatlar yan dal doktorları(gastroenteroloji cerrahi ve cerrahi onkoloji) tarafından başarılı bir uygulanıyor. Eskiden sevk ile başka illere giden bu hastalar, artık Çorum’da sağlık hizmetine ulaşabiliyor.

LAPAROSKOPİK KOLON CERRAHİSİ NEDİR?

Karın ön duvarından açılan 4-5 küçük (en büyüğü 1 cm) delikten birine yerleştirilen teleskop ile alınan görüntü monitöre yansıtılır. Diğer deliklerden çalışma aletleri yerleştirilerek birçok iyi veya kötü huylu kalın barsak hastalığının tedavisine imkan veren bir tekniktir. Bu teknik sayesinde ,açık ameliyatla kıyaslandığında, hasta daha az ağrı duyar, daha çabuk iyileşir ve işine daha çabuk döner.

Laparoskopik Kolon Cerrahisinin Avantajları Nelerdir?

Sonuçlar ameliyatın tipine ve hastanın sağlık koşullarına göre değişmektedir. Ancak genel olarak açık ameliyata göre avantajları şöyle sıralanabilir:

Ameliyat sonrası daha az ağrı olur

Hastanede kalış süresi kısalır

Normal beslenmeye daha kısa sürede başlanır

Bağırsak hareketleri daha kısa sürede başlar

Hasta işine daha kısa sürede döner

Kozmetik sonuçları daha iyidir

LAPAROSKOPİK KOLON CERRAHİSİ NASIL YAPILIR?

Laparoskopi, karında açılan küçük bir delikten girilen, ucunda çok küçük bir kamera takılı olan teleskop vasıtasıyla karın içi organların görüntülenmesidir.

Laparoskopik kolon ameliyatı için göbek üzerinden 1 cm’lik bir delikten teleskop girilir. Bu esnada karın karbondioksit gazı ile hafifçe şişirilerek çalışma alanı kazanılır. Teleskoptaki görüntü bir kamera vasıtasıyla monitöre aktarılır. Monitör, teleskop ve kamera laparoskopiye özeldir. Karın duvarına açılan 3-4 adet diğer deliklerden de ince çalışma aletleri yerleştirilir. Bu çalışma aletleri aracılığı ile kolon çıkarılır.

Son Güncelleme: 07.04.2021 13:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet Duran 2021-04-07 18:56:18

Çorum da bu başarıların duyulması çok sevindirici. En azından Ankara ya bağımlılık daha da azalır. Hocalarımızı tebrik ediyoruz...

Avatar
Çorumlu 2021-04-09 07:36:36

İnsanlar dişine dolgu bile yaptıramıyor.. Sağlıkta başarı hikayesi anlatmayın.

Avatar
Corum 19 2021-04-09 10:38:40

Ver 100 tl yaptır her yer dis hekimi