Bu sendromu artık yaşamasak...

Çorum'un her yaz döneminde içme suyu ile ilgili endişe yaşıyor. Bu endişeleri kökten çözecek bir seçeneğimiz var, ama...

05 Aralık 2017 Salı 00:30
Bu sendromu artık yaşamasak...

MUSTAFA DEMİRER

Çorum’un her yaz döneminde gündemini içme suyu meşgul eder. Sonbahar ve kış gelince unutulur gider.

Çorum Belediyesi’nin sorumluluk alanındaki içme suyu meselesi, sadece bugünün değil uzun yılların ciddî bir problemi.

Geçmişte sıkıntı baş gösterdiğinde kaynak ve kuyu suları, kimi zaman Hatap Barajı can suyu oldu.

Son 9 yılda barajlarda su kalitesinin artırılması, kayıp-kaçakların önlenmesi, Koparan Derivasyon Kanalları’nın şebekeye bağlanması ve yağışlar imdadımıza yetişti. Bu arada tedbiren gelecek 50 yıllık ihtiyaç için de Koçhisar Barajı’ndan Çorum’a içme suyu bağlanması planlandı.

Şehir merkezi nüfusu her geçen yıl artarken, üstüne üslük kuraklık da bindirince bu yaz döneminde de barajlarda rezervler dip yaptı. Yetkililer konuyu kamuoyuna yansıtmasa da, kaynak ve kuyu suları ile bu yılki sorunu da atlattık.

Çorum’un sürekli yaşamak zorunda kaldığı içme suyu sendromunun çözümü Alaca Koçhisar Barajı İsale Hattı’nın ihale edilmesine bağlı. Yani yaklaşık 65 kilometreden su getirmemiz gerekiyor. Barajda bu yıl halihazırda Çorum’un şu anki ihtiyacının 4 katını karşılayacak rezerv olduğu belirtiliyor.

Son iki yıldır konuşulan ancak henüz somut bir adım atılamayan Koçhisar Barajı’nın isale hattı projesi tamamlandı. Ankara’dan 100 milyon lira kaynak çıkarılması ve isale hattının ihale edilmesini bekliyoruz.

Milletvekillerimiz ilgili bakanlıktan kaynağı çıkarıp ihale yapılabilirse Çorumlu her yıl yaşadığı içme suyu sendromundan kurtulabilecek…

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adil 2017-12-05 08:57:58

InsAllah

Avatar
azmi ergün 2017-12-05 23:43:05

su probleminden daha acil trafik problemimiz var ama her nedense yetkililer bu konuyu es geçiyor...