Eğitimler Eskişehir’de tamamlandı

‘Gelişimi Risk Altında Çocuklar İçin Gelişimsel Destek Programı’ eğitimi Eskişehir’de tamamlandı.

07 Eylül 2013 Cumartesi 17:07
 Eğitimler Eskişehir’de tamamlandı


2-6 Eylül 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitime Türkiye’nin 81 ilinden 90 kişi katıldı.

Rehberlik Araştırma Merkezlerinde görev yapan Özel Eğitim Uzmanı ve Rehber Öğretmenlerin katılımı ile gerçekleştirilen seminere Çorum’dan Rehberlik Araştırma Merkezi Özel Eğitim Hizmetleri Bölüm Başkanı İbrahim Eren katıldı.

Katılımcılara, ‘Avrupa Yeterlilik Birimi’ ve ‘Erken Çocuklukta Müdahale Eğitimi’, Eskişehir Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İbrahim H. Diken, Doç. Dr. Sezgin Vuran, Doç. Dr. Mehmet Yanardağ, Yrd. Doç. Dr. Özlem Diken, Yrd. Doç. Dr. Burcu Ülke-Kürkçüoğlu tarafından 1 hafta süre ile yoğun bir eğitim programı verildi.

Eğitimle ilgili bilgi veren Çorum RAM Özel Eğitim Hizmetleri Bölüm Başkanı İbrahim Eren, “Gelişimsel Destek Programı (0-36 aylık gelişimi risk altındaki çocuklar için), 0-3 yaş arası gelişimsel gerilik gösteren, gelişimsel gerilik gösterme riski olan ve normal gelişim gösteren bebek ve çocukların tüm gelişimsel alanlarda desteklenmesine yönelik hazırlanmış bir programdır. Gelişimsel Destek Programı, her gelişim alanında belli yaş dönemlerine göre sıralar ve her beceriyi bir amaç olarak görür. Bu amaçları kazandırmaya yönelik de etkinlikleri, nitelikli ebeveyn-çocuk etkileşimi temelinde ele alarak ebeveynlerin evde, uzmanların kurumda ve ebeveynlerin uzmanlarla birlikte hem evde hem de kurumda birlikte çalışarak çocuğun gelişimini desteklemeyi hedefler. Gelişimsel Destek Programı’nda her modül bir gelişim alanını kapsamaktadır.

Gelişimsel Destek Programı, bilimsel, iletişim, sosyal-duygusal, motor ve özbakım gelişim alanlarına ilişkin modülleri bir yaşına kadar olan süreçte üçer aylık dönemler halinde, bir-üç yaş arası süreçte ise altışar aylık dönemler halinde ele almaktadır. Her gelişim alanına ilişkin modülde, gelişim alanına yönelik amaç ve etkinlikler ilgili alanın baş harfleri alınarak kodlanmış ve sıralama yapılmıştır.

Gelişimsel Destek Programı, ebeveynin ya da uzmanın bağımsız bir şekilde ya da birlikte çocuk ile çalışmasına imkan sunar. Ebeveyn ya da uzman çocuğun bulunduğu yaş dönemine ilişkin becerileri ilk amaçtan başlayarak, sınayarak çocuğun ilgili beceriyi gösterip göstermediğine bakar ve göstermediğine ilişkin gözlemleri ve değerlendirmesi sonucu ilgili beceriyi ‘Bebeğinize Uygulayabileceğiniz Etkinlikler’, ‘Bebeğinizin Etkinlikleri Kolay Yapabilmesi İçin Neler Yapabilirsiniz’ ve ‘Kullanabileceğiniz Yararlı Eşya ve Durumlar’ kutularındaki bilgileri kullanarak kazandırmaya ya da geliştirmeye çalışır.

Eğitim sonunda katılımcılar görev yaptıkları illerde ilgili programın uygulanabilmesi için ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliğine giderek 0-36 ay arasında bulunan ve gelişimi risk altında olan çocukların uygun yönlendirmesinin yapılarak eğitime erken başlamasını ve gelişimsel yetersizliklerin önüne geçilmesi hedeflenmektedir.” diye konuştu.

Eğitim programı, katılımcılara ‘Gelişimsel Destek Programı Uygulayıcı’ sertifikalarının teslim töreni ile sona erdi.




Son Güncelleme: 07.09.2013 17:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.