Bir haber üzerinden 'gazete' halleri

Çorum basınının gidişatı düşündürücü

16 Temmuz 2014 Çarşamba 13:36
Bir haber üzerinden 'gazete' halleri

Haftanın gündemi 5 hastane yöneticisinin görevden alınması oldu.

Hakimiyet’te hafta başında manşetten duyurulan haberde ne olup bittiği net olarak okuyucuya anlatılıyordu.  Buraya kadar her şey normal.

Aradan bir gün geçtikten sonra bazı yerel gazetelerde aynı haber farklı versiyonlarla sunulmaya başlandı. Okuru yanlış bilgilendirmeye, farklı noktalara yönlendirerek kafasını karıştırmaya müsait tarzda hazırlanan haberler gazetecilerin olduğu kadar okurların da dikkatini çekmiştir.

Örnek verelim; bir gazete önceden refikleri tarafından duyurulmuş bir haberi yeni baştan ele alıp okuruna sunmak istiyor. Bunu yaparken gazeteciliğin genel-geçer kurallarından çok farklı bir yöntem kullanıyor.  Olur ya belki okur yutar...

Çorum’da hastane yöneticilerinin görevden alındığını duyurmak için sözde hastaneye atanacak yeni yöneticinin ismini, cismini yayınlayıp inandırıcı bir dil ve üslup kullandığını zannederek manşetine taşıyor, detayda esas duyurması gereken haberi, yani 5 hastane yöneticisinin görevden alındığı bilgisini sütunlarına sıkıştırıyor.  Ertesi gün ise, hastane yöneticisi olarak lanse edilen isim, haberi uygun bir dille tekzip ediyor.

Bir gazetede bunlar olup biterken, ertesi gün başkaca bir yerel gazete yanlış olduğu alenen bilinen haberi yine hileli bir tarzla okuruna sunuyor. Hastane yöneticisi olmadığı refikleri tarafından açıkça duyurulan, hatta haberi doğrulamayan  o ismi yeniden yönetici yapıveriyor. Pes doğrusu.


Oysa bir de şöyle bir ‘GAZETECİLİK’ anlayışı var ki, bizim de yapmaya çalıştığımız bu: Haberi yazarken kılı kırk yarmak. Doğruluğu teyit edilmeyen bilgiyi yayına sokmamak.  Manşete taşınan haberi olabildiğince detaylandırmak.  Olura herşeye rağmen, gözden kaçan eksik, yanlış bilgi varsa, okurdan utanma duygusu. Herşeyden önce yaptığın işe ve okura saygı duymak.  Muhabirsin ama herşeyi bilemezsin, onun için araştırmak, öğrenmek. Şahsiyette mütevazı olurken işinde en iyi olmayı hedeflemek.  İsmin değil, haberin konuşulsun.  Haber topluma fayda sağlasın.

Şimdi bir yapılanlara bakıyoruz bir de bu ilkelere. Bu memlekette yayıncılık başka bir hâle bürünüyor galiba. Faturasını kesmek ise okura düşüyor.


5 yöneticiden sonra ne oldu?


Bu arada sağlıkta 5 yönetici görevden alındıktan sonra neler olduğunu bir de biz yazalım:


Yard. Doç. Dr. Musa Zorlu’dan boşalan Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticiliği’ne Uzm.Dr. Abdullah Fahri Şahin vekaleten atandı. Şahin, eski yönetici Musa Zorlu izne ayrıldığında veya görevli olduğunda son iki yıldır vekaleten bu görevi yapıyordu. Anlaşılan Sağlık Bakanlığı ile sağlığın yerel idarecileri şimdilik bu isimle çalışmaya devam edecek.


Vekaletle yönetilen Halk Sağlığı Müdürlüğü görevine iki yıldır Şırnak Sağlık İl Müdürü olan Dr. Ahmet Barış atanıyor, resmi yazısı çıktı. Muhtemelen Ramazan Bayramı sonrasında görevine başlayacak.


Tokat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği görevinden ayrılan Opr.Dr. Arslan Erkan’a  boş bulunan Çankırı Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği önerildi. Ancak bu göreve gitmedi. Bu nedenlerle Arslan Erkan’a şimdilik Çorum’da herhangi bir idari görev verilmesi düşünülmüyor.





Son Güncelleme: 16.07.2014 15:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bilirkişi 2014-07-16 14:20:39

peki neden bu yazı hakimiyette yok? kendi gazetenizde yazamadığınızı buradan mı lanse ediyorsunuz. hakimiyet olmassa zaten bir hiç habercim19 daha büronuz bile yokmuş muhabirinizde yokmuş hakimiyetten otlanıyormuşsunuz.

Avatar
Haydar Veli 2014-07-16 14:24:20

yandaş ve besleme internet sitesinden de böyle bir yorum haber beklenir zaten

Avatar
şahin 2014-07-16 14:32:04

yandaş ve yalaka bir internet sitesinin böyle yorum haber yapması düşündürücü siz oturun önce kendi halinize bakın... hakimiyet'in zamanında yalan yanlış chp düşmanı ayrımcı partizancı alevi düşmanı bir yayın izlerken ihalelere etkilerken ondan bundan medet umarken bir şey yoktu. çorum'a yön verdiğini düşünen hakimiyetin geçmişi kirliliklerle dolu iken sizin ak kaşık olduğunuzdan bahsetmeniz yalan ve yanlış... hakimiyette niye bu yazı yok. körler sağırlar birbirini ağırlar siz kendinizi padişah mı sanıyorsunuz... halk bunun hesabını elbet verir gerçekleri de görüyor...

Avatar
samet 2014-07-16 15:58:37

önce kendi ayaklarınızın üsttünde durun

Avatar
Ramiz @Bilirkişi 2014-07-16 16:09:38

keşke bu yazı siz de değil de hakimiyette yayımlansaydı. en azından muhatab olunan kurumlar cevap verirdi. ne yazık ki siz cevap vermeye bile değmezsiniz....

Avatar
Gurbetçi harun 2014-07-16 18:42:27

bakıyorumda habercim19'un yorumu birilerine acayip koymuş.kaliteli ve ilkeli yayıncılığınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum habercim19 ekibi..okur olarak bizi ilgilendiren haberin hızlı servisi ve doğruluğu.hayırlı ramazanlar

Avatar
Bilirkişi @Gurbetçi harun 2014-07-16 22:45:14

habercim19 ekibi demişsiniz sitenin ekibi yok hakimiyetten otlanıyorlar senin anlıyacan habercimin yorumu değil hakimiyettekiler kendi gazetelerinde yayınlayamıyolar korktuklarından burda yayınlıyorlar biz onu diyoruz

Avatar
haydar Veli 2014-07-17 12:05:15

gurbetçi harun neyin ne olduğunu öğren ondan sonra yorum yap.