Bu imardan ne çıkar?

Çorum'un imarı üzerine tekrar düşünelim.

24 Aralık 2013 Salı 12:15
Bu imardan ne çıkar?

İşin uzmanları, oldum olası şehrin imarında uzun vadeli planlar ve bütünselliğin önemine dikkat çeker.   İmar planlarının yap-boz tahtasına dönüştürülmemesi istenir. Nazım İmar Planları bu nedenlerle önemlidir. Kentlerin geleceği, ufku ve vizyonu imarındaki bütünselliğe bağlanır.

Bu nedenlerle genellikle yerel yönetimlerin sorumluluk alanında bulunan şehir imarında teknik adamlarla idarenin zaman zaman anlaşamadıkları bilinir.

Genelgeçer bu kuralları Çorum’daki bazı örnekler üzerinden detaylandırırsak konu daha net anlaşılacak ve Çorum’un imarına yönelik akıllarda bir görüntü oluşacak. Şöyle ki:

* 272 dönüm alana sahip Akıncı Kışlası’nın Jandarma Genel Komutanlığı’nın borcuna mahsuben TOKİ Başkanlığı’na devri gündemde. TOKİ’nin buraya konut yapacağı söyleniyor.

* Çorum Belediyesi’nin 180 hektarlık ‘yeni Çorum imar planı’ Aşağı Sanayi, İskilip Yolu ve Hıdırlık çevresini kapsıyor. Plana göre, Valilik ve Çorum Belediyesi İskilip Yolu’nda geniş bir alana taşınıyor. Yani resmi kurumların bir alanda toplanmasa mantığı işletiliyor

* Aynı bölgede 12 dönümlük alana Maliye yani Defterdarlık ve Vergi Dairesi hizmet binası yapılması planlanıyor. Yani bu bölge resmi kurum alanı oluyor.

* Bir diğer imar planı Erzurum Dede civarında. Bu bölge sanayi alanı işaretli. Fiilen de bu türden yapılaşmalar başladı.

* Bir diğer plan bölgede üniversitenin Güney Kampüsü işaretlendi. Hazine ve özel mülkiyetin devri sağlanıyor, yapılaşma başlayacak.

Sonuç;

Yukarıda örneklerle açıkladığımız imar düzenlemelerinin şehir planlaması açısından bütünsellik taşıdığı iddia edilemez.  Çünkü Kışla, resmi kurumlar ve Erzurum Dede bölgesinin geneline baktığınızda 4 ayrı ayrı imar tipi görüyorsunuz.

Tapu Kadastro’da işi olan vatandaş önce eski Müze’nin bulunduğu alana gidecek. Defterdarlık’ta işlem yaptıracaksa Ankara Yolu’na doğru ilerleyecek, Kışla’nın bulunduğu alana girecek. Şayet valilik veya belediyede iş ve işlem yaptıracaksa bu kez İskilip Yolu’na gidecek.

Örnekleri çoğaltmak mümkün...

Hal böyle olunca, Çorum’un imarı hakkında varın kararı siz verin. 







habercim19.com






 

Son Güncelleme: 24.12.2013 12:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
VATANDAŞ 2013-12-24 17:53:55

burdan rant çikar başka ne çikacak

Avatar
Külcünün imarı 2013-12-25 21:49:06

külcünün şaibesiz imarı var mı?ben hatırlayamadımda